Tuesday, November 10, 2009

Μετοχές: Πέντε λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Μετοχές: Πέντε λάθη που πρέπει να αποφύγετε


Οι αγορές μπορεί να έχουν ανακάμψει το 2009, αλλά κάποιοι επενδυτές εξακολουθούν να είναι νευρικοί και επιφυλακτικοί.

Ακόμη και με τον Standard&Poor΄s 500 να έχει ανεβεί 56% από το Μάρτιο, το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ ξεπέρασε το 10%, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας που ανακοινώθηκαν στις 6 Νοεμβρίου. "Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πολύ ανακουφισμένοι", λέει ο Milo Benningfield της Benningfield Financial Advisors στο Σαν Φρανσίσκο. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το “[ράλυ του χρηματιστηρίου] δεν μπορεί να διαρκέσει", λέει.

Οι καιροί παραμένουν περίεργοι, και τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει στους επενδυτές πως μπορεί να το πληρώσουν ακριβά, αν κάνουν λάθος κίνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, το BusinessWeek ρώτησε χρηματοοικονομικούς συμβούλους ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι επενδυτές, και πως να τα αποφύγετε:

1. Μην μπαίνετε φουριόζοι

Μια μικρή αισιοδοξία μπορεί να είναι επικίνδυνο πράγμα. Οι ιδιώτες επενδυτές είναι διαβόητοι για το γεγονός πως πουλάνε μετοχές όταν οι αγορές έχουν ήδη πέσει και αγοράζουν αφού η αγορά έχει ανεβεί. Και, λέει η Susan Elser της Elser Financial Planning στην Ινδιανάπολη, "το να πουλάς στα χαμηλά και το να αγοράζεις στα ψηλά είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τις αποδόσεις σας."

Μεταξύ αυτών που έμειναν μακριά από τις μετοχές και άλλες ριψοκίνδυνες επενδύσεις το παρελθόν έτος, πολλοί είναι εκνευρισμένοι που έχασαν το πρόσφατο ράλι. Αλλά είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουν και πάλι;

Μη βιαστείτε και πάλι να γυρίσετε στην αγορά επειδή ανησυχείτε πως χάσατε το ράλι. "Το μεγαλύτερο λάθος είναι [να προσπαθήσεις] να κάνεις τα πάντα με τη μία,” λέει ο Micah Porter, πρόεδρος της Minerva Planning Group στην Ατλάντα.

Στα επίπεδα αυτά, μια διόρθωση της τάξης του 10%, 15% ή 20% στη χρηματιστηριακή αγορά είναι απολύτως δυνατή σε σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή. Έτσι, αντί να αγοράσετε μαζικά, ο Porter συμβουλεύει τη σταδιακή αγορά μετοχών κατά τα επόμενα χρόνια ή αν έχετε πολλά για να επενδύσετε σε ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σας βάζει στην αγορά μακροπρόθεσμα, αλλά ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες πως θα αγοράσετε στα υψηλά της αγοράς.

2. Μην πιστεύετε τις μόδες

Στις επενδύσεις, το να ακολουθείτε την εκάστοτε μόδα είναι συχνά μια κακή ιδέα.

Για παράδειγμα, οι τηλεοπτικές διαφημίσεις επαινούν την επένδυση σε χρυσό αφού η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει ανεβεί υψηλότερα, πλησιάζοντας τα 1.100 δολάρια ανά ουγγιά στις 6 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, αυτή θα μπορούσε να είναι η στιγμή που οι τιμές του χρυσού είναι στην κορυφή τους, ή κοντά σε αυτή. "Αυτή είναι ίσως η χειρότερη στιγμή κατά τη γνώμη μου για να αγοράσει κάποιος χρυσό," λέει ο Benningfield. Προειδοποιεί επίσης κατά της κερδοσκοπίας σε συνάλλαγμα, μιας άλλης πρόσφατης μανίας. “Είναι πραγματικά επικίνδυνο,” λέει.

Μαζί με άλλα εμπορεύματα, ο χρυσός μπορεί να είναι ένα πολύτιμο μέρος του χαρτοφυλακίου επενδύσεων. Αλλά σύμβουλοι όπως ο Steve Medland της TABR Capital Management στην Orange, Καλιφόρνια, προτείνουν τη διατήρηση σε χρυσό λιγότερο από το 5% των συμμετοχών σας.

Πολύς θόρυβος γίνεται αυτές τις μέρες για τα equity-indexed annuities. "Είναι το καυτό προϊόν της ημέρας," λέει ο Elser. Αλλά οι Elser, Medland, και άλλοι προειδοποιούν για την πολυπλοκότητα και τα υψηλά τέλη τέτοιων προϊόντων.

3. Μην χρησιμοποιείτε τους τίτλους των εφημερίδων ή την πολιτική ως επενδυτικό οδηγό

"Κάνοντας μια απόφαση [για επένδυση] με βάση το ποιος είναι στην κυβέρνηση, είτε συμφωνείτε ή διαφωνείτε, είναι ένα τεράστιο λάθος,” λέει ο Elaine Scoggins, client experience director στην Merriman, μια εταιρεία επενδυτικής συμβουλευτικής με έδρα το Σιάτλ.

Από την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα ως Προέδρου, οι πολιτικές θερμοκρασίες στα δεξιά έχουν αυξηθεί (όπως τα πνεύματα είχαν οξυνθεί μεταξύ των φιλελευθέρων κατά τη διάρκεια της τελευταίας Διοίκησης). Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακές επενδυτικές αποφάσεις.

Με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, οι άνθρωποι “επενδύουν” σε σενάρια καταστροφών, από τον υψηλό πληθωρισμό και τη συντριβή του αμερικάνικου δολαρίου μέχρι την εκτίναξη των φορολογικών συντελεστών, λέει ο Scoggins. "Υπάρχουν πολλές τακτικές εκφοβισμού στα μέσα ενημέρωσης και στην πολιτική."

Το να στοιχηματίσετε το χαρτοφυλάκιό σας σε αυτά τα απίθανο σενάρια μπορεί να είναι ένα μεγάλο λάθος.

“Υπάρχει απίστευτος φόβος εκεί έξω," λέει ο Paul Sutherland, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της FIM Group στο Traverse City, Mich Αλλά δεν είναι όλοι οι φόβοι δικαιολογημένοι. Για παράδειγμα, σημειώνει, ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει τον αμερικάνικο μεταποιητικό τομέα ή τις αμερικάνικες επιχειρήσεις με τα κέρδη τους από το εξωτερικό.

Η πολιτική και η επικαιρότητα τείνουν να μοχλεύουν τα συναισθήματα, τα οποία είναι ένας κακός οδηγός για μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική, λέει ο Medland. “Αυτό που συμβαίνει στα πρωτοσέλιδα δεν προβλέπει τι συμβαίνει στις αγορές," λέει.

Ωστόσο, ένα πολιτικό γεγονός το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές είναι η πιθανότητα υψηλότερων φόρων για τους πιο πλούσιους Αμερικανούς. Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε και πόσο θα αυξηθούν οι συντελεστές, οι καλές οικονομικές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τους φορολογούμενους να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους τους σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να πάρουν τα κέρδη από τις επενδύσεις τους τώρα, ενώ οι συντελεστές των κερδών κεφαλαίου εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλοί.

4. Μην περιφρονείτε την ποιότητα

Από το Μάρτιο, οι εταιρείες “χαμηλής” ποιότητας είχαν την καλύτερη απόδοση στις μετοχές. Από τα βάθη της οικονομικής κρίσης, έχουν ανακάμψει λόγω των ελπίδων για άνοδο της οικονομίας. Για παράδειγμα, οι τράπεζες, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις ή πολύ μικρές επιχειρήσεις -δηλαδή, άκρως επικίνδυνες εταιρείες που επηρεάζονται από την οικονομική κρίση και την ύφεση- είδαν τις μετοχές τους να διπλασιάζονται ή και να τριπλασιάζονται.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες με σταθερές, συνεπείς δραστηριότητες έχουν συχνά ατονήσει στο χρηματιστήριο.

Μην περιμένετε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Στην πραγματικότητα, η τάση μπορεί να έχει ήδη σταματήσει.

