Thursday, November 26, 2009

Νέα «τεστ κοπώσεως» για τις τράπεζες

Νέα «τεστ κοπώσεως» για τις τράπεζες


Στο επίκεντρο βρίσκεται ξανά ο τραπεζικός τομέας, εν μέσω ανησυχιών για την αναχρηματοδότηση του χρέους των τραπεζών και διαγραφές ενεργητικού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εξέλιξη που καθιστά αναγκαία την αύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων τους ως αντιστάθμισμα σε δύσκολες περιόδους.

Στις ΗΠΑ, χρέος ύψους 7 τρισ. δολαρίων που έχει εκδοθεί από τράπεζες λήγει έως τα τέλη του 2012, γεγονός που θα τις αναγκάσει να αναχρηματοδοτήσουν τις δανειακές ανάγκες τους σε υψηλότερο κόστος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της WSJ, επικαλούμενο έκθεση της Moody's Investors Service.

Επιπλέον χρέος ύψους 3 τρισ. δολαρίων λήγει έως τα τέλη του 2015. Οι τράπεζες επιβαρύνθηκαν με επιπλέον χρέος στους ισολογισμούς τους κατά τη διάρκεια της περιόδου πιστωτικής ευφορίας που άρχισε στο μέσον της δεκαετίας και διήρκεσε έως το 2007. Οταν ξέσπασε η πιστωτική κρίση, οι τράπεζες συνέχισαν να εκδίδουν χρέος αλλά με κρατική εγγύηση και με πολύ μικρότερη χρονική διάρκεια.

Την ίδια στιγμή, η λίστα προβληματικών τραπεζών του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ξεπερνά τις 550 με βάση στοιχεία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου - πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 16 χρόνια.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Μπούντεσμπανκ προειδοποίησε ότι οι γερμανικές τράπεζες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με επιπλέον διαγραφές ενεργητικού αξίας έως 90 δισ. ευρώ το προσεχές έτος, προειδοποιώντας ότι η χρηματοοικονομική κρίση απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της.

Στην τελευταία έκθεσή της για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, η γερμανική κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει μεν ότι οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί της χώρας έχουν ήδη σημειώσει κάποια βήματα στην εξυγίανση των ισολογισμών τους και ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων τους, όμως χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια.

Η Γερμανία ήταν μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την πιστωτική κρίση, με τη νούμερο δύο τράπεζα Commerzbank και τις κρατικές WestLB, HSH Nordbank και BayernLB να βρίσκονται αντιμέτωπες με διαγραφές ενεργητικού και να έχουν ανάγκη από κρατική βοήθεια. Η πώληση της WestLB θα αρχίσει στα μέσα του 2010, ενώ η Commerzbank εξετάζει αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και να εγκαταλείψει ορισμένες επενδύσεις προκειμένου να αποπληρώσει την κρατική βοήθεια των 16,4 δισ. ευρώ.

naftemporiki

No comments:

Share |