Thursday, December 31, 2009

Κίνα: «Κρίσιμο» έτος το 2010 για την αντιμετώπιση της κρίσης


Κίνα: «Κρίσιμο» έτος το 2010 για την αντιμετώπιση της κρίσης

Το 2010 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την εδραίωση της οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα και την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Ζου Σιαοτσουάν.

Στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά, το οποίο αναρτήθηκε στο site της τράπεζας, ο Κινέζος αξιωματούχος επανέλαβε ότι η «σχετικά χαλαρή» νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί και τόνισε πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα ενθαρρύνει το δανεισμό προς νέες στρατηγικές βιομηχανίες και θα ενισχύσει την απασχόληση.

«Το 2010 θα είναι κρίσιμο έτος για την ισχυροποίηση της σταθερότητας και την ανάκαμψης της οικονομίας και την αντιμετώπιση των διεθνών οικονομικών κρίσεων», τονίζει ο Ζου.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει δεχθεί πλήγμα από τη μείωση των εξαγωγών, την πλεονάζουσα δυναμικότητα των βιομηχανιών, ενώ έντονη είναι η ανησυχία ότι οι εισροές ξένων κεφαλαίων και τα δάνεια – ρεκόρ που χορηγήθηκαν το 2009 θα δημιουργήσουν «φούσκες».

Την Κυριακή, ο Κινέζος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων σε ορισμένα μέρη της χώρας και να αντισταθεί στις εκκλήσεις των εμπορικών της εταίρων για ένα ισχυρότερο γουάν.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, το κινεζικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 8,5%, έναντι 8% που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση, και το 2010 κατά 9,4%.

naftemporiki

No comments:

Share |