Σκεφτείτε τις επιχειρήσεις που τα έχουν πάει καλύτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών στην αύξηση των εσόδων. Σύμφωνα με την Capital IQ, οι 100 εταιρείες με τα μεγαλύτερα έσοδα του S&P 500 έχουν ανεβεί κατά μέσο όρο 50,3% από τα χαμηλά του Μαρτίου, ενώ οι 100 εταιρείες με τις χειρότερες πωλήσεις 12μηνου έχουν ανεβεί υψηλότερα από 96,7%, κατά μέσο όρο.

Τον τελευταίο μήνα όμως, οι επιδόσεις μεταξύ των δύο ομάδων άρχισαν να συμβαδίζουν, και την περασμένη εβδομάδα η τάση αντιστράφηκε πλήρως. Κατά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, η μέση επιχείρηση “ποιότητας” ανεβαίνει 0,6%, ενώ ο αντίπαλός της πέφτει 0,2%.

Ο John Merrill, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Tanglewood Wealth Management, λέει πως η μετατόπιση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός νέου είδους επενδυτών που εισέρχονται στην αγορά. Αυτοί οι διαχειριστές μετοχών είναι προσεκτικοί για μήνες, αλλά τώρα πιστεύουν ότι πρέπει να αρχίσουν να αγοράζουν. Εξακολουθώντας να είναι δύσπιστοι, "θα βαδίσουν στην αγορά με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια," λέει ο Merrill.

Οι επιχειρήσεις με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, επίσης, μπορεί να είναι πιο ανθεκτικές σε μακροπρόθεσμα στοιχήματα και μπορεί να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές μετά το πρόσφατο ράλυ, λέει ο Sutherland. "Υπάρχουν πολλές εταιρείες ποιότητας σε πολύ καλές τιμές,” λέει.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει στην αγορά ομολόγων. Ο Porter προειδοποιεί κατά της αγοράς junk bonds υψηλής απόδοσης μετά από μια "απίστευτη άνοδο" για τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου.

5. Μην ξεχάσετε όσα μάθατε

Η απότομη πτώση των μετοχών το 2008 και στις αρχές του 2009 δίδαξε κάθε επενδυτή τι μπορεί να πάει στραβά. Οικονομικοί ειδικοί λένε ότι τα διδάγματα αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, ακόμη και εν μέσω ενός χρηματιστηριακού ράλι.

"Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε τα χειρότερα σενάρια,” λέει ο Medland. Το μεγαλύτερο λάθος σε μια κρίση, λέει, είναι να μην έχουμε ένα σχέδιο εκ των προτέρων.

Η κρίση δίδαξε επίσης τους επενδυτές κάτι για τον εαυτό τους, για την ικανότητά τους να επενδύουν μακροπρόθεσμα χωρίς να πωλούν χαμηλά και να αγοράζουν υψηλά.

Αν πανικοβληθήκατε το Μάρτιο και πουλήσατε όλες τις μετοχές σας, έχετε χάσει τα μεγάλα κέρδη. Αν είστε επιρρεπείς σε τέτοια επενδυτικά λάθη σε περιόδους κρίσης, ίσως θα πρέπει να ακολουθήσετε μια πιο συντηρητική στρατηγική, λέει ο Elser.

"Οι άνθρωποι που πηδούν μέσα και έξω από την αγορά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πρέπει να είναι στην αγορά," λέει ο Elser. " Είτε έχετε ανοχή στη μεταβλητότητα ή όχι."

Για πολλούς επενδυτές, “ αυτό που έμαθαν είναι ίσως πως ρίσκαραν πάρα πολύ," λέει ο Benningfield.

Στο πλαίσιο μιας σκληρής αγοράς εργασίας, οι επενδυτές είναι απελπισμένοι για την απόδοση των επενδύσεων τους. Υποφέρουν ακόμα από τις τεράστιες "τρύπες" στο χαρτοφυλάκιό τους που προκλήθηκαν από την κατάρρευση της αγοράς. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε: Εάν έχετε χάσει πολλά σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις το 2008 και στις αρχές του 2009, η λύση δεν είναι να ρισκάρετε ακόμη περισσότερο, σε μια προσπάθεια να ρεφάρετε.

capital.gr

No comments:

Share |