Friday, April 30, 2010

Επιτάχυνση ανάπτυξης στην Ευρωζώνη


Επιτάχυνση ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Με τους ταχύτερους ρυθμούς της διετίας υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανία.

Μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών για την οικονομία της Ευρωζώνης, σε μια ελπιδοφόρο ένδειξη για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κρίση χρέους θα μπορούσε να επισκιάσει τις προοπτικές ανάκαμψης.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης -στοιχεία που συγκεντρώθηκαν πριν από την κλιμάκωση των δημοσιονομικών προβλημάτων- ενισχύθηκε σε υψηλά 25 μηνών τον Απρίλιο, στις 100,6 μονάδες, έναντι 97,9 μονάδων του Μαρτίου.

Ο επιμέρους δείκτης εμπιστοσύνης για την Ελλάδα υποχώρησε στα χαμηλότερα 11 μηνών, ενώ στην Ισπανία βελτιώθηκε για έβδομο διαδοχικό μήνα.

«Η εντυπωσιακή άνοδος της οικονομικής εμπιστοσύνης αναπτερώνει τις ελπίδες για επιτάχυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο», εκτιμά o Mάρτιν φαν Βλιτ, οικονομολόγος της ING. «Αλλά με τον κίνδυνο εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης, οι προοπτικές ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αβέβαιες», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η εμπιστοσύνη στο βιομηχανικό κλάδο βελτιώθηκε στο μείον επτά, στις υπηρεσίες στο πέντε, μεταξύ καταναλωτών στο μείον 15 και στον τομέα λιανικής στο μείον ένα.

Σε μία ακόμη ενθαρρυντική ένδειξη, η ανεργία στη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- υποχώρησε με τους ταχύτερους ρυθμούς σε διάστημα μεγαλύτερο της διετίας.

Ο αριθμός των Γερμανών ανέργων μειώθηκε τον Απρίλιο στα 3,29 εκατομμύρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2008. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 7,8% από 8%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2008. Η απροσδόκητα μεγάλη μείωση αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη της γερμανικής βιομηχανίας, που επωφελήθηκε της διολίσθησης του ευρώ.

Στην Ισπανία όμως, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε τον Απρίλιο στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2008, εξαιτίας της ανόδου των τιμών στα καύσιμα.

Ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» στο 1,6% από 1,5% του Μαρτίου. Αναλυτές προειδοποιούν ότι διατηρείται ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ισπανία, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες είναι περιορισμένες και η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, υπερβαίνοντας το 20%.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |