Thursday, November 26, 2009

Ρωσία: Η κερδοσκοπία στο ρούβλι και το σενάριο της ύφεσης “double-dip”

Ρωσία: Η κερδοσκοπία στο ρούβλι και το σενάριο της ύφεσης “double-dip”


ΜΟΣΧΑ (Dow Jones) – Στην κλιμάκωση της προσπάθειας αποθάρρυνσης εισροής κερδοσκοπικών επενδύσεων στη χώρα προχώρησαν την Τετάρτη οι ρωσικές αρχές λόγω των φόβων ανατίμησης του ρουβλιού και αποσταθεροποίησης της οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε πως θα εντείνει τις παρεμβάσεις της στις αγορές συναλλάγματος αυξάνοντας τις πωλήσεις του εθνικού νομίσματος στο εύρος της ισοτιμίας που πρόσφατα περιόρισε. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Alexei Kudrin σκιαγράφησε τα σχέδια για την αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, που έχει ως στόχο να περιορίσει εν μέρει την προσφορά χρήματος και να αντιμετωπίσει τις ανοδικές τάσεις του ρουβλιού.

“Εμείς, όπως και πολλές άλλες αγορές, έχουμε δεχθεί μία μεγάλη εισροή βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπικών κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές,” σημείωσε ο Kudrin. “Σε αυτά τα επίπεδα, η χρηματιστηριακή αγορά είναι υπερθερμασμένη με κερδοσκοπικά κεφάλαια.”

Ο RTS έχει ενισχυθεί πάνω από 65% από τον Ιανουάριο με το ρούβλι να έχει σημειώσει άνοδο έναντι του δολαρίου 20% την ίδια περίοδο.

Οι ανακοινώσεις έγιναν μία ημέρα μετά από τη νέα μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 0,5%, απόφαση που λήφθηκε για την αποθάρρυνση των κερδοσκόπων.

Η κεντρική τράπεζα έκανε λόγο επίσης για ενδεχόμενη επιβολή ελέγχων στις διασυνοριακές μεταβιβάσεις συναλλάγματος αν και δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση.

Μέχρι τώρα, κανένα μέτρο δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει τις μαζικές εισροές ξένων επενδύσεων ή να μειώσει την αξία του νομίσματος, γεγονός που αποτελεί απειλή για τους μικρούς αλλά σημαντικούς εκτός πετρελαϊκού κλάδου εξαγωγείς. Καθώς οι επενδυτές ανά τον κόσμο διατηρούν σε γενικές γραμμές θετικό outlook, το δολάριο απλά συνεχίζει να υποχωρεί, φτάνοντας την Τετάρτη σε χαμηλό 15 μηνών έναντι του καλαθιού νομισμάτων σημαντικών εμπορικών εταίρων.

Και καθώς το δολάριο υποχωρεί έναντι νομισμάτων όπως το ευρώ και το γεν, υποχωρεί επίσης έναντι και του ρουβλιού με την ισοτιμία να κυμαίνεται περίπου στα 28,8 ρούβλια ανά δολάριο, επίπεδο ελάχιστα μεγαλύτερο από το ελάχιστο του 2009.

“Δεν τα έχουν καταφέρει και είναι καλό που δεν το έχουν κάνει. Τα νομίσματα των αναδυόμενων ανατιμούνται και θα συνεχίσουν να το κάνουν έναντι των νομισμάτων του παλαιού κόσμου. Η Ρωσία πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό,” τονίζει ο επικεφαλής έρευνας της Ashmore Investment Management Jerome Booth, εταιρείας που διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των 3 δισ. δολ.

Στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου και τα επιτόκια της χώρας, τα οποία, καθώς βρίσκονται στο 9%, συγκαταλέγονται στα υψηλότερα του κόσμου.

Ο συνδυασμός των παραπάνω είναι μία σημαντική αιτία προσέλκυσης των επενδυτών που αναζητούν εναλλακτικές προς τις ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Ιαπωνία επενδύσεις όπου τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο μηδέν.

