Wednesday, January 20, 2010

Ο άνθρωπος που αρνείται να καταβάλει μέρισμα


Ο άνθρωπος που αρνείται να καταβάλει μέρισμα


Την ημέρα που ξεκίνησα να δουλεύω στη Standard & Poor το Μάιο 1977, ο S&P 500 ήταν στις 100 (99,77), όπως και μια άλλη μετοχή – η Berkshire Hathaway, η οποία είχε μια τιμή ζήτησης 98 δολάρια και προσφοράς 102 δολάρια. Ο S&P έκλεισε το 1977 στις 95,10, η Berkshire έκλεισε στα 138 δολάρια, και στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο δείκτης ήταν στις 1.133 και η Berkshire στα 97.785 δολάρια.

Ο λόγος για αυτή την ιστορία είναι ότι η Berkshire έχει ένα ‘baby stock’, την BRK.B (3.253 δολάρια), η οποία αντιπροσωπεύει το 1/30 της κανονικής μετοχής (BRK.A), και το baby stock θα κάνει ένα split 50-για-1 από την Πέμπτη 21η Ιανουαρίου (εκδίδονται νέες μετοχές, οι συναλλαγές πάνε από τις παρτίδες των 10 στις 100). Αν και οι επενδυτές αγοράζουν πάντα μετοχές με βάση την εταιρεία, ένας από τους λόγους που έχει δημιουργηθεί αυτό το ‘baby stock’ (Μάιος, ΄96, $ 1100) ήταν να δοθεί στους επενδυτές η δυνατότητα να αγοράσουν Berkshire σε πιο προσιτή τιμή (βέβαια, αν δε το είχε κάνει η εταιρεία, μια άλλη οντότητα θα είχε αγοράσει τις κανονικές μετοχές τους και θα εξέδιδε τις ‘baby shares’).

Μετά τη διάσπαση η προσαρμοσμένη τιμή μιας μετοχής ‘baby share’ θα είναι 65,06 δολάρια, ένα πολύ πιο προσιτό επίπεδο (ο μέσος όρος των κοινών των Αμερικάνικων ASE, NYSE, NASD είναι 37,78 δολάρια. Τα 65,06 δολάρια θα είναι στο υψηλότερο 4%) για όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτό. Σημειώστε ότι αν αγοράσετε BRK αγοράζετε επίσης ευμεγέθη ποσά των AXP, KO, COP, JNJ, KFT, PG και WFC.

Χωρίς να βασίζομαι σε αποδεικτικά στοιχεία, χωρίς ιστορικό, και χωρίς να βασίζομαι σε δεδομένα, τολμώ να πω ότι τουλάχιστον κάποιοι θα θέλουν να έχουν ένα κομμάτι της θρυλικής εταιρείας που διοικείται από το μάγο των επενδύσεων, και ότι κάποιοι μπορεί να θέλουν απλά να έχουν μια βραχυπρόθεσμη έκθεση στη μετοχή αυτή την περίοδο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα είναι ένα σόου που αξίζει να παρακολουθήσουμε, και ένας έμμεσος φόρο τιμής στον άνθρωπο που αρνείται να καταβάλει μέρισμα αλλά προτιμά να επενδύει τα κέρδη του στις δραστηριότητες της εταιρείας.

ΥΓ. Όταν ξεκίνησα στην S&P θα μπορούσα να είχα αγοράσει μια πλήρη μετοχή της Berkshire με το μισθό μίας εβδομάδας - δεν νομίζω ότι πρέπει ανησυχώ μήπως με καλέσει σύντομα ο Ken Feinberg.

capital.gr

No comments:

Share |