Thursday, November 26, 2009

Στάση πληρωμών από το Dubai World - Δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Στάση πληρωμών από το Dubai World - Δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Δεμένες στο άρμα της Dubai World βρίσκονται οι αγορές και βεβαίως το Χ.Α., μετά την απόφαση να παγώσει τις πληρωμές της για έξι μήνες, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Το πάγωμα έχει ως στόχο την επέκταση της διάρκειας ωρίμανσης των χρεών της εταιρείας, στην οποία ανήκουν όλα τα μεγάλα real estate projects που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια στα εμιράτα.Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του εμίρατου. Η εταιρεία θα ζητήσει από όλους τους πιστωτές μία ''συμφωνία παγώματος'' καθώς διαπραγματεύεται την παράταση των λήξεων των χρεών της. Σε αυτά περιλαμβάνονται και ισλαμικά ομόλογα ύψους 3,52 δισ. δολ., τα οποία πρέπει να αποπληρώσει η εταιρεία ακινήτων του, Nakheel PJSC.

Το εμιράτο έχει χρέη σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα, 4,3 δισ. δολάρια που λήγουν τον επόμενο μήνα και ακόμη 4,9 δισ. δολ. που λήγουν το πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank.

Η ανακοίνωση αυτή ώθησε υψηλότερα το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών στη διεθνή αγορά ομολόγων και έριξε χαμηλότερα τα χρηματιστήρια.

Έτσι λοιπόν, νέες μαζικές πωλήσεις εκδηλώνονται στο ΧΑ απόρροια της χθεσινής μεγάλης διόρθωσης που εκδηλώθηκε από hedge funds και μεγάλες ξένες τράπεζες αλλά των εξελίξεων στο Dubai όπου η Dubai World με χρέος 80 δις δολ. ζήτησε αναδιάρθρωση του χρέους της προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες στους διεθνείς επενδυτές.

Σημειώνεται ότι η Credit Suisse υπολογίζει στα 13 δισ. ευρώ τη συνολική έκθεση των ξένων τραπεζών στο εμιράτο.

Η οικονομία του εμιράτου έχει κατεβάσει ταχύτητα από το δεύτερο εξάμηνο του 2008, έπειτα από έξι χρονιά ισχυρής ανάπτυξης. Συνολικά, υπολογίζεται ότι έχει δανειστεί 80 δισ. δολάρια, κεφάλαια που πυροδότησαν την τελευταία τετραετία το «μπουμ» της αγοράς ακινήτων και συνέβαλαν στη μετατροπή του εμιράτου σε περιφερειακό τουριστικό και χρηματοοικονομικό κέντρο. Ωστόσο, από τα υψηλά του 2008, οι τιμές έχουν υποχωρήσει πάνω από 50%, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Για την χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της Dubai World επιλέχθηκε η εταιρεία λογιστών Deloitte. Αιχμή του δόρατος θα είναι το Dubai Financial Support Fund, με κεφάλαια 20 δισ. δολαρίων, ενώ πολύτιμη βοήθεια θα προσφέρει και το Αμπου Ντάμπι, απ' όπου δανείστηκε την Τετάρτη 5 δισ. δολάρια.

MIG

Τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που ανέκυψαν στο εμιράτο του Dubai είναι προφανές ότι εγείρουν ερωτηματικά για τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τον κόσμο και ειδικά στην Ελλάδα. Πηγές στον όμιλο της Marfin αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση από την πλευρά της Dubai Investment Group που κατέχει το 17% της Marfin Popular Bank και το 20% της MIG για το αν θα παραμείνει, αν θα πουλήσει μέρος ή όλη την συμμετοχή της στο πλαίσιο των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εμιράτο του Dubai.

Οι εξελίξεις περί την Dubai World και τα προβλήματα στάσης πληρωμών που ανέκυψαν υποχρεώνουν γενικότερα τον επενδυτικό βραχίονα της Dubai σε επενδυτική αναδίπλωση.

Δεν αποκλείεται προσεχώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Dubai IG να λάβει οριστικές αποφάσεις όσον αφορά την επένδυση της στην Ελλάδα και την Marfin.

Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Εκτιμάται ότι αν αποχωρήσει η Dubai ή πουλήσει μέρος της επένδυσης της δεν αποκλείεται νέος στρατηγικός επενδυτής να αποκτήσει μετοχές στον όμιλο Marfin.

Τέλος οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρώτα θα ξεκαθαρίσει η Dubai του τι θέλει να κάνει στην Ελλάδα και εν συνεχεία θα υπάρξουν άλλες εξελίξεις.

Ντουμπάι

Ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς αλλά και επενδυτικούς προορισμούς αποτελεί σήμερα το Ντουμπαί. Βρίσκεται στα παράλια του Περσικού κόλπου, βορειοανατολικά από το ʼμπου Ντάμπι, δίπλα στη Σάρζα και έχει πληθυσμό 1,42 εκατ .

Ένα από τα επτά κρατίδια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία δημιουργήθηκαν το 1971, το Ντουμπάι αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη τους και χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκτάσεις, ψηλά βουνά, μαγευτικές παραλίες, έρημο και οάσεις, ενώ είναι ταυτόχρονα η έδρα των επιχειρήσεων και του τουρισμού της Μέσης Ανατολής.

Παρά την εξωτική ομορφιά του, το Ντουμπάι συνδυάζει τόσο τις σύγχρονες ανέσεις του δυτικού κόσμου όσο και το παραδοσιακό «άρωμα» της Ανατολής. Οι υψηλές απαιτήσεις για καλό φαγητό, διασκέδαση και αγορές οδήγησαν στη γρήγορη ανάπτυξη της υποδομής του. Εαν ψάχνετε για χλιδή και διαμονή στα πολυτελέστερα ξενοδοχεία του κόσμου, τότε το Ντουμπάι είναι η καλύτερη επιλογή για σας!

reporter.gr

No comments:

Share |