Thursday, December 31, 2009

PetroChina: Εξαγορά $1.8 δισ. σε project πετρελαϊκής άμμου

PetroChina: Εξαγορά $1.8 δισ. σε project πετρελαϊκής άμμου


(Bloomberg) - H PetroChina Co (857) κέρδισε την έγκριση της καναδικής κυβέρνησης για την προσφορά ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων ($ 1,8 δισ.) για την αγορά μεριδίου σε δύο έργα πετρελαϊκής άμμου στην Alberta, η μεγαλύτερη εξαγορά της στη Βόρεια Αμερική.

Η εξαγορά από την μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Κίνας μεριδίου 60% στα έργα πετρελαϊκής άμμου MacKay River και Dover της Athabasca Oil Sands Corp "είναι πιθανόν να έχει καθαρό όφελος για τον Καναδά", είπε σε δήλωσή του ο Υπουργός Βιομηχανίας κ. Tony Clement προχθές.

Οι κινεζικές εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό από τον Δεκέμβριο του 2008 καθώς αξιοποιούν το πλεονέκτημα των χαμηλότερων αποτιμήσεων εξ αιτίας της οικονομικής συρρίκνωσης. Η PetroChina έχει πει ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγορές στο εξωτερικό μετά την καταβολή τουλάχιστον 3,6 δισ. δολ. φέτος για την απόκτηση της Singapore Petroleum Corp, μεριδίου σε εργοστάσιο της Nippon Oil Corp. και σε επιχείρηση στο Καζακστάν.

"Είναι δύσκολο να βρεθούν πάγια upstream αργού πετρελαίου προς πώληση τώρα, κυρίως μεγάλα, έτσι προσπαθούν να αγοράσουν έργα πετρελαϊκής άμμου" δήλωσε τηλεφωνικά από τη κινεζική πόλη του νότου Shenzhen ο Grace Liu, αναλυτής της Guotai Junan Securities Co. “Είναι μέρος της στρατηγικής τους για την επέκταση στο εξωτερικό και για διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους."

Η συναλλαγή είχε προγραμματιστεί αρχικά για να κλείσει στις 31 Οκτωβρίου αφού η PetroChina συμφώνησε στις 31 Αυγούστου να αποκτήσει τον έλεγχο των έργων πετρελαϊκής άμμου. Ο Καναδάς ακόμη εξέταζε τις επενδύσεις, η National Post ανέφερε στις 19 Δεκεμβρίου, επικαλούμενη τον Clement.

"Για να είμαστε ανταγωνιστικοί με επιτυχία σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, χρειαζόμαστε να προσελκύσουμε διεθνείς επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, να αυξήσουν το επίπεδο του ανταγωνισμού μας, και να αναπτύξουν τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές του Καναδά," είπε προχθές ο Clement.

Η PetroChina έχει σημειώσει άνοδο 37% στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ φέτος, ενώ ο δείκτης αναφοράς Hang Seng έχει ανεβεί 49%. Η μετοχή έπεσε 0,5% στα 9,29 δολάρια στο Χονγκ Κονγκ στις 10:05 π.μ χτες.

Ανάπτυξη εξόδων

Βάσει της συμφωνίας, η PetroChina θα παρέχει χρηματοδότηση για τις μελλοντικές εξαγωγές της πετρελαϊκής άμμου, όπως ανακοίνωσε την 31η Αυγούστου η Athabasca, μια συνδεδεμένη εταιρεία με έδρα το Κάλγκαρι. Η PetroChina μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους που έχει χρησιμοποιήσει σε μεγάλα project πετρελαίου στη βορειοανατολική Κίνα για να ελευθερώσει το πετρέλαιο που είναι παγιδευμένο στην άμμο της Alberta, σύμφωνα με την Athabasca.

"Το κόστος ανάπτυξης για έργα πετρελαϊκής άμμου είναι συνήθως υψηλά, έτσι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τώρα την αξία των έργων," είπε ο Liu.

Ο Liu Weijiang, ένας εκπρόσωπος της μητρικής της PetroChina, της China National Petroleum Corp που εδρεύει στο Πεκίνο, δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια χτες.

Η China National Petroleum είπε στις 19 Οκτωβρίου ότι η PetroChina θα επικεντρωθεί στην επέκταση της έρευνας και την ενίσχυση της συνεργασίας στο εξωτερικό το επόμενο έτος, καθώς η ενεργειακή ζήτηση της Κίνας αυξάνεται.

Η εταιρεία δήλωσε στις 9 Σεπτεμβρίου ότι θα λάβει δάνειο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας για τη χρηματοδότηση της επέκτασης στο εξωτερικό, καθώς η Κίνα επιταχύνει το κυνήγι της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, διπλασιάστηκε κατά την τελευταία δεκαετία σε 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2008, σύμφωνα με στατιστική μελέτη της BP Plc.

capital.gr

No comments:

Share |