Thursday, November 26, 2009

Βρετανία: Σε «δημόσια θέα» αποδοχές τραπεζιτών

Βρετανία: Σε «δημόσια θέα» αποδοχές τραπεζιτών


Οι βρετανικές τράπεζες οφείλουν να δημοσιοποιούν και μάλιστα με λεπτομέρειες τις αποδοχές των στελεχών τους, σύμφωνα με συμβουλευτική έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο κ. David Walker, πρώην επικεφαλής της Morgan Stanley, ενώ σε αυτήν προτείνονται 35 βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες προκειμένου να έχουν ορθή λειτουργία αλλά και για να υπάρξει μείωση του «θυμού» των φορολογούμενων για τις υπερβολικές αποδοχές κάποιων στελεχών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα οι τράπεζες θα πρέπει να δημοσιοποιούν ακόμη και το τελευταίο σεντ που καταβάλλουν στα κορυφαία στελέχη τους, ενώ ταυτόχρονα οι μέτοχοι οφείλουν να παρεμβαίνουν και να εξετάζουν λεπτομερώς τον τρόπο λειτουργίας κάθε ομίλου.

Όπως τόνισε ο κ. Walker στο Reuters «υπάρχει πολύ θυμός για τις υψηλές αποδοχές των τραπεζιτών και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Οι προτάσεις μου όμως δεν αποσκοπούν στο να κατευνάσουν τον θυμό αλλά στο να επιτευχθεί ορθή λειτουργία των τραπεζών και να αποφευχθούν φαινόμενα ανάλογα με αυτά που βιώσαμε στην πρόσφατη κρίση».

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι θα εξετάσει το συντομότερο δυνατό τις προτάσεις του κ. Walker, ο οποίος μάλιστα ζητά αυτές να καταρτίσουν ένα νέο νόμο και όχι να είναι απλά «συστάσεις» προς τον τραπεζικό κλάδο.

euro2day.gr

No comments:

Share |