Το ρούβλι αποτελεί αγαπημένο καταφύγιο για τη στρατηγική "carry trade" στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά την οποία οι traders δανείζονται φθηνά – π.χ. σε δολάρια – για να επενδύσουν σε υψηλότερα επιτόκια στις ρωσικές χρηματαγορές.

Όσο τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά και οι τιμές του αργού σχετικά ισχυρές, η πιθανότητα υποχώρησης του ρουβλιού θα είναι η μικρή, υποστηρίζουν αναλυτές.

“Υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο περιθώριο για carry trade εκεί,” τονίζει ο Neil Shearing της Capital Economics του Λονδίνου. “Τα πάντα είναι συνδεδεμένα με την τιμή του πετρελαίου.”

Για τους Ρώσους, αν και το ρούβλι είναι ακόμα πιο αδύναμο σε σχέση με τα μέσα του περασμένου έτους, αποτελεί πρόβλημα. Ο “χείμαρρος” κερδοσκοπικών εισροών προκαλεί “υπερβολική αύξηση της προσφοράς χρήματος, του πληθωρισμού και ανισορροπία ανάμεσα στους διαπραγματεύσιμους και μη διαπραγματεύσιμους κλάδους,” δήλωσε την Τετάρτη ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Alexei Ulyukayev. “Είναι αδύνατον για μας να μην το καταπολεμήσουμε.”

Η κεντρική τράπεζα έχει ανακοινώσει πως θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια όσο το πληθωριστικό περιβάλλον το ευνοεί με στόχο να φτάσει τη διαφορά από το μέσο επιτόκιο άλλων χωρών τουλάχιστον στο 2%. Σύμφωνα με τον Ulyukayev θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος.

Αλλά η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει όσο η ανάκαμψη της διεθνής οικονομίας φαίνεται να παγιώνεται. Τα πιο κοντινό στη λήξη συμβόλαιο αργού Brent – ο βασικότερος δείκτης για τεράστιες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας – διπλασίασε την τιμή του από τον Ιανουάριο στα 76,81 δολ. το βαρέλι. Το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα αποτελούν το 80% των εξαγωγών της Ρωσίας και η ισοτιμία του ρουβλιού είναι στενά συνδεδεμένη με τις τιμές τους.

Μία ύφεση τύπου “double-dip” μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη. Η έντονη αντιστροφή της τάσης στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να προκαλέσει εκροές κεφαλαίων καθώς οι επενδυτές θα εγκαταλείπουν τις αποτιμημένες σε ρούβλι τοποθετήσεις τους. Κάθε κεφαλαιακός έλεγχος σχεδιασμένος για να αποτρέψει τις εισροές μπορεί εύκολα να γίνει μπούμερανγκ σε αυτό το σενάριο.

“Εάν οι τιμές του αργού υποχωρήσουν σημαντικά, τότε θα προκύψουν πραγματικά προβλήματα,” τονίζει ο Shearing.

Ο Booth της Ashmore προσθέτει πως “οι παρεμβάσεις για την εξομάλυνση της μεταβλητότητας του νομίσματος είναι δικαιολογημένες και είναι λογικό για τη Ρωσία να υπενθυμίσει στους επενδυτές πως η αγορά του ρουβλιού δεν είναι στοίχημα ΄μονόδρομος΄. Αλλά δεν νομίζω πως πρέπει να περιμένουμε κάποια σημαντική αλλαγή.”

Την δυσάρεστη θέση της Ρωσίας μοιράζονται και άλλες χώρες. Η Βραζιλία και η Ταϊβάν προσπαθούν να ανακόψουν την παλίρροια μετρητών που εκτοξεύουν τα νομίσματά τους ενώ μόλις χθες το Βιετνάμ υποτίμησε το νόμισμά του το ντονγκ.

Την Τρίτη η επενδυτική ομάδα αναδυόμενων αγορών της Investec κάλεσε τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντισταθούν στην επιθυμία για εξασθένιση των νομισμάτων.

capital.gr

No comments:

Share |