Wednesday, April 7, 2010

Ρίχνει ταχύτητα ο πληθωρισμός


Ρίχνει ταχύτητα ο πληθωρισμός


Επιβράδυνση σημείωσε το Μάρτιο του 2010 ο πληθωρισμός στην Κύπρο, παραμένοντας ωστόσο σε ψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός μετά από τέσσερις μήνες ανοδικής πορείας και την αναρρίχηση του κατά το πρώτο δίμηνο στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών, σημείωσε μερική αποκλιμάκωση τον τρίτο μήνα του έτους. Υποχώρησε στο 2,40% από 2,88% το Φεβρουάριο και 2,43% τον Ιανουάριο.

Παρά τη μερική αποκλιμάκωσή του, ο πληθωρισμός συντηρείται σε σχετικά ψηλά επίπεδα. Ένα χρόνο πριν, δηλαδή το Μάρτιο του 2009, ο πληθωρισμός ήταν μόλις 1,08%.


Όσον αφορά τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, τη μεγαλύτερη αύξηση ύψους 8,40% σημείωσε το Μάρτιο ο τομέας στέγασης, ύδρευσης, ηλεκτρισμού – υγραερίου και ακολούθησε ο τομέας της εκπαίδευσης με αύξηση 5,07%.

Αύξηση 4,17% σημειώθηκε και στον τομέα των μεταφορών, που καταγράφει κυρίως τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Στην κατηγορία της υγείας, η αύξηση περιορίστηκε στο 2,93% από 5,18% το Φεβρουάριο και 7,57% τον Ιανουάριο.

Μείωση σημείωσαν δύο κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Ο τομέας τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών σημείωσε μείωση 2,07%, ενώ οριακή πτώση 0,08% σημειώθηκε και στον τομέα των επικοινωνιών.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή το Φεβρουάριο του 2010, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,96%. Αυτό οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης που επανήλθαν μετά τη λήξη των χειμερινών ξεπουλημάτων καθώς και σε αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές ορισμένων φρέσκων λαχανικών και των αναψυκτικών.

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2010, ο δείκτης σημείωσε αύξηση 2,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |