Monday, October 12, 2009

Τα νέα υψηλά και η "εμπροσθοφυλακή" του Χ.Α.


Τα νέα υψηλά και η "εμπροσθοφυλακή" του Χ.Α.


Με τα επίπεδα των 3.000 μονάδων να βρίσκονται πιο κοντά από όσο ποτέ τους τελευταίους 14 μήνες, οι υψηλές προσδοκίες για τη διατήρηση του θετικού κλίματος και οι εντεινόμενες ανησυχίες για το ενδεχόμενο σημαντικής διόρθωσης συνθέτουν ένα ευμετάβλητο περιβάλλον στο Χ.Α.

Από τη μία πλευρά, κάθε νέα «κορυφή» του Γενικού Δείκτη αυξάνει το ποσοστό του ρίσκου που αναλαμβάνεται, δεδομένης και της ανόδου κατά 86% που έχει προηγηθεί από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου. Από την άλλη, οι διαπιστωμένες συνεχείς εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό –η συμμετοχή των ξένων θεσμικών το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 49,8% από 48,2% τον προηγούμενο μήνα– έχουν δημιουργήσει ένα «ρεύμα» νέων τοποθετήσεων –μόνο το τελευταίο μήνα υπολογίζονται στα 750 εκατ. ευρώ– στο Χ.Α., που με τη σειρά του τροφοδοτεί την άνοδο προς νέα υψηλά.

Στην παρούσα φάση, οι «ταύροι» της αγοράς δείχνουν να έχουν υπέρ τους πολλά επιχειρήματα. Όπως εξηγεί η Πήγασος Χρηματιστηριακή, η ισχυρή αυτοδυναμία που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου έδωσε το έναυσμα για νέες εισροές, σε μια αναπάντεχα ευνοϊκή συγκυρία. Η πολιτική ρευστότητα έχει αποκατασταθεί, οι παρουσιάσεις των μεγάλων εισηγμένων ομίλων σε Λονδίνο και ΗΠΑ δημιούργησαν θετική ψυχολογία στους διαχειριστές, το κλίμα στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί μετά τις πρώτες ενδείξεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και οι εισροές κεφαλαίων έχουν ενταθεί με αιχμή τα funds της Citigroup, της JP Morgan και της Fidelity.

Όλα αυτά μεταφράστηκαν σε σημαντικά θετικότερες αναθεωρήσεις για τα περιθώρια ανόδου πολλών μετοχών που λειτουργούν ως «εμπροσθοφυλακή» της ανόδου στο Χ.Α. Ήδη από την αρχή του χρόνου τουλάχιστον πέντε τραπεζικού τίτλοι –Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Κύπρου– είτε απέχουν ελάχιστα είτε έχουν ήδη ξεπεράσει σε απόδοση το 100%, με τις αποδόσεις τους από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου να είναι ακόμη υψηλότερες. Αλλά και στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE-20 και του FTSE-40 όπου σταθερά επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των θεσμικών χαρτοφυλακίων, η εικόνα δεν είναι διαφορετική και πολλοί τίτλοι με άνεση βρίσκονται στα επίπεδα των υψηλότερων τιμών τους το τελευταίο 12μηνο.

Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αποτελούν παράγοντα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, επιδρώντας σαφώς σε Χ.Α. και επιχειρήσεις. Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΤτΕ για το ενννεάμηνο, το ταμειακό έλλειμμα έφτασε το 10% και δεδομένων των συνθηκών, θα φτάσει, εάν δεν ξεπεράσει, το 12% ενώ το χρέος έχει προ πολλού ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ. Με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας να συρρικνώνεται, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί δραματικά και εάν φθάσει σε τέτοια επίπεδα, θα είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η περαιτέρω άνοδός του λόγω της αυξανόμενης επιβάρυνσης για την πληρωμή των τόκων.

Προοπτικές

Ήδη ο Γενικός Δείκτης, πάντως, έχει επιστρέψει στα επίπεδα του περυσινού Αυγούστου, με άνοδο 9,6% σε διάστημα 52 εβδομάδων και 52,2% από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με τη Πήγασος Χρηματιστηριακή, εφόσον διατηρηθεί το καλό κλίμα στις ξένες αγορές, η αγορά έχει πλέον ως στόχο τις 3.000 μονάδες, τη διπλάσια δηλαδή αποτίμηση από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου. Το τμήμα τεχνικής ανάλυσης της Emporiki Bank σημειώνει πως στις 2.770 μονάδες προσδιορίζεται το –συνηθέστερο– ποσοστό διόρθωσης 33%, από το υψηλότερο έως το χαμηλότερο σημείο του ΓΔ στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

Αν διασπασθούν ανοδικά οι 2.770 μονάδες με μέτριους όγκους συναλλαγών, δεν θα αλλάξει σημαντικά η τεχνική εικόνα, απλώς επεκτείνονται τα περιθώρια ανόδου μέχρι τις 2.850 μονάδες. Αν όμως υπάρξει ανοδική υπέρβαση των 2.770 μονάδων με σημαντική αύξηση των συναλλαγών, τότε θα αναμένουμε ένα σημαντικό rally τιμών με κατεύθυνση την ζώνη 2.930 – 2.980 μονάδων. «Προς το παρόν όμως, δεν υπάρχουν τεχνικές ενδείξεις που να συνηγορούν σε αυτό το σενάριο στο άμεσο μέλλον», αναφέρεται.


capital.gr

No comments:

Share |