Wednesday, January 20, 2010

Στο ψυγείο τα business plans


Στο ψυγείο τα business plans



Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και η έλλειψη ορατότητας για την πορεία της οικονομίας βάζουν στο ψυγείο τα αναπτυξιακά πλάνα των επιχειρήσεων για το 2010, που δείχνουν να αποφεύγουν νέα ανοίγματα μέχρι να ξεκαθαρίσει το επιχειρηματικό πεδίο.

Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν πως παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης για στήριξη της ανάπτυξης από τον ιδιωτικό τομέα, οι επενδύσεις σε νέα έργα πιάνουν πάτο, προμηνύοντας μια ακόμα δύσκολη χρονιά για την οικονομία.

Από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις έλαβαν μόλις €52,1 εκ. σε νέα δάνεια, καταδεικνύοντας τη διστακτικότητα τους να προβούν σε νέες επενδύσεις αλλά και τις δυσκολίες δανειοδότησης που προκαλεί το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλουν.


Με βάση τα στοιχεία, η ετήσια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων περιορίστηκε το Νοέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών υποχωρώντας στο 4,6%. Αν εξαιρεθούν οι τόκοι που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, οι πιστώσεις συρρικνώθηκαν το 2009.

Η εικόνα που παρουσιάζουν φέτος οι πιστώσεις σε επιχειρήσεις είναι άκρως αντίθετη από αυτή που επικράτησε το 2008. Το Νοέμβριο του 2008 η ετήσια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων ήταν δεκαπλάσια από αυτή του Νοεμβρίου του 2009 και είχε φθάσει το 45,3%.

Τα χρήματα που δανείστηκαν φέτος οι επιχειρήσεις είναι ελάχιστα σε σύγκριση με το 2008, όταν οι κυπριακές εταιρείες έλαβαν νέα δάνεια €5,6 δισ.

Στο τέλος Νοεμβρίου, τα δάνεια των κυπριακών επιχειρήσεων έφθασαν τα €21,5 δισ, όσα ήταν περίπου και στο τέλος του 2008.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επιχειρηματικό κλίμα είναι αβέβαιο και συγκεχυμένο και αυτό αποτρέπει τους επιχειρηματίες από το να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα», είπε χθες στη StockWatch ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάνθος Μαυρομάτης.

«Την αβεβαιότητα επιτείνουν οι ενδείξεις για αύξηση φορολογιών», πρόσθεσε. Το ΚΕΒΕ, απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αύξηση φορολογιών γιατί αυτό θα αποτρέψει επιχειρηματίες αλλά και ξένους να επενδύσουν στην Κύπρο.

Ακόμη ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τις επιχειρηματικές επενδύσεις, ανέφερε ο κ. Μαυρομάτης, είναι το ψηλό κόστος του χρήματος, ενώ έντονη ανησυχία εκφράζεται για την επιβάρυνση της οικονομίας της Κύπρου με ψηλό κόστος χρήματος λόγω των αρνητικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |