Friday, April 30, 2010

Επιστρέφει το κράτος ξενοδόχος


Επιστρέφει το κράτος ξενοδόχος


Επιστρέφει δριμύτερο το κράτος στον τομέα των ξενοδοχείων και ελπίζει σε κέρδη και μερίσματα από την κοινοπραξία του με την Qatari Diar Cyprus (QDC). Η αποτυχημένη εμπλοκή του κράτους στο ξενοδοχειακό τομέα, που έληξε το 2002 με την πώληση του Hilton στη Louis, αποτελεί πλέον ξεθωριασμένη ανάμνηση. Η κυβέρνηση ελπίζει πως η 45-σέλιδη συμφωνία της με τη QDC, που δημοσιεύει η StockWatch, αποτελεί εχέγγυο για επιτυχία αυτού του δεύτερου εγχειρήματος.

Με τη συμφωνία, που κατατέθηκε χθες στη βουλή, το κυπριακό δημόσιο και η QDC θα είναι συνέταιροι 50% σε μια νέα εταιρεία, το όνομα της οποίας θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Η εταιρεία θα είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο και θα αποκτήσει τη γη απέναντι από το Hilton. Θα έχει μοναδικό σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία πολυτελούς ξενοδοχείου και εμπορικών μονάδων. Για το 50% των μετοχών που θα λάβει η Κύπρος, θα συνεισφέρει το τεμάχιο της γης, ενώ η εταιρεία του Κατάρ θα πάρει το υπόλοιπο με την καταβολή μετρητών.

Μετά που ο κάθε μέτοχος βάλει τα απαραίτητα κεφάλαια (σε γη και σε μετρητά), η νέα εταιρεία θα αποφασίσει το ύψος της επιπλέον χρηματοδότησης που χρειάζεται για το project. Με βάση τη συμφωνία, το κυπριακό κράτος ίσως χρειαστεί να δανείσει την εταιρεία και το δάνειο θα υπάγεται (subordinated) στις βασικές (senior) πιστώσεις που έλαβε η εταιρεία.

Βασικός όρος της συμφωνίας είναι να τρέξουν οι εξής διαδικασίες τους επόμενους εννέα μήνες:

• Να διοριστούν τρεις σύμβουλοι από κάθε μέτοχο, τους οποίους θα μπορεί να παύει μόνο ο μέτοχος που τους διόρισε.
• Να γίνουν δύο εκτιμήσεις, μια από Κύπριο εκτιμητή και μια από ξένο. Και να αποφασίσουν οι δύο μέτοχοι εντός 30 ημερών από τη λήψη των δύο εκτιμήσεων, την αξία της γης που θα συνεισφέρει ως κεφάλαιο το κυπριακό δημόσιο.
• Να περάσει η συμφωνία από τους ρυθμιστικούς ελέγχους των Βρυξελλών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για συμβατότητα με τους νόμους περί ανταγωνισμού.
• Να φύγει το στρατόπεδο και να μην κατοικεί κανένας στο συγκεκριμένο τεμάχιο.
• Και να εγκριθεί η συμφωνία χωρίς όρους από το υπουργικό συμβούλιο (που την ενέκρινε προ ημερών) και τη βουλή.

Σημαντικός όρος της συμφωνίας είναι και η ικανοποίηση της QDC με το συντελεστή που θα έχει η συγκεκριμένη γη. Πρέπει να είναι, λέει, συντελεστής για «μεικτής χρήσης ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων και πεντάστερου ξενοδοχείου».

Το έργο θα αναλάβει project manager που θα συμφωνηθεί από κοινού από τα δύο μέρη.

Η διεύθυνση και ο έλεγχος της εταιρείας θα είναι στην Κύπρο.

Οι δύο μέτοχοι συμφώνησαν επίσης πως οι έξι σύμβουλοι (directors) θα καταρτίσουν αμέσως επιτροπή προσφορών και θα καθορίσουν τους κανονισμούς σε σχέση με τη λειτουργία της. Η επιτροπή θα έχει αρμοδιότητα να αξιολογεί και να συστήνει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα αγοράζει η εταιρεία.

Ενδιαφέρον έχουν και οι παράμετροι της συμφωνίας που αφορούν την εργοδοσία διευθυντών και προσωπικού. Ο γενικός διευθυντής θα διοριστεί από τη QDC – αφού εγκριθεί από το κυπριακό δημόσιο – για δύο χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης. Η διεύθυνση και διοίκηση της εταιρείας θα είναι ξεχωριστές και ο διευθυντής δεν θα είναι μέλος του ΔΣ.

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τον οικονομικό διευθυντή (CFO).

Όσο για το υπόλοιπο διευθυντικό προσωπικό, οι δύο μέτοχοι θα βρουν υποψηφίους με επαρκή προσόντα και εμπειρία.

Αν και η συμφωνία δεν περιέχει νομική δέσμευση για εργοδότηση Κυπρίων, περιλαμβάνει μια διακριτικά διατυπωμένη (για αποφυγή ασυμβατότητας με το κεκτημένο) πρόταση για την καλή διάθεση των δύο μετόχων να προσλάβουν προσωπικού από προσοντούχους και έμπειρους κατοίκους Κύπρου.

Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την παραχώρηση κρατικής εγγύησης στη νέα εταιρεία, αλλά έχει πρόνοιες για τον τρόπο ρύθμισης τέτοιας εγγύησης σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία.

Αν το project προχωρήσει κατά γράμμα, αναμένεται ότι το ξενοδοχείο θα κτιστεί λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2013. Με βάση τη συμφωνία, η επόμενη κυβέρνηση θα βρει «προίκα» το ξενοδοχείο και θα πρέπει να την κρατήσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Με βάση τη συμφωνία, «κανένας μέτοχος δεν μπορεί να μεταφέρει οποιεσδήποτε μετοχές μέχρι την 5η επέτειο της ολοκλήρωσης του project». Με βάση το κυπριακό εταιρικό δίκαιο, όποιος από τους δύο μετόχους αποφασίσει να πουλήσει το μερίδιο του μετά τα πέντε έτη, οφείλει πρώτα να το προσφέρει στον άλλο μέτοχο.

Ο κάθε μέτοχος μπορεί να μην δεχθεί την πώληση του μεριδίου σε τρίτο μέτοχο εάν αυτός δεν έχει καλή φήμη, οικονομική ευρωστία ή σχετική εμπειρία.

Η συμμετοχή του κυπριακού δημοσίου στην εν λόγω εταιρεία θα εξαρτηθεί βέβαια και από την οικονομική επιτυχία του project.

Με βάση τη συμφωνία, η νέα εταιρεία που θα διαχειρίζεται το project θα διανέμει όλα της τα κέρδη ως μέρισμα στους δύο βασικούς μετόχους.

Click on the link below to read the Agreement.

http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/2010-04/April30_2010_SimfoniaQatarNew.pdf



source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |