Thursday, April 22, 2010

ΕΚ: Καμπάνα €6,5 εκ. για απόκτηση μετοχών Megabet

ΕΚ: Καμπάνα €6,5 εκ. για απόκτηση μετοχών Megabet


Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους €6,5 εκ. επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στον Ιωάννη Βαρδινογιάννη, την Αμαλία Βαρδινογιάννη και τους Χριστόδουλο Έλληνα, Φίλιππο Λάρκο, Αντώνη Πισσαρίδη και Γιώργο Γιάγκου αναφορικά με πράξεις χειραγώγησης της αγοράς και παραχώρηση ψευδών στοιχείων στην Επιτροπή. Οι παραβάσεις διαπιστώθηκαν και αφορούν την απόκτηση από την Αμαλία Βαρδινογιάννη 19,4 εκ. μετοχών της εταιρείας Megabet (σήμερα Sea Star) στις 29.3.2007. Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε όπως αποστείλει άμεσα τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για να αποφανθεί ο Γενικός Εισαγγελέας κατά πόσο προκύπτουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα από μέρους των Ιωάννη Βαρδινογιάννη, Αμαλία Βαρδινογιάννη, Χριστόδουλο Έλληνα, Φίλιππο Λάρκου, Αντώνη Πισσαρίδη και Γιώργο Γιάγκου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚ, από έρευνα που έγινε αναφορικά με ενδεχόμενη παράβαση του άρθρου 9 του νόμου που προνοεί για τις Πράξεις των Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και τις Πράξεις Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρηση της Αγοράς) του 2005 - Ν. 116(Ι)2005, ο Ιωάννης Βαρδινογιάννης έχει παραβεί το άρθρο 9(1)(α) του νόμου διότι ενώ ήταν κάτοχος εμπιστευτικής πληροφορίας και ενώ γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι επρόκειτο για εμπιστευτική πληροφορία, προχώρησε στην απόκτηση 19,4 εκ. μετοχών της εταιρείας μέσω της αδερφής του Αμαλίας Βαρδινογιάννη.

Σύμφωνα με το άρθρο 9(1)(α) του νόμου: «9(1) Απαγορεύεται στα πρόσωπα που είναι κάτοχοι εμπιστευτικών πληροφοριών άμεσα ή έμμεσα: (α) Να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές για να αποκτήσουν ή να διαθέσουν ή για να προσπαθήσουν να αποκτήσουν ή διαθέσουν για δικό τους λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων ή μέσω προσώπων που έχουν στενούς δεσμούς με αυτούς, άμεσα ή έμμεσα, χρηματοοικονομικά μέσα που αφορούν οι πληροφορίες αυτές».

Στην υπόθεση αυτή η εμπιστευτική πληροφορία ήταν η αλλαγή των δραστηριοτήτων της εταιρείας ως προς τη ναυτιλία και η συμμετοχή του Ιωάννη Βαρδινογιάννη στο μετοχικό κεφάλαιο της. Η πληροφορία αυτή κρίθηκε ως συγκεκριμένη και θεωρήθηκε ότι εάν καθίστατο δημόσια γνωστή θα μπορούσε να επηρεάσει αισθητά, κατά την κρίση της Επιτροπής, την τιμή της μετοχής της εταιρείας.

Από τα στοιχεία ενώπιον της Επιτροπής, η Αμαλία Βαρδινογιάννη κρίθηκε ως παρένθετο πρόσωπο του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και επομένως η απόκτηση των 19,4 εκ. μετοχών της εταιρείας, ήταν στην πραγματικότητα απόκτηση από τον Ιωάννη Βαρδινογιάννη, με έμμεσο τρόπο.

Η Αμαλία Βαρδινογιάννη προέβηκε στην αγορά των 19,4 εκ. μετοχών της εταιρείας στην τιμή των 0,09 σεντ ανά μετοχή, ήτοι συνολικού κόστους €1,7 εκ. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 29.6.2007 η κα. Αμαλία Βαρδινογιάννη προέβηκε στην πώληση των μετοχών της εταιρείας στην τιμή των 0,42 σεντ ανά μετοχή, ήτοι συνολικό ποσό €8.1 εκ. Από την αγοραπωλησία των 19.358.487 μετοχών της εταιρείας στις 29.3.2007 και 29.6.2007, η Αμαλία Βαρδινογιάννη αποκόμισε κέρδος €6,4 εκ.
Η Επιτροπή αποφάσισε ότι ο κ. Ιωάννης Βαρδινογιάννης, αποδεδειγμένα προσπορίστηκε όφελος €6,4 εκ. από τη συναλλαγή των 19.358.487 μετοχών της Εταιρείας στο ΧΑΚ.

