Thursday, April 22, 2010

Στη βουλή τα deals με Κατάρ


Στη βουλή τα deals με Κατάρ


Το δρόμο της βουλής παίρνουν τα deals που υπογράφτηκαν χθες με το Κατάρ, με την κυβέρνηση να ποντάρει σε ταχεία έγκριση τους και να προσδοκεί μεγάλα οικονομικά και πολιτικά οφέλη από τη δραστηριοποίηση στην Κύπρο του επενδυτικού fund του Κατάρ, ενός από τα 15 μεγαλύτερα στον κόσμο.

Με τη συμφωνία που υπέγραψε χθες η Κύπρος, η θυγατρική του Qatar Investment Authority, Qatari Diar, θα κατέχει το 50% κοινοπραξίας που θα αποκτήσει την κυριότητα μεγάλης έκτασης κρατικού ακινήτου που βρίσκεται απέναντι από το Hilton. Ως αντάλλαγμα για τη γη, η εταιρεία του Κατάρ θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις ίσες με την αξία της γης.

Είναι ένα από τα πρώτα projects που αναλαμβάνει η Diar στην Ευρώπη, έχοντας ήδη επενδύσει σε αντίστοιχα projects στον αραβικό, κυρίως, κόσμο. Με ενεργητικό που υπολογίζεται στο $1 δισ. περίπου, η Diar επενδύει σε ακίνητα.

Η κοινοπραξία στοχεύει στην ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου μέχρι το 2012 με κόστος γύρω στα $150 εκ. και σε μεταγενέστερο στάδιο, γραφείων, καταστημάτων και διώροφου χώρου στάθμευσης.

«Το συντομότερο δυνατόν θα προωθηθεί η συμφωνία στη βουλή για επικύρωση», είπε χθες στη StockWatch ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η βουλή θα ανάψει το πράσινο φως ώστε το συντομότερο δυνατόν να πάρει σάρκα και οστά το μεγαλεπήβολο αυτό έργο».


«Η έναρξη και αποπεράτωση του έργου αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Κύπρο εν μέσω οικονομικής κρίσης», συμπλήρωσε.

Η δεύτερη σημαντική συμφωνία η οποία επίσης χρήζει επικύρωσης από τη βουλή υπογράφηκε από την υπουργό Συγκοινωνιών, Ερατώ Μαρκουλή και αφορά την αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Στην 40-σέλιδη συμφωνία, εξήγησε η κα. Μαρκουλή, «περιέχονται οι συνήθεις όροι των αεροπορικών συμφωνιών που υπογράφει η Κυπριακή Δημοκρατία με άλλες χώρες».

Με βάση τις πρόνοιες αυτής της συμφωνίας, είπε, «παραχωρείται σε δύο αεροπορικές εταιρείες του Κατάρ το δικαίωμα της εκτέλεσης απευθείας τακτικών δρομολογημένων πτήσεων (5-7 εβδομάδα) στα αεροδρόμια της Κύπρου. Τους παρέχεται επίσης το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα αεροδρόμια της Κύπρου για να μεταφέρουν ταξιδιώτες και σε άλλους προορισμούς της επιλογής τους».

Η υπογραφή των δύο συμφωνιών και άλλων τεσσάρων μνημονίων αποτελεί το επιστέγασμα συστηματικών διπλωματικών προσπαθειών που ξεκίνησαν προ διετίας.

Πριν δύο περίπου χρόνια, «προσεγγίσαμε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και του αποσπάσαμε υπόσχεση να επισκεφθεί την Κύπρο. Στο μεσοδιάστημα είχαν ξεκινήσει παρασκηνιακές επαφές ανάμεσα σε κρατικούς αξιωματούχους των δύο χωρών ώστε να ετοιμαστεί το έδαφος για μια σειρά συμφωνιών που θα έφερναν τις δύο χώρες πιο κοντά», ανέφερε χθες στη StockWatch ο κύπριος πρέσβης στο εμιράτο του περσικού κόλπου, Μάριος Κυριάκου.

Το Νοέμβριο του 2008 ο πρωθυπουργός του Κατάρ πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστόφια και έπεσαν οι πρώτες επτά υπογραφές για διάφορες διμερείς συμφωνίες, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο μεγάλων επενδύσεων του εμιράτου στην Κύπρο.

Στις αρχές Μαΐου του 2009 ακολούθησε η επίσημη επίσκεψη του προέδρου Χριστόφια στο Κατάρ και η υπογραφή άλλων έξι συμφωνιών, ενώ είχε προηγηθεί ένα μήνα πιο μπροστά η επίσκεψη της κας Έλσης Χριστόφια ως επίσημης προσκεκλημένης της πρώτης κυρίας του Κατάρ.

Παρά τις εγχώριες αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, η ιδέα για τη μεγάλη επένδυση του Κατάρ δεν εγκαταλείφθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου να πραγματοποιούν επισκέψεις στο Κατάρ και να προωθούν διακριτικά τις διαδικασίες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κυριάκου, βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση άλλες 10 συμφωνίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως συνεργασία στο νομικό τομέα, στο τομέα των τελωνείων, τεχνικής φύσεως θέματα και άλλα.

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Κατάρ είχε διευθετηθεί και το θέμα της βίζας έτσι ώστε οι Καταρινοί πολίτες να αποκτούν μέσω συνοπτικών διαδικασιών αυθημερόν βίζα για τρία χρόνια συνεχούς παραμονής στην Κύπρο.

Επιπλέον, είπε, εκκρεμεί και η συμφωνία για διδυμοποίηση της Λευκωσίας με την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, για την οποία έχει ήδη μονογραφηθεί από το δήμαρχο του Κατάρ και την αντιδήμαρχο Λευκωσίας.

Ο κ. Κυριάκου δήλωσε επίσης ότι οι νέες αυτές συμφωνίες αποτελούν την μεγαλύτερη εγγύηση για περεταίρω επενδύσεις από Καταρινούς επιχειρηματίες.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |