Monday, April 19, 2010

Κλειστά για 5η ημέρα τα αεροδρόμια της Ευρώπης


Κλειστά για 5η ημέρα τα αεροδρόμια της Ευρώπης

Για πέμπτη ημέρα παραμένουν κλειστά πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης, εξαιτίας της στάχτης του ηφαιστείου της Ισλανδίας, προκαλώντας την ακύρωση ή καθυστέρηση χιλιάδων πτήσεων.

Σύμφωνα με επίσημες αρχές την Κυριακή πραγματοποιήθηκε το ένα πέμπτο του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να φτάσουν στο μισό. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν 5.000 πτήσεις από τις 24.000 προγραμματισμένες, ενώ από την Πέμπτη έχουν ακυρωθεί 63.000.

Η ηφαιστειακή στάχτη έχει προκαλέσει ντόμινο προβλημάτων, καθώς στη Βρετανία πολλές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι υπάλληλοι δεν μπορούν να επιστρέψουν από τις διακοπές του Πάσχα ενώ νοσοκομεία ακύρωσαν εγχειρήσεις γιατί οι γιατροί έχουν αποκλειστεί στο εξωτερικό.

Η Ιταλία και η Αυστρία ανακοίνωσαν πως τα αεροδρόμια τους θα επαναλειτουργήσουν. Η Γερμανία προχώρησε σε ρυθμίσεις καθώς και η Δανία, ενώ τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη σχεδιάζουν να κρατήσουν κλειστά τα αεροδρόμια για ακόμα μια ημέρα ή δύο.

Οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα προκειμένου να συζητήσουν πιθανά έκτακτα μέτρα. «Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα εξαφανιστεί τελείως η στάχτη», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταφορών Siim Kallas.

Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, οι ζημιές των αεροπορικών εταιρειών ανέρχονται ημερησίως στα 200 εκατ. δολάρια.

source: capital.gr

No comments:

Share |