Thursday, November 26, 2009

MPB: Στα 66,4 εκατ. ευρώ τα κέρδη γ΄ τριμήνου


MPB: Στα 66,4 εκατ. ευρώ τα κέρδη γ΄ τριμήνου


Με αύξηση των καθαρών επαναλαμβανόμενων κερδών κατά 32% (διαμορφώθηκαν στα 66,4 εκατ. ευρώ) σε τριμηνιαία βάση, λόγω της σημαντικής -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- αύξησης των εσόδων σε συνδυασμό με αποτελεσματική συγκράτηση των εξόδων και βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού έκλεισε το γ΄ τρίμηνο του 2009 για τον όμιλο της Marfin Popular Bank.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου που αναλογούν στους μετόχους (μετά την εκτιμώμενη έκτακτη φορολογική εισφορά) σημείωσαν άνοδο 7% το γ΄τρίμηνο 2009 έναντι του β΄ τριμήνου 2009 και ανήλθαν σε €53,6 εκατ. Τα καθαρά κέρδη για το εννεάμηνο 2009 διαμορφώθηκαν σε €156,7 εκατ. πριν από τον έκτακτο φόρο και σε €143,9 εκατ. μετά τον έκτακτο φόρο σε σχέση με €323,3 εκατ. το εννεάμηνο 2008.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την επιβολή έκτακτης φορολογικής εισφοράς στην κερδοφορία των ελληνικών εταιριών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, για το φορολογικό έτος 2008, στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης για τη στήριξη πολιτών με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα. Για τον Όμιλο της ΜΡΒ η έκτακτη αυτή εισφορά έχει υπολογιστεί σε €12,8 εκατ. Σημειώνεται ότι η διοίκηση, στα πλαίσια συνετής διαχείρισης, έλαβε την απόφαση να εγγράψει την αναφερόμενη φορολογική εισφορά στις οικονομικές καταστάσεις του γ΄τριμήνου του 2009.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η αύξηση των εσόδων κατά 4% σε τριμηνιαία βάση σε €290,7 εκατ. προήλθε τόσο από την κατά 4% αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους σε €170.0 εκατ. όσο και από την κατά 16% αύξηση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες σε €60,7 εκατ. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνεισφοράς των καθαρών εσόδων από τόκους και των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες στα συνολικά έσοδα από εργασίες από 77% το β΄ τρίμηνο του 2009 σε 79% το γ΄ τρίμηνο του 2009. Αυτό με την σειρά του, συνέβαλε στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των εσόδων. Κατά το εννεάμηνο 2009 τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση και άγγιξαν τα €801,9 εκατ.

Ταυτόχρονα αναφέρεται πως η σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους σε τριμηνιαία βάση προέρχεται κυρίως από την αύξηση κατά οκτώ μονάδες βάσης του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου. Αυτό είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης προσπάθειας για ανατιμολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού στους κύριους γεωγραφικούς τομείς και προϊόντα του Ομίλου. Η αντίστοιχη βελτίωση στα έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες οφείλεται στην αύξηση της δραστηριότητας στις αγορές κεφαλαίου καθώς και στον τομέα διεθνούς τραπεζικής στην Κύπρο.

Ο δείκτης προβλέψεων ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων μειώθηκε από 122 μονάδες βάσης το β΄ τρίμηνο σε 96 μονάδες βάσης το γ΄ τρίμηνο 2009. Ο ρυθμός δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε από 80 μονάδες βάσης το β΄ τρίμηνο 2009 σε 20 μονάδες βάσης το γ΄τρίμηνο 2009. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την χαμηλή αύξηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων από 5.9% το β΄ τρίμηνο 2009 σε 6.1% το γ΄τρίμηνο 2009. Η επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων σε συνδυασμό με τη λήψη επαρκών προβλέψεων οδήγησε σε βελτίωση του δείκτη κάλυψης από σωρευτικές προβλέψεις από 50% το β΄ τρίμηνο 2009 σε 51% το γ΄τρίμηνο 2009. Ο δείκτης προβλέψεων, ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, αυξήθηκε από 45 μονάδες βάσης το εννεάμηνο του 2008 σε 99 μονάδες βάσης το εννεάμηνο του 2009 και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων από 4.2% τον Σεπτέμβριο του 2008 σε 6.1% το Σεπτέμβριο του 2009.

Τέλος, τονίζεται ότι ο Όμιλος διατήρησε εύρωστη κεφαλαιακή βάση. Ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier I) και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σημείωσαν βελτίωση από 9.5%(1) σε 9.8% και από 11.6%(1) σε 12.0% αντίστοιχα στο γ΄ τρίμηνο του 2009 έναντι του β΄ τριμήνου του 2009, ενώ ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις παραμένει χαμηλότερα του 100%.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ευθύμιος Μπουλούτας σχολιάζοντας τα μεγέθη δήλωσε: "Η περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων του Ομίλου κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου αντανακλά την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής μας η οποία βασίζεται στη συνετή διαχείριση του ενεργητικού, στην αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων, καθώς και στη συνεπή στόχευση για επίτευξη υψηλής αποτελεσματικότητας και κερδοφορίας. Η βελτιούμενη ευρωστία του ενεργητικού κατά τη διάρκεια του γ΄τριμήνου 2009 αποτυπώνεται σε ένα συνδυασμό υψηλών δεικτών ρευστότητας και ισχυροποίησης των εποπτικών κεφαλαίων. Ο δείκτης δάνειων προς καταθέσεις διατηρήθηκε κάτω από το 100%, ενώ τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια αυξήθηκαν στα €3.0 δισ. που αντιστοιχεί σε συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12.0% και δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier I) 9.8%. Οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου συνεχίζουν να τον κατατάσσουν μεταξύ των πιο ισχυρών στον Ελλαδικό και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο. Ο συνδυασμός αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνου και εισπράξεων καθυστερημένων οφειλών οδήγησε σε σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων καθυστερημένων οφειλών από τα €216 εκατ. κατά το β΄ τρίμηνο σε €74 εκατ. κατά το γ΄τρίμηνο. Αυτό σε συνδυασμό με την επαρκή λήψη προβλέψεων συνέβαλαν στη βελτίωση της κάλυψης από σωρευτικές προβλέψεις μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων από 50% σε 51%. Παρά το συγκρατημένο ρυθμό ανόδου των στοιχείων του ενεργητικού, τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν αύξηση αντικατοπτρίζοντας τη βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου, που οφείλεται στην αποτελεσματική και στοχευμένη τιμολογιακή πολιτική. Η αύξηση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες είναι αποτέλεσμα της αυξανόμενης δραστηριότητας των αγορών κεφαλαίου και της διεθνούς τραπεζικής. Η βελτίωση των εσόδων του Ομίλου επετεύχθη με παράλληλη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων αντικατοπτρίζοντας το αποτέλεσμα μιας σειράς στρατηγικών ενεργειών στα πλαίσια της συγχώνευσης που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2010. Η τρέχουσα δυναμική του Οργανισμού ενάντια στο δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον αναμένεται να συμβάλλει περαιτέρω στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων για βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και επέκταση της πελατειακής μας βάσης, συνεισφέροντας έτσι στις μέσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές του Ομίλου."

capital.gr

No comments:

Share |