Η Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη της τις παραστάσεις του κ. Ιωάννη Βαρδινογιάννη και το γεγονός του προσπορισμού οφέλους, αποφάσισε, δυνάμει της εξουσίας που της παρέχεται από το άρθρο 10(2) του Νόμου, την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους €6,4 εκ. για παράβαση του άρθρου 9(1)(α) του ιδίου Νόμου.

Μεταξύ άλλων, στην απόφασή της η ΕΚ έλαβε υπόψη το γεγονός ότι το ύψους του προστίμου θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τουλάχιστον το όφελος που αποκομίστηκε, έτσι ώστε να μην επωφεληθεί ο κ. Ιωάννης Βαρδινογιάννης το χρηματικό ποσό που είσπραξε από τη σχετική πώληση των μετοχών, λόγω της πλεονεκτικής του θέσης ως κάτοχος εμπιστευτικής πληροφορίας.

50 χιλ. για Α. Βαρδινογιάννη

Προς την κα. Αμαλία Βαρδινογιάννη επεβλήθη πρόστιμο €50 χιλ. καθώς με βάση την έρευνα της Επιτροπής παρέβη το άρθρο 42 του Νόμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Ν. 64(Ι)/2001 - καθότι παρείχε πληροφορίες στους ερευνώντες λειτουργούς, και κατ’ επέκταση στην Επιτροπή, οι οποίες ήταν ψευδείς, παραπλανητικές και απατηλές.

Στην κατάθεση της κα. Αμαλίας Βαρδινογιάννης η ίδια παρουσιάστηκε ενώπιον των ερευνώντων λειτουργών ως ο πραγματικός δικαιούχος των 19.358.487 μετοχών που αγόρασε στην εταιρεία ενώ, από τα ενώπιον της Επιτροπής στοιχεία η κα. Αμαλία Βαρδινογιάννη κρίθηκε ως παρένθετο πρόσωπο του κ. Ιωάννη Βαρδινογιάννη και επομένως η απόκτηση των 19.358.487 μετοχών της Εταιρείας, ήταν στην πραγματικότητα απόκτηση για λογαριασμό του κ. Ιωάννη Βαρδινογιάννη, με έμμεσο τρόπο.

Για τον καθορισμό του ύψους του διοικητικού προστίμου, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της, μεταξύ άλλων ότι η πράξη της κα. Αμαλίας Βαρδινογιάννης κρίθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρή, διότι μέσω αυτής ο κ. Ιωάννης Βαρδινογιάννης προέβηκε σε χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών κατά παράβαση του άρθρου 9(1) του Νόμου. Λόγω του γεγονότος ότι είναι η πρώτη φορά που η κα. Αμαλία Βαρδινογιάννη βρίσκεται σε παράβαση της κυπριακής νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή εξάσκησε τη μεγαλύτερη δυνατή, υπό τις περιστάσεις επιτρεπόμενη, επιείκεια, σημειώνοντας ότι η μέγιστη προβλεπόμενη διοικητική κύρωση στο Άρθρο 38 του Νόμου της Επιτροπής, είναι €170,9 χιλ.

Από την έρευνα της Επιτροπής αποφασίστηκε ότι οι κκ Χριστόδουλος Έλληνας, Φίλιππος Λάρκος, Αντώνης Πισσαρίδης και Γιώργος Γιάγκου παρέβηκαν το άρθρο 42 του Νόμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Ν. 64(Ι)/2001 -, καθότι παρείχαν πληροφορίες στους ερευνώντες λειτουργούς, και κατ’ επέκταση στην Επιτροπή, οι οποίες ήταν ψευδείς, παραπλανητικές και απατηλές.

Η Επιτροπή, αφού μελέτησε το θέμα, και έλαβε υπόψη της τις παραστάσεις των κκ Έλληνα, Λάρκο, Πισσαρίδη και Γιάγκου, αποφάσισε, δυνάμει της εξουσίας που της
παρέχεται από το άρθρο 38 του Νόμου της Επιτροπής, όπως επιβάλει στους κκ Έλληνα και Λάρκο διοικητικό πρόστιμο ύψους €20 χιλ. (είκοσι χιλιάδες) στον κάθε ένα και στους κκ Πισσαρίδη και Γιάγκου διοικητικό πρόστιμο ύψους €10 χιλ. (δέκα χιλιάδες) στον κάθε ένα, για την από μέρους τους παράβαση του άρθρου 42 του Νόμου της Επιτροπής.

Για τους κκ Έλληνα και Λάρκο η Επιτροπή έλαβε επιπρόσθετα υπόψη ότι μέσα στα πλαίσια της επαγγελματικής τους ιδιότητας, έδωσαν ψευδείς ή/και παραπλανητικές πληροφορίες σε ερευνώντες λειτουργούς.

Η Επιτροπή απαιτεί από τους επαγγελματίες του χώρου να επιδεικνύουν μεγαλύτερη επιμέλεια και σοβαρότητα όταν καλούνται να δώσουν πληροφορίες στην Επιτροπή.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |