Wednesday, January 20, 2010

Κίνα: Συστάσεις προς τις τράπεζες για περιορισμό των χορηγήσεων


Κίνα: Συστάσεις προς τις τράπεζες για περιορισμό των χορηγήσεων


Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτικής αρχής της Κίνας, Liu Mingkang, ζήτησε από «ορισμένες τράπεζες» να περιορίσουν τις χορηγήσεις τους το 2010, καθώς απέτυχαν να ανταποκριθούν σε κριτήρια που αφορούν μεταξύ άλλων τα διαθέσιμα κεφάλαια, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο στόχος της Αρχής είναι να περιορίσει το σύνολο των χορηγήσεων στην Κίνα το 2010 σε 1,1 τρισ. δολάρια (7,5 τρισ. γουάν), μετά τις χορηγήσεις-ρεκόρ του 2009 που έφτασαν τα 1,4 τρισ. δολάρια.

«Έχουμε θέσει ένα αριθμό κριτηρίων για να διασφαλίσουμε την επάρκεια της εποπτείας μας. Στις τράπεζες που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε αυτά τα κριτήρια, είπαμε να περιορίσουν τις χορηγήσεις», δήλωσε από το Χονγκ Κονγκ ο Liu, όπου βρίσκεται για να συμμετέχει στη εργασίες του Asia Financial Forum.

«Σε όρους νομισματικής πολιτικής, η γενική τάση στην Κίνα φέτος δείχνει προς την πλευρά της ‘σύσφιξης’ ώστε να μην σκάσουν οι φούσκες, όμως οι αξιωματούχοι προσπαθούν παράλληλα να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη με ‘εργαλείο’ τον προϋπολογισμό», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Kyohei Morita, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital στο Τόκιο. «Αυτός ο δρόμος είναι στενός και δύσκολος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

capital.gr

No comments:

Share |