Tuesday, March 30, 2010

Αργεί η «ανάσταση» στην Κύπρο

Αργεί η «ανάσταση» στην Κύπρο



Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε το Μάρτιο το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη, σε αντίθεση με την Κύπρο όπου η οικονομική ανάκαμψη δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 2 μονάδες στην ΕΕ φθάνοντας τις 99,6 μονάδες από 97,6 μονάδες το Φεβρουάριο, ενώ στην ευρωζώνη βελτιώθηκε κατά 1,8 μονάδες στις 97,7 μονάδες από 95,9 μονάδες.


Όπως τονίζει η ΕΕ, μετά τη μικρή πτώση το Φεβρουάριο, οι ανοδικές τάσεις ξανακερδίζουν τη δυναμική τους, παρά το ότι το οικονομικό κλίμα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα προ-κρίσης επίπεδα.

Στον τομέα της βιομηχανίας υπήρξε μηνιαία ανάκαμψη 2 μονάδων στην ΕΕ και 3 μονάδων στην ευρωζώνη. Στον τομέα των υπηρεσιών, παρατηρήθηκε βελτίωση 1 μονάδας στην ΕΕ ενώ στην ευρωζώνη δεν σημειώθηκε μεταβολή. Στο λιανικό εμπόριο καταγράφηκε βελτίωση 1 μονάδας στην ΕΕ και 2 στην ευρωζώνη.

Θετικά σημάδια έρχονται και από τον τομέα των κατασκευών. Στην ΕΕ καταγράφηκε μείωση 2 μονάδων, ενώ στην ευρωζώνη 3 μονάδων.

Αντίθετα, υποχώρηση κατέγραψε και το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη.

Μεταξύ των κρατών της ΕΕ, οι πλείστες χώρες κατέγραψαν μηνιαία αύξηση στις οικονομικές προσδοκίες. Στη Γερμανία καταγράφηκε αύξηση 3,4, ενώ βελτίωση καταγράφηκε και στην Πολωνία (+2,7), στο Ηνωμένο Βασίλειο (+2,6) και στην Ολλανδία (+2,4). Αντίθετα, στην Ιταλία το κλίμα υποχώρησε κατά 1,5 μονάδες.

Τα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch δείχνουν την απότομη βελτίωση του κλίματος στην ΕΕ τον τελευταίο χρόνο. Ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά 40 μονάδες περίπου, ξεφεύγοντας από το ιστορικό χαμηλό των 60 μονάδων που ήταν τον περσινό Μάρτιο.

Στην Κύπρο ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε το Μάρτιο στις 80 μονάδες από 80,8 μονάδες το Φεβρουάριο και συνεχίζει να παρουσιάζει στασιμότητα με μικρά σκαμπανεβάσματα.

Στον τομέα των υπηρεσιών, ο δείκτης επιδεινώθηκε στις -17 από -8, αντανακλώντας ενδεχομένως το μούδιασμα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου αλλά και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τουριστικού τομέα.

Στον τομέα των κατασκευών, ο δείκτης ανήλθε στις -43 μονάδες από -39 και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη από -38 σε -40.

Βελτίωση σημειώθηκε μόνο στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο. Στη βιομηχανία ο δείκτης ανήλθε στις -9 μονάδες από -12 μονάδες και στο λιανικό εμπόριο από -24 σε -16.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |