Monday, October 12, 2009

Επίσπευση ΦΠΑ για καθυστέρηση επιτήρησης


Επίσπευση ΦΠΑ για καθυστέρηση επιτήρησης


Προσωρινό όφελος €60 εκ. ή 0,3% του ΑΕΠ θα επιφέρει στα κρατικά έσοδα του 2009 η κίνηση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις εισπράξεις ΦΠΑ, με το υπ. Οικονομικών να μην είναι όμως σε θέση να διαβεβαιώσει αν το μέτρο θα είναι αρκετό για αποφυγή της επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, προσπάθησε σήμερα στη βουλή να εξηγήσει το σκεπτικό της αμφιλεγόμενης απόφασης για τον ΦΠΑ, ζητώντας θυσίες από τις επιχειρήσεις για αποφυγή της επιτήρησης. Όταν ρωτήθηκε από την αντιπολίτευση αν το μέτρο θα είναι αρκετό για αποφυγή της επιτήρησης, όμως, ο υπουργός δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.

Ο κ. Σταυράκης ζήτησε από τους επιχειρηματίες να συμβάλουν στην τεράστια προσπάθεια, όπως την χαρακτήρισε, που καταβάλει η κυβέρνηση ώστε να αποφύγει η κυπριακή οικονομία την επιτήρηση της Κομισιόν ή εάν τελικά δεν αποφευχθεί, να μπει υπό επιτήρηση με το χαμηλότερο δυνατόν έλλειμμα.

Ο υπουργός, ο οποίος μιλούσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία ανέλαβε να εξετάσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης να σμικρύνει το χρόνο είσπραξης του ΦΠΑ σε 77 (και όχι 81 όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως) εταιρείες αλλά και την απόφαση της για κατακράτηση του ΦΠΑ εκ μέρους του δημοσίου για συμβάσεις εκτέλεσης δημοσίων έργων, αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια όπως είπε, που καταβάλλεται από μέρους της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος.

Ωστόσο ξεκαθάρισε, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι με τα €60 εκ. που θα εισπράξει η κυβέρνηση με την υλοποίηση μέχρι το τέλος του χρόνου των αποφάσεων της θα αποφευχθεί και η επιτήρηση.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αστειότητες τα περί μείωσης του ρευστού των επιχειρήσεων από την είσπραξη του ΦΠΑ σε ένα μήνα και δέκα ημέρες αντί 4 μήνες και δέκα ημέρες υποδεικνύοντας ότι μόνο €15 χιλ. θα είναι ο μέσος όρος του ετήσιου κόστους των εταιρειών.

Εξήγησε επίσης ότι έχουν επιλεγεί οι εταιρείες κολοσσοί οι οποίοι καταβάλλουν ΦΠΑ €2 εκ. τον χρόνο.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον ορατό πλέον κίνδυνο να εισέλθει η οικονομία υπό επιτήρηση επεσήμανε ότι, «όσον πιο πάνω από το 3% έλλειμμα εισέλθει η οικονομία υπό επιτήρηση τόσο πιο οδυνηρές περικοπές θα πρέπει να ληφθούν εις βάρος των επιχειρηματιών, εις βάρος της ανάπτυξης και του κύπριου εργαζόμενου».

Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι εάν μπει υπό επιτήρηση με έλλειμμά 3,9% θα πρέπει να περικοπούν περισσότερα αναπτυξιακά έργα από τον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός έδωσε όμως και ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα διαψευστούν ευχάριστα οι απαισιόδοξες προβλέψεις όλων των κομμάτων για το ύψος του ελλείμματος και αυτό όπως επεσήμανε οφείλεται στην καλύτερη διαχείριση των ρευστών του κράτους και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.

Όσον αφορά το όφελος που θα έχει το κράτος από τις δύο αυτές αποφάσεις της, εξήγησε ότι, θα είