Thursday, April 22, 2010

Ιστορικά υψηλά για spreads, CDS, δύο μήνες πίσω το Χ.Α.

Ιστορικά υψηλά για spreads, CDS, δύο μήνες πίσω το Χ.Α.


Οι αγορές εκβιάζουν άμεση υιοθέτηση του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ από την Ελλάδα. Διαφορετικά, όπως εξηγεί γνωστός Έλληνας διαχειριστής, θα ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δανεισμού, κάτι που θα οδηγήσει τα spreads στον ουρανό και το Χρηματιστήριο στα τάρταρα.

Από την εξέλιξη αυτή, οι τράπεζες υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης που έχουν σε ελληνικά ομόλογα. Κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία στις αγορές για τα οικονομικά τους στοιχεία, αν και φήμες στην αγορά κάνουν λόγο για μεγάλες ζημιές.στο πρώτο τρίμηνο. Οι συνέπειες για τον τραπεζικό κλάδο είναι άμεσες, τουλάχιστον στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Πτώση 6,49% για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που έκλεισε στα 11,52 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν τα χαμηλότερα της χρονιάς. Ταυτόχρονα, η μετοχή της ΕΤΕ υποσκελίστηκε από την Coca Cola, που πέρασε πρώτη σε κεφαλαιοποίηση. Πτώση 6,26% για τη Eurobank, στα 5,69 ευρώ, 5,75% για την Alpha, στα 5,90 ευρώ και 5,21% για την Πειραιώς, στα 5,64 ευρώ.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο ταμπλό, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κατέρρευσε, με απώλειες 3,91%, στις 1.860,71 μονάδες, περιοχή την οποία έχει να «δει» η αγορά από τον Φεβρουάριο. Η κατάσταση στην αγορά θυμίζει κάτι από βομβαρδισμένο τοπίο. Και πώς να μην συμβεί αυτό, όταν το spread του 10ετούς ομολόγου έχει εκτοξευθεί στις 606,2 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο δανεισμού να βγαίνει πάνω από 9%, του 3ετούς στις 923 μ.β. με επιτόκιο 10,4% και της 2ετίας στις 900 μονάδες, με επιτόκιο 9,85%. Το δε CDSέφτασε στις 570 μονάδες βάσης, επίπεδα τα οποία αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά.

Όλα αυτά όμως, σύμφωνα με την αγορά, έχουν τη ρίζα τους στην υποβάθμιση της οικονομίας από τους ξένους οίκους, όπως έγινε σήμερα με τη Moody’s, τις αμφιβολίες της Eurostat για την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων για το έλλειμμα και τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας λόγω ΔΝΤ.

source: reporter.gr

No comments:

Share |