Tuesday, March 30, 2010

Μ. Βρετανία: Ανοδική αναθεώρηση για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου στο +0,4%


Μ. Βρετανία: Ανοδική αναθεώρηση για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου στο +0,4%


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ανοδικά αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS, επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομία εξήλθε από την ύφεση με το momentum που εμφάνισε στους τελευταίους μήνες του 2009.

Η ανοδική αναθεώρηση της τελικής εκτίμησης οφείλεται στα βελτιωμένα αποτελέσματα των υπηρεσιών, των κατασκευών και του αγροτικού κλάδου.

Η ONS ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της αποταμίευσης στη Μ. Βρετανία περιορίστηκε στο 7% από το πτωτικά αναθεωρημένο ποσοστό του 8,4% στο τρίτο τρίμηνο, στην πρώτη μείωση από το τρίτο τρίμηνο του 2008 καθώς οι καταναλωτές έδειξαν σημάδια αυξημένης δραστηριότητας.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,1% στο τέταρτο τρίμηνο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σε σύγκριση με την πτώση 3,3% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Για το σύνολο του 2009, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,9%, με τα στοιχεί ανα αναθεωρούνται ελαφρώς έναντι του 5% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημσοκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για επέκταση στο τέταρτο τρίμηνο και πτώση 3,3% σε ετήσια βάση.

Η κυβέρνηση θα εκτιμήσει ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν πως έχει οδηγήσει την οικονομία εκτός ύφεσης, ενόψει της αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης στις 3 Ιουνίου. Ωστόσο το Συντηρητικό Κόμμα ενδέχεται να υποστηρίξει ότι η ισχυρή ανάκαμψη ενισχύει την άποψη πως οι περικοπές στον προϋπολογισμό πρέπει να ξεκινήσουν φέτος.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η οικονομία αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

source: capital.gr

No comments:

Share |