Wednesday, April 7, 2010

Προς ειδικό φόρο στις τράπεζες

Προς ειδικό φόρο στις τράπεζες


Γκόρντον Μπράουν: «Η σχέση ανάμεσα στις τράπεζες και την κοινωνία θα πρέπει να αλλάξει».

Κοντά σε μία συμφωνία για την επιβολή ειδικού φόρου στις τράπεζες βρίσκονται οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, υποστηρίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν. Διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις πριν από τα τέλη του έτους.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο κ. Μπράουν σημείωσε ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη να υιοθετηθεί σε διεθνές επίπεδο ένας ειδικός φόρος επί των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις, ώστε να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι πολίτες.

«Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο έχουμε συμφωνήσει στην ανάγκη για μία ενιαία βάση και έχουμε μιλήσει για το τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού» σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Η σχέση ανάμεσα στις τράπεζες και την κοινωνία θα πρέπει να αλλάξει» συμπλήρωσε.

Ο Γκόρντον Μπράουν θέλησε ωστόσο να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για την ανακοίνωση μιας παγκόσμιας συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του G20, που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο στο Τορόντο.

Όπως είπε, αν και οι ΗΠΑ ήδη προωθούν την επιβολή φόρου στους μεγάλους αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, εκφράζουν επιφυλάξεις.

Για να καμφθούν οι ενστάσεις ορισμένων χωρών χρειάζεται χρόνος, με το Βρετανό πρωθυπουργό να εκφράζει πάντως την ελπίδα για μία συμφωνία στη Σύνοδο του G20, που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο στη Σεούλ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος θα έρθει τον Ιούνιο ή και λίγο νωρίτερα αντιμέτωπος με εθνικές εκλογές, επιχειρεί να ηγηθεί των διεθνών πρωτοβουλιών για την επιβολή φόρου στις μεγάλες τράπεζες. Και τούτο γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η κοινή γνώμη αισθάνεται οργή για τα δαπανηρά σχέδια διάσωσης χρηματοπιστωτικών κολοσσών.

Ο κ. Μπράουν αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιες είναι οι εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης για τα πιθανά έσοδα από την επιβολή ενός τέτοιου φόρου.

Στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την υιοθέτηση ειδικού φόρου, εκτιμάται ότι τα ετήσια έσοδα θα κυμανθούν κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι ο φόρος θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 10 δισ. δολάρια ετησίως.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |