Tuesday, March 30, 2010

«Καμπανάκι» κινδύνου στις ελληνικές τράπεζες από την S&P- Η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν θα αλλάξει δηλώνει η Fitch

«Καμπανάκι» κινδύνου στις ελληνικές τράπεζες από την S&P- Η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν θα αλλάξει δηλώνει η Fitch

Υψηλό επίπεδο κινδύνου αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης S&P, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας, δημιουργεί έντονες προκλήσεις σε ότι αφορά στην ανταγωνιστικότητά της που πηγάζουν από την εξαιρετικά μεγάλη ανισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την ακαμψία στην αγορά εργασίας
Σύμφωνα με την κλίμακα βαθμολόγησης κινδύνου της S&P, ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα, o οποίος και αξιολογείται με ΒΒΒ+, Aρνητικό outlook και Α-2, τοποθετείται στο 5 σε μία κλίμακα που αρχίζει από το 1 που αντανακλά και τον χαμηλότερο κίνδυνο και καταλήγει στο 10. Ο οίκος σημειώνει ότι ο σχετικά υψηλός κίνδυνος πηγάζει από τις χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και τις διαρθωτικές της αδυναμίες ενώ αντίθετα ο συγκεκριμένος κλάδος ενέχει λιγότερους κινδύνους.
Αντίθετα η εκτίμησή του οίκου για την εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είναι πολύ καλύτερη αφού εκτιμά ότι χαρακτηρίζεται από θετικά στοιχεία, με κυριότερα την ανθεκτική δυνατότητα του να αναπαράγει έσοδα, η οποία και υποστηρίζεται από μία σχετικά καλή διάρθρωση των παγίων του, αλλά και από ένα ισχυρό δίκτυο λιανικής τραπεζικής. Δεδομένων δε αυτών των χαρακτηριστικών εκτιμά επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και να παραμείνουν σε γενικές γραμμές κερδοφόρες.

Δεν θα υπάρξει αλλαγή στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας το 2010, δηλώνει αναλυτής της Fitch

«Είναι πιθανότερο ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην αξιολόγηση (της Ελλάδας) φέτος», δήλωσε ο Κρις Πράις, υψηλόβαθμος αναλυτής της Fitch Ratings, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης, μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του διεθνή οίκου αξιολόγησης ότι διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, την οποία και αξιολογεί με «BBB+». Η Ελλάδα είναι πιθανότερο να τα καταφέρει αναφορικά με το στόχο μείωσης του ελλείμματος φέτος, παρά να αποτύχει, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο αναλυτής. Θετικό θεωρεί το πακέτο βοήθειας έσχατης λύσης και ο αναλυτής της Fitch Andrew Colquhoun καθώς "επιτρέπει την οικοδόμηση επενδυτικής εμπιστοσύνης" στις αγορές.

«Η ΕΕ πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη όσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα δανείσει την Ελλάδα. Επί του παρόντος, υπάρχει η ανησυχία ότι δεν θα κάνουν τίποτα μέχρι την τελευταία στιγμή και, όταν αυτό γίνει, πιθανόν να είναι πλέον πολύ αργά», σημείωσε επίσης.

Ο κ. Πράις είπε ότι οι βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της αξιολόγησης θα ήταν, εάν η ύφεση αποδειχθεί χειρότερη της αναμενόμενης φέτος ή εάν χαθεί η «στήριξη» της κοινής γνώμης στα μέτρα λιτότητας.

«Η Ελλάδα πρέπει να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι κινείται προς μια τριετία λιτότητας (...) τρία χρόνια πολιτικής αβεβαιότητας, τρία χρόνια αμφιβολιών για την πορεία της οικονομίας» εκτιμά και επισημαίνει:

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα τρία χρόνια αρνητικών προοπτικών. Εξαρτάται από το πόσο καλά θα τα πάει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και την εφαρμογή σε καθημερινή, εβδομαδιαία βάση των πολιτικών που υιοθέτησε».

Τέλος, ο κ. Πράις είπε ότι ο οίκος θα παρακολουθεί στενά τα δημοσιονομικά σχέδια της Ελλάδας για το 2011 και ότι θέλει λεπτομέρειες για το πως η χώρα σκοπεύει να μειώσει το έλλειμμα στο 5,6% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.

Colquhoun (Fitch): 'Το πακέτο βοήθειας βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης από τις αγορές'

Θετική θεωρεί τη βοήθεια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch- σύμφωνα με άλλες δηλώσεις αναλυτή της- αλλά διατηρεί τις αμφιβολίες του για το αν η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει την πειθαρχία της όσον αφορά τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας.

«Το πρόσφατο πακέτο βοήθειας στο οποίο εμπλέκεται το ΔΝΤ είναι θετικό για την Ελλάδα, καθώς διευρύνει τις οικονομικές του επιλογές» επισημαίνει ο κ. Andrew Colquhoun, επικεφαλής του κλάδου αξιολογήσεων κρατών της Fitch Ασίας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάζουμε είναι η ανάγκη εξεύρεσης 20 δις. ευρώ τον Απρίλιο και το Μάιο και από πού έρχεται η χρηματοδότηση» τόνισε ο αναλυτής. «Το πακέτο καθιστά πιο πιθανή μια χρηματοδότηση από τις αγορές, καθώς συμβάλει στην οικοδόμηση επενδυτικής εμπιστοσύνης», προσθέτει.

source: reporter.gr

No comments:

Share |