Monday, April 19, 2010

Η άμυνα της Goldman Sachs στις κατηγορίες της SEC


Η άμυνα της Goldman Sachs στις κατηγορίες της SEC

Αναφερόμενη στη δίωξη που κατέθεσε την Παρασκευή η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) εις βάρος της, η Goldman Sachs εξέδωσε σήμερα μία έκθεση στην οποία αναλύει την υπερασπιστική της γραμμή. «Οι ισχυρισμοί της SEC είναι απόλυτα αβάσιμοι τόσο σε νομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο γεγονότων και διατυπώνουμε έντονες ενστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην κατηγορία της SEC ότι ένας από τους υπαλλήλους της παραπλάνησε δύο θεσμικούς επενδυτές μη αποκαλύπτοντας τη συμμετοχή της Paulson & Co στη συναλλαγή, η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι δεν θα ανεχόταν επʼ ουδενί κάποιος υπάλληλος της να παραπλανεί τους επενδυτές, τους συμβαλλόμενους ή τους πελάτες της. «Εάν προκύψουν αξιόπιστα στοιχεία για μια τέτοια συμπεριφορά, εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα την καταδικάσουμε και να προβούμε στις ανάλογες πράξεις», υπογραμμίζει.

Η SEC δεν υποστηρίζει ότι οι δύο θεσμικοί επενδυτές δεν γνώριζαν σε τι ακριβώς επένδυαν –πρόκειται, άλλωστε, για ιδρύματα που έχουν τεράστια εμπειρία στην αγορά των δομημένων ομολόγων (collateralised debt obligation – CDO), επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα. Η συγκεκριμένη συναλλαγή τελούσε υπό την εποπτεία της SEC επί δεκαοκτώ μήνες, υποστηρίζει η Goldman Sachs.

Στη ιδιωτική αυτή συναλλαγή, η Goldman Sachs διατείνεται ότι λειτουργούσε κυρίως ως διαμεσολαβητής προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη των επενδυτικών στόχων των δύο πελατών. Στα έγγραφα της προσφοράς περιλαμβάνονταν διεξοδικές γνωστοποιήσεις για καθέναν από τους τίτλους που περιλάμβανε το χαρτοφυλάκιο αναφοράς, όπως ακριβώς αυτές που ζητά η SEC στις δημόσιες συναλλαγές.

Καθʼ όλη τη διαδικασία επιλογής του χαρτοφυλακίου αναφοράς, η ACA Capital Management, η οποία λειτουργούσε ταυτόχρονα και ως υπεύθυνος επιλογής χαρτοφυλακίου και ως ο πλειοψηφικός μέτοχος στη συναλλαγή (με 951 εκατ. δολάρια), αξιολόγησε κάθε τίτλο του χαρτοφυλακίου χωριστά χρησιμοποιώντας τα δικά της μοντέλα και μεθόδους ανάλυσης.

«Η ACA απέρριψε πολλούς τίτλους που πρότεινε η Paulson & Co, περιλαμβάνοντας τελικώς στο χαρτοφυλάκιο σχεδόν τους μισούς τίτλους από αυτούς που πρότεινε αρχικά. Για το ρόλο της αυτό στην ανάλυση και την έγκριση του υποκείμενου χαρτοφυλακίου εισέπραξε αμοιβή», υποστηρίζει η Goldman Sachs.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |