Thursday, December 31, 2009

Τα «κανόνια» του ‘09 που ακούγονται στο ‘10

Τα «κανόνια» του ‘09 που ακούγονται στο ‘10

Μπορεί το 2008 να έμεινε στην ιστορία ως το έτος των δύο μεγάλων χρεοκοπιών, της Bear Stearns και της Lehman Brothers, αλλά το 2009 θα μας κληροδοτήσει την αλλαγή στον επιχειρηματικό χάρτη, καθώς το «διπλό πρόσωπο» που παρουσίασε άφησε «ανεξίτηλα» τα σημάδια του. Το έτος με τις χιλιάδες χρεοκοπίες επιχειρήσεων και τραπεζών ανά τον κόσμο, δείχνει με τον πιο περίτρανο τρόπο, ότι η «σκιά» της κρίσης του 2008 δύσκολα έφυγε από πάνω από τον επιχειρηματικό κόσμο της «Μέκκας του Καπιταλισμού». Ποιες όμως ήταν οι μεγαλύτερες χρεοκοπίες που επιβάρυναν το ήδη κακό κλίμα στις αγορές και προκαλώντας «τριγμούς» στο ράλι ανάκαμψης του τελευταίου εννεάμηνου;



Μπορεί η απειλή της χρεοκοπίας να βρισκόταν πάνω στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών από τα τέλη του 2008, η αίτηση στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler στις 30 Απριλίου και η εξαγορά της από την Fiat, προκάλεσε σοκ στις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς μετά την κατάρρευση της Studebaker το 1993, ο κλάδος δεν είχε ξαναζήσει δύσκολες στιγμές.

Παράλληλα και ενώ από την αρχή της χρονιάς είχε ξεκινήσει ένα «σήριαλ» σχετικά με τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η General Motors, στις 4 Ιουνίου η δεύτερη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ καταθέτει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές. Έκτοτε ξεκίνησε ένας αγώνας σωτηρίας της εταιρείας, ο οποίος δεν έχει τελειώσει ακόμη, καθώς η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης των θυγατρικών της, προσπαθώντας παράλληλα να κερδίσει χρόνο περιμένοντας την παγκόσμια ανάκαμψη.

Η κρίση δεν άφησε αλώβητο και τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων. Η Eddie Bauer, δεν κατάφερε να φτάσει τα 90 χρόνια λειτουργίας της, υποβάλλοντας για τρίτη φορά μέσα σε έξι χρόνια αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της, οι οποίοι απαιτούσαν από την εταιρεία 300 εκατ. δολάρια.

Τον Ιανουάριο του 2009, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Βορείου Αμερικής, η Nortel Networks κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, καθώς τα χρέη της ξεπέρασαν το ένα δισ. δολάρια. Μάλιστα η μετοχή της που είχε φτάσει ακόμη και τα 860 δολάρια, έχει κατρακυλήσει πριν την αίτηση μόλις στα 21 σεντ.

Στα τέλη Μαΐου η BankUnited Financial δεν καταφέρνει να ανταπεξέλθει στο «τελεσίγραφο» που έλαβε από το Αμερικανικό Γραφείο Οικονομικών Επιθεωρήσεων Προσφορά ώστε να παρουσιάσει εταίρο ικανό να στηρίξει τον κύκλο εργασιών της, και χρεοκοπεί. Η κεφαλαιοποίηση της είχε κριθεί κάτω του επιτρεπτού ορίου, ενώ μόνο το 2008 η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας υποχώρησε κατά 93% στα 10 εκατ. δολάρια, παρόλο που λίγες ημέρες πριν την κατάρρευση έντονη ήταν η φημολογία για εξαγορά της από τις Blackstone, Carlyle Group ή τον δισεκατομμυριούχο Wilbur Ross.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το βάρος δανείων που δεν εξυπηρετούνται οδήγησε τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ να καταγράψει 130 χρεοκοπίες τραπεζών μόνο το 2009, ενώ το 2008 κατέρρευσαν 25 τράπεζες και μόλις 3 το 2007.

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην παγκόσμια ναυτιλία η είδηση περί χρεοκοπίας της US Shipping Partners, «χτυπημένη» όπως και όλος ο κλάδος της από την έλλειψη ρευστότητα, την πτώση της ζήτησης και του ολοένα αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Το πασίγνωστο πάρκο αναψυχής Six Flags, αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, μετά από τη μεγέθυνση των υποχρεώσεων της στο 1,8 δισ. δολάρια. Μάλιστα, η μετοχή της εταιρείας από τον Σεπτέμβριο του 2008, διαπραγματευόταν κάτω του ενός δολαρίου, μέχρι και την 7η Ιουλίου, όταν και υπέβαλε την αίτηση πτώχευσης.

reporter.gr

No comments:

Share |