Wednesday, October 21, 2009

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αμκ της Alpha bank;


Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αμκ της Alpha bank;

Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank ύψους 986 εκατ ευρώ με την έκδοση 3 νέων για κάθε 10 παλαιές στην τιμή των 8 ευρώ δίνει την δυνατότητα στον επενδυτή να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία με ελκυστικούς όρους. Με δεδομένο ότι οι μικρομέτοχοι ξεπερνούν τους 110 χιλιάδες είναι εύλογο το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών να είναι μεγάλο. Τι πρέπει να γνωρίζουν όμως συνολικά οι επενδυτές για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank;
Πότε θα ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου;
Το πιθανότερο σενάριο είναι να ξεκινήσει μετά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Μια εβδομάδα νωρίτερα θα ανακοινωθεί η αποκοπή του δικαιώματος. Η διαδικασία της αύξησης κρατάει 15 ημέρες ενώ η λήξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προσδιορίζεται 4 ημέρες πριν την λήξη της αύξησης κεφαλαίου.

Πως καθορίζεται η αναπροσαρμοσμένη τιμή μετά την αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου;
Αν υποτεθεί ότι η μετοχή την τελευταία ημέρα μετά την αποκοπή κλείνει στα 14,12 ευρώ στο χθεσινό κλείσιμο. Στην τιμή αυτή θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι 10 παλαιές μετοχές που ισοδυναμεί με 141,2. Εν συνεχεία πολλαπλασιάζονται οι 3 νέες μετοχές με τα 8 ευρώ την τιμή της αύξησης δηλαδή 24. Προσθέτοντας το 142 με τα 24 ισοδυναμεί με 165,2 και εν συνεχεία αυτό διαιρείται με το 13 (10 παλαιές συν 3 νέες) δηλαδή 12,70 ευρώ. Τα 12,70 ευρώ θα ήταν η νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή μετά την αποκοπή του δικαιώματος, της Alpha bank αν σήμερα είχε ορισθεί ως ημερομηνία αποκοπής. Αν η μετοχή βρεθεί πριν την αποκοπή στα 13 ευρώ , τότε η τιμή μετά την αποκοπή θα προσδιοριστεί στα 11,8 ευρώ κ.ο.κ.

Πως καθορίζεται η τιμή του δικαιώματος;
Η τιμή του δικαιώματος καθορίζεται ως εξής , τιμή 14,12 μείον τα 8 ευρώ της τιμής της αμκ διά 3,33 (10παλαιαές μετοχές διά 3 νέες ισούται με 3,3333) ισοδυναμεί με 1,83 ευρώ ανά δικαίωμα. Όμως η τιμή του δικαιώματος θα καθοριστεί μετά την αναπροσαρμογή της τιμής δηλαδή σε υποθετικό παράδειγμα 12,70 μείον τα 8 ευρώ δια 3,33 ισοδυναμεί με 1,41 ευρώ. Αν η τιμή μετά την αποκοπή π.χ. είναι στα 11,8 ευρώ τότε το δικαίωμα θα διαμορφωθεί στα 1,14 ευρώ.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στην αμκ;
Η αύξηση πραγματοποιείται υπέρ των παλαιών μετόχων αυτό σημαίνει ότι όπως κατέχει μετοχές μέχρι την τελευταία ημέρα πριν της αποκοπής του δικαιώματος δικαιούται να συμμετάσχει. Π.χ. αν διαθέτει 100 μετοχές διαθέτει ταυτόχρονα 100 δικαιώματα με τα οποία θα αγοράσει 30 νέες μετοχές στα 8 ευρώ. Αν δεν διαθέτει μετοχές μπορεί να αγοράσει δικαιώματα κατά την διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων. Προφανώς και μπορεί να αγοράσει μετοχές Alpha μετά την αποκοπή του δικαιώματος αλλά δεν θα δικαιούνται συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου.

Πότε θεωρείται η πλέον κατάλληλη στιγμή εισόδου στην αμκ;
Η ερώτηση αυτή είναι προφανώς και η πιο δύσκολη. Η μετοχή της Alpha bank έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη συμπεριφορά καθώς ενισχύεται προ της αύξησης καθώς επενδυτές θέλουν να αγοράσουν μετοχές και να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Το σύνηθες θα ήταν η μετοχή να υποχωρήσει σε κάποιο βαθμό διαμορφώνοντας και την τιμή του δικαιώματος σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα τα οποία θεωρούνται μεταξύ 1,20 και 1,30 ευρώ ανά δικαίωμα.

Οι ξένοι με ποσοστό 42% , η οικογένεια Κωστόπουλου με επίσημο ποσοστό 11% , το ABP με 5% , το Paramount το οποίο κατείχε 4% αλλά δεν είναι σαφές αν ακόμη το διατηρεί και το Fidelity με 2,25% αλλά και οι μικρομέτοχοι με ποσοστό 37% φέρονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στην αμκ. Προφανώς και κάποια νομικά πρόσωπα , π.χ. ασφαλιστικά ταμεία ίσως να μην συμμετάσχουν και ως εκ τούτου να υπάρξει κινητικότητα κατά την διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων αξιόλογη.

reporter.gr

No comments:

Share |