Friday, April 30, 2010

Τρία στα τρία στο Χ.Α., "γύρισε" το πρόσημο της εβδομάδας


Τρία στα τρία στο Χ.Α., "γύρισε" το πρόσημο της εβδομάδας

Με μηνιαίες απώλειες 9,55% ολοκληρώθηκε ο Απρίλιος για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., παρά τα κέρδη 2,22% στην -τρίτη συνεχή ανοδική- συνεδρίαση της Παρασκευής.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις στο ταμπλό συνεχίζονται με «πρωταγωνιστές» τις τράπεζες, οι οποίες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας υποβαθμίστηκαν εκ νέου, από τη Fitch.

«Η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου χαρακτηρίστηκε από την αγωνία των εμπλεκομένων για την χρηματοδότηση του μηχανισμού στήριξης και τον τρόπο με τον οποίο τα χρήματα θα δοθούν στην Ελληνική κυβέρνηση», σχολιάζει μεταξύ άλλων στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

«Η αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ανακοίνωση της βοήθειας και παρά την δραματική υποβάθμιση των Ελληνικών ομολόγων από την S&P σε αξιόγραφα χαμηλής επενδυτικής αξιοπιστίας, η ροή νέων φαίνεται να οδηγεί σε απάλειψη του σεναρίου χρεοκοπίας που είχε προεξοφληθεί σε ομόλογα και τραπεζικές μετοχές», αναφέρει η χρηματιστηριακή, προσθέτοντας ότι «πέρα από τα θεμελιώδη (αποτελέσματα, αποτιμήσεις) και την κινητικότητα σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων η φημολογία γύρω από τις συγκεντρώσεις στον τραπεζικό κλάδο έχει κορυφωθεί ενσωματώνοντας κάποιες νέες προσδοκίες στις τρέχουσες αποτιμήσεις».

«Το ύψος του μηχανισμού στήριξης και τα επερχόμενα μέτρα λιτότητας φαίνεται να ικανοποιούν τους επενδυτές και τις αγορές», σχολίαζε στο πρωινό της report η Marfin Analysis που αναμένει ότι η μεταβλητότητα να διατηρηθεί, ενώ από την πλευρά της η ATE Securities δίνει έμφαση στην υποχώρηση των spreads των ελληνικών ομολόγων, ιδίως μικρότερης διάρκειας.

Από την πλευρά της, η Kyprou Securities σχολιάζει ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια για ανακοίνωση επίσημης συμφωνίας εντός του σαββατοκύριακου, «αναμένουμε περαιτέρω άνοδο στο Χ.Α., απροσδιόριστης διάρκειας και έκτασης». «Οι αποτιμήσεις και οι διεθνείς αγορές αφήνουν αδιάφορο το Χ.Α., όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες», επισημαίνει η χρηματιστηριακή, εκτιμώντας ότι η υψηλή μεταβλητότητα που καταγράφεται στις τελευταίες συνεδριάσεις, πιθανότατα θα διατηρηθεί. Εκφράζει παράλληλα «συγκρατημένη αισιοδοξία», τονίζοντας πως «αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ε.Ε. και ΔΝΤ στις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένουμε σημαντική άνοδο των ήδη πιεσμένων τιμών».

Χαρακτηριστικό πάντως ως προς την εικόνα που διαμορφώνουν ξένοι αναλυτές, είναι και το σχόλιο του Jim Reid της Deutsche Bank, ο οποίος σύμφωνα με το Dow Jones Newswires δήλωσε σε report ότι «από όσα έχουμε ακούσει τις τελευταίες 48 ώρες, φαίνεται ότι αποτρέπεται η μετεξέλιξη της Ελλάδας στην κρατική εκδοχή της Lehman Brothers».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 1.869,99 μονάδες, ενισχυμένος 2,22%. Στο άνοιγμα των συναλλαγών και με «κεκτημένη ταχύτητα» από την αλματώδη άνοδο της Πέμπτης, ο Γ.Δ. κατάφερε να διασπάσει οριακά τις 1.900 μονάδες, με κέρδη που έφτασαν το 4,03%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Δείκτης «γύρισε» σε θετική απόδοση την Παρασκευή, ενισχυμένος συνολικά κατά 0,65%.

Η ενδοσυνεδριακή διακύμανση του τραπεζικού δείκτη ξεπέρασε τις 170 μονάδες την Παρασκευή, καθώς ο δείκτης κινήθηκε σε εύρος 9,00%, μεταξύ κερδών 7,74% στην έναρξη των συναλλαγών και απωλειών 1,27%. Ολοκλήρωσε τελικά ενισχυμένος 1,68% στις 1.962,03 μονάδες, ενώ από τη σύνθεσή του ξεχώρισε το ενδοσυνεδριακό -νέο- «άλμα» της ΕΤΕ έως τα 13,47 ευρώ (+12,25%), η οποία μάλιστα δεν έχασε το θετικό πρόσημο σε καμία στιγμή της συνεδρίασης. Με κέρδη πάνω από 2,5% ολοκλήρωσαν οι Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τη διαπραγμάτευση, μεταξύ άλλων, οι ATEBank, T.T., Marfin Popular Bank και Τρ. Κύπρου.

Σημειώνεται ότι σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης των τραπεζών εμφάνισε θετική απόδοση 3,36%, περιορίζοντας τις μηνιαίες απώλειες του Απριλίου σε 13,12%.

Αναλυτικά από τον FTSE20, τα υψηλοτέρα κέρδη σημείωσε ο τίτλος της ΔΕΗ, ενισχυμένος 6,49% και με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 12,30 ευρώ. Ακολούθησε η Coca-Cola 3E με άνοδο 4,53% στα 20,54 ευρώ, επίσης υψηλό ημέρας, ενώ με κέρδη 3,85% ακολούθησε η μετοχή των ΕΛΠΕ, στα 8,10 ευρώ.

Σε 2,92% διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας, που έκλεισε στα 12,35 ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank και ΟΠΑΠ, με άνοδο 2,89%, 2,52% και 2,00% αντίστοιχα.

Σε 1,71% διαμορφώθηκαν τα κέρδη των Ελλάκτωρ και ΟΤΕ, που ολοκλήρωσαν στα 3,56 και 8,35 ευρώ αντίστοιχα, πάνω από 1% ενισχύθηκαν ακόμη οι Τιτάν (+1,52%) και Motor Oil (+1,33%), ενώ με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Eurobank και Μυτιληναίος.

Οι μετοχές των Intralot και MIG διατηρήθηκαν αμετάβλητες στα 3,25 και 1,45 ευρώ, ενώ στον αντίποδα η ATEBank υποχώρησε 1,44% στα 1,37 ευρώ, ο τίτλος του Τ.Τ. σημείωσε απώλειες 0,89% στα 3,33 ευρώ, ενώ σε ποσοστό 0,54% και 0,46% υποχώρησαν οι Marfin Popular Bank και Τρ. Κύπρου.

Από τον Γενικό Δείκτη, ξεχώρισε η άνοδος των Folli Follie και ΟΛΠ σε ποσοστό 6,34% και 5,50%, καθώς και το +4,00% της ΕΥΔΑΠ στα 6,24 ευρώ. Στον αντίποδα βρέθηκαν οι τίτλοι των ΙΑΣΩ, ΧΑΛΚΟΡ, S&B και Alapis, με απώλειες άνω του 3%.

source: capital.gr

No comments:

Share |