Wednesday, October 21, 2009

H Daimler κάνει την έκπληξη κι επιστρέφει στα κέρδη


H Daimler κάνει την έκπληξη κι επιστρέφει στα κέρδη


Μετά από πολλά δύσκολα τρίμηνα, η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler έχει καταφέρει να μειώσει το κόστος αρκετά ώστε να επιστρέψει στην κερδοφορία. Οι μετοχές της εταιρείας με έδρα τη Στουτγάρδη εκτινάχθηκαν στις 19 Οκτωβρίου αφού ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη τρίτου τριμήνου ύψους 703 εκατ. δολαρίων.

Παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 39% σε σχέση με πέρυσι, τα κέρδη τρίτου τριμήνου ήταν κατά πολύ βελτιωμένα σε σύγκριση με ό, τι οι επενδυτές έχουν δει μέχρι τώρα το 2009. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 η Daimler ανακοίνωσε λειτουργικές ζημίες ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, το οποίο ήρθε ύστερα από ζημιές 2,1 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο.

Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη επισκιάστηκαν από τις ενδείξεις ότι οι πωλήσεις εξακολουθούν να είναι ασθενείς. Τα έσοδα κατά την πλέον πρόσφατη περίοδο ήταν σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα περίπου 29 δισ. δολάρια. Η επιστροφή στην κερδοφορία ήταν αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους. Η Daimler είναι σε διαδικασία για να μειώσει τα κόστη της κατά 6 δισ. δολάρια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Dieter Zetsche στο γερμανικό επιχειρηματικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Το γεγονός και μόνον ότι η Daimler δεν υφίσταται άλλη καταστροφική μείωση πωλήσεων φαίνεται να είναι αρκετό για τους επενδυτές. Αντίθετα, επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της κερδοφορίας, καθώς οι μετοχές της Daimler σημείωσαν άνοδο 7%. "Παρά τη συνεχιζόμενη αδυναμία της ζήτησης, η Daimler κατάφερε να επιστρέψει στην κερδοφορία νωρίτερα από ό, τι περιμέναμε," είπε σε σημείωμα προς τους επενδυτές ο Marc-Rene Tonn, επικεφαλής αναλυτής στην τράπεζα MM Warburg.

Σχεδόν όλα τα κέρδη του τρίτου τριμήνου προήλθαν από τα τμήματα αυτοκινήτων και χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ το τμήμα φορτηγών, το οποίο περιλαμβάνει το brand Freightliner, παρέμεινε ζημιογόνο. Η Daimler, η οποία θα ανακοινώσει πιο λεπτομερή αποτελέσματα στις 27 Οκτωβρίου, δεν έδωσε στοιχεία για τις πωλήσεις ανά τμήμα. Όμως, η εταιρεία ανέφερε στις 7 Οκτωβρίου πως ο Σεπτέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας για τις πωλήσεις αυτοκινήτων μέχρι στιγμής το 2009. Οι επιδόσεις του Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι ότι η ζήτηση για αυτοκίνητα σταθεροποιείται ακόμη και αφού το κυβερνητικό πρόγραμμα κινήτρων σταμάτησε.

Τα καλά νέα σχετικά με τα κέρδη έρχονται καθώς η Daimler βρίσκεται στο μέσον της αναδιάρθρωσης του στόλου της για να προσφέρει οχήματα με καλύτερη απόδοση καυσίμου. Στις 16 Οκτωβρίου η Daimler έβαλε τα θεμέλια για ένα νέο εργοστάσιο στην Ουγγαρία το οποίο θα παράγει καινούργιες εκδόσεις των μικρών αυτοκινήτων Α και Β Class από το 2012. Ειδικά στην ευρωπαϊκή αγορά, η Daimler πρέπει να ενισχύσει τη γκάμα της με μικρότερα αυτοκίνητα για να συμβαδίσει με τα πολυτελή μικρά που προσφέρουν οι ανταγωνιστές της BMW και Audi. Επιπλέον, η Daimler δήλωσε την 8η Οκτωβρίου πως θα αρχίσει τη μαζική παραγωγή ενός διθέσιου Smart αυτοκινήτου το οποίο θα λειτουργεί με μπαταρία, σε ένα ήδη υπάρχον εργοστάσιο στο Hambach της Γαλλία. Το ηλεκτρικό Smart θα αρχίσει να πωλείται το 2012.

capital.gr

No comments:

Share |