Tuesday, November 10, 2009

ΦΠΑ: Νομική μάχη και... δεύτερες σκέψεις


ΦΠΑ: Νομική μάχη και... δεύτερες σκέψεις


Περαιτέρω διευκρινίσεις ζητά το Ανώτατο Δικαστήριο από τους δικηγόρους των τριών μεγάλων εταιρειών που κατέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας την αναβολή της απόφασης της κυβέρνησης για επίσπευση του χρόνου είσπραξης του ΦΠΑ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση φέρεται να κάνει δεύτερες σκέψεις για τη μη πληρωμή ΦΠΑ σε συμβόλαια δημοσίου.

Οι εταιρείες κατέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης, μία εκ των δύο που λήφθηκαν για ενίσχυση της ρευστότητας του κράτους και αποφυγής της επιτήρησης από την ΕΕ, παραβιάζει την αρχή της ισότητας.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο δικηγόρος των τριών εταιρειών, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, σήμερα θα παρουσιαστούν και πάλι ενώπιον του Ανωτάτου για περαιτέρω διευκρινίσεις ενώ στη συνέχεια το Ανώτατο θα αποφανθεί κατά πόσο είναι δικαιολογημένη ή όχι η έκδοση διατάγματος που θα απαγορεύει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφαση της μέχρι την εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης.

Σε περίπτωση που το Ανώτατο αποφανθεί ότι το ένα δεν εξαρτάται από το άλλο, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην είσπραξη του ΦΠΑ από αριθμό εταιρειών για τις οποίες η χρονική προθεσμία για υποβολή δήλωσης και του αντίστοιχου ποσού του ΦΠΑ λήγει σήμερα.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση φαίνεται ότι ρίχνει νερό στο κρασί της όσον αφορά τη δεύτερη συναφή απόφαση της, να μην καταβάλλει ΦΠΑ για αγορές του δημοσίου, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων και των άμεσα επηρεαζόμενων.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων και βοηθός γενικός λογιστής, Ρέα Γεωργίου, καθώς και ο γενικός διευθυντής των δημοσίων έργων Αλέκος Μιχαηλίδης, δήλωσαν στη StockWatch ότι μέχρι στιγμής καμία οδηγία δεν έχει δοθεί από τον υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη για αλλαγή της τακτικής που ακολουθείται σήμερα.

Η κα. Γεωργίου εξήγησε ότι σε περίπτωση που θα εφαρμοζόταν το μέτρο της κυβέρνησης θα έπρεπε να αλλάξουν τα συμβόλαια του δημοσίου ώστε να συμπεριλάβουν και τη νέα πρόνοια για τη μη καταβολή του ΦΠΑ. Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε επίσης ότι οι διαδικασίες συνεχίζουν ως έχουν στα συμβόλαια που υπογράφονται για νέα έργα.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, Σώτος Λοής, επανέλαβε ότι το μέτρο αυτό της κυβέρνησης συνιστά μεγάλη αδικία διότι οι εργολάβοι μέχρι την ημέρα που υποβάλλουν το πιστοποιητικό και τιμολόγιο τους για να πληρωθούν από την κυβέρνηση, έχουν ήδη καταβάλει ΦΠΑ σε όλους τους συνεργάτες τους όπως είναι οι ξυλουργοί, σιδεράδες, υδραυλικοί και άλλοι.

Το όφελος που θα έχει το κράτος εκτιμάται ότι θα φθάσει τα €50 εκ. από τις 77 επιχειρήσεις και €10 εκ. από τη μη καταβολή ΦΠΑ για αγορές του δημοσίου, δηλαδή €60 εκ. μέχρι το τέλος του χρόνου και €3 εκ. από το 2010 ετησίως.

reporter.gr

No comments:

Share |