Wednesday, January 20, 2010

Σοβαρές απώλειες στην Κίνα - ανησυχία για τις τράπεζες


Σοβαρές απώλειες στην Κίνα - ανησυχία για τις τράπεζες


Σε πτώση άνω του 3% υποχρεώνονται την Τετάρτη οι κινεζικοί δείκτες, μετά τη σύσταση της εποπτικής αρχής της χώρας προς τραπεζικά ιδρύματα να περιορίσουν τις χορηγήσεις.

Αν και αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης, υψηλότερος του στόχου της κινεζικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 8%, η σύσταση της εποπτικής αρχής προς τις κινεζικές τράπεζες προκαλεί ανησυχία στην αγορά οδηγώντας στην Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής Liu Mingkang ζήτησε, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, από «ορισμένες τράπεζες» να περιορίσουν τις χορηγήσεις τους το 2010, καθώς απέτυχαν να ανταποκριθούν σε κριτήρια που αφορούν μεταξύ άλλων τα διαθέσιμα κεφάλαια.

Ο στόχος της Αρχής είναι να περιορίσει το σύνολο των χορηγήσεων στην Κίνα το 2010 σε 1,1 τρισ. δολάρια (7,5 τρισ. γουάν).

«Έχουμε θέσει ένα αριθμό κριτηρίων για να διασφαλίσουμε την επάρκεια της εποπτείας μας. Στις τράπεζες που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε αυτά τα κριτήρια, είπαμε να περιορίσουν τις χορηγήσεις», δήλωσε από το Χονγκ Κονγκ ο Liu, όπου βρίσκεται για να συμμετέχει στη εργασίες του Asia Financial Forum.

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται η ανακοίνωση σημαντικών οικονομικών στοιχείων στην Κίνα, μεταξύ των οποίων ο ρυθμός ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Η αγορά αναμένει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

Ειδικότερα, το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 10,8% στο εξεταζόμενο διάστημα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Ανάπτυξη 10,9% έδειξαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε το Reuters.

Πέραν των στοιχείων για το ΑΕΠ θα ανακοινωθούν στοιχεία και για τον πληθωρισμό, τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις, μεγέθη που αναμένεται να διαμορφώσουν μία εικόνα για το πότε η κινεζική οικονομία θα εξελιχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου, υποσκελίζοντας την Ιαπωνία.

Οι δηλώσεις του Liu οδηγούν σε πτώση 3,22% των κινεζικό CSI 300, ενώ σε ποσοστό 2,93% και 3,67% υποχωρούν οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite αντίστοιχα.

Πτωτικά σε ποσοστό 2,34% κινείται και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ στις υπόλοιπες αγορές της Ασίας, ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,25%, με τον ευρύτερο Topix να καταγράφει απώλειες 0,53%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημειώνει άνοδο 0,24%, ενώ αντίθετα στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex καταγράφει απώλειες 0,34%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με μικρή άνοδο 0,14%, στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 υποχώρησε οριακά κατά 0,01%, ενώ ο Straits Times της Σιγκαπούρης και ο ινδικός δείκτης Sensex καταγράφουν απώλειες 0,62% και κέρδη 0,16% αντίστοιχα.

capital.gr

No comments:

Share |