Wednesday, January 20, 2010

Έλλειμμα €1 δισ. το 2009


Έλλειμμα €1 δισ. το 2009


Έλλειμμα ύψους €1 δισ. του ΑΕΠ ανακοίνωσε χθες για το 2009 η κυβέρνηση, αναθεωρώντας κατά €250 εκ. τις εκτιμήσεις που έκανε πριν οκτώ μόλις μέρες. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό μέτωπο εντάθηκαν τα πυρά κατά του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση στο τέλος Δεκεμβρίου, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στην προσπάθεια της να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα εντός των πλαισίων που καθορίζουν οι συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμπληρωματικό σημείωμα που δημοσίευσε χθες το υπουργείο ανεβάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ, που είναι διπλάσιο από το επιτρεπτό όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και το μεγαλύτερο από το 2003, όταν είχε φθάσει το 6,5%.


Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις το χρέος αναμένεται να φθάσει το 55,2% του ΑΕΠ.

Οι νέες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το έλλειμμα και το χρέος διαφέρουν κατά πολύ από αυτές που δημοσιεύθηκαν στις 11 Ιανουαρίου 2010. Την περασμένη βδομάδα το υπουργείο ενημέρωνε τους ξένους επενδυτές ότι το έλλειμμα θα περιοριζόταν στο 4,5% και το δημόσιο χρέος στο 52,9% του ΑΕΠ.

Η επίσημη παραδοχή των νέων δημοσιονομικών δεδομένων έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, που επιχειρεί να αντλήσει κεφάλαια πέραν του €1 δισ. με την έκδοση χρέους στις ξένες κεφαλαιαγορές.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό μέτωπο εντείνονται οι αντιδράσεις κατά των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που ανακοίνωσε στο τέλος Δεκεμβρίου η κυβέρνηση.

Τα πλείστα κοινοβουλευτικά κόμματα επέκριναν χθες στη βουλή την πρόταση της κυβέρνησης για επαναξιολόγηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, εντοπίζοντας ασάφειες που ενδέχεται να ενισχύσουν την αβεβαιότητα στον κλάδο.

Παράλληλα, ο επιχειρηματικός κόσμος εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση του στην επιβολή αυξημένης φορολογίας στα ακίνητα, ζητώντας από την κυβέρνηση να εστιάσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης στη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου. Η ΟΕΒ ζήτησε, πέραν του παγώματος των γενικών αυξήσεων, την αναστολή πληρωμής προσαυξήσεων στο δημόσιο για μερικά χρόνια.

Οι αντιδράσεις πολιτικών και κοινωνικών φορέων δυσκολεύουν την υλοποίηση των μέτρων εξυγίανσης, που υπολογίζεται να περιορίσουν το έλλειμμα κατά 3% του ΑΕΠ ή €500 εκ., ετησίως.

Τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα ενισχύουν την εκτίμηση ότι ακόμα και αν υλοποιηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης, ίσως να μην καταφέρουν να περιορίσουν το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%, αφού το ύψος της δημοσιονομικής τρύπας ενδέχεται να αυξηθεί πέραν του 6% το 2010 και το 2011. Τόσο το IMF όσο και η Επιτροπή «βλέπουν» το έλλειμμα να παρουσιάζει σημαντική αύξηση το 2010 και το 2011 σε σχέση με το 2009.

Στο σημείωμα που ετοίμασε η κυβέρνηση για την έκδοση 10ετών χρεογράφων στο εξωτερικό, δεν γίνεται καμία αναφορά στο προβλεπόμενο έλλειμμα για το 2010 ή το 2011.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |