Wednesday, October 21, 2009

Σε νέο υψηλό έτους το αργό


Σε νέο υψηλό έτους το αργό

Νέο υψηλό έτους «κατάκτησε» το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της πτώσης των αποθεμάτων βενζίνης και της πτώσης του δολαρίου, γεγονός που ενισχύει την ελκυστικότητα του πετρελαίου.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύονται κατά 1,6% στα 80,70 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που θεωρούνται τα υψηλότερα του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ανήλθαν τα αποθέματα του αργού πετρελαίου την εβδομάδα που έληξε στις 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας. Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,3 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το diesel, υποχώρησαν κατά 800.000 βαρέλια. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 2,2 εκατ. βαρέλια, ύστερα από την πτώση των εισαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν στα 8,7 εκατ. βαρέλια, σε χαμηλό από τις 14 Αυγούστου.

Το φράγμα του 1,5 δολαρίου "έσπασε" το ευρώ πριν από λίγη ώρα, καθώς το αμερικανικό νόμισμα "κατρακυλά" στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008. Το δολάριο υποχωρεί και έναντι της στερλίνας, εν αναμονή των αποτελεσμάτων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, τα οποία θα ανακοινωθούν στα πλαίσια της δημοσίευσης της «Φαιάς Βίβλου». Ο δείκτης του δολαρίου υποχωρεί κατά 0,45% στις 75,556 μονάδες, καταγράφοντας την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως. Για λίγα λεπτά το ευρώ έφτασε στο 1,5 δολάρια, ενώ επανήλθε λίγη ώρα μετά στα 1,4996 δολάρια/ευρώ.

reporter.gr

No comments:

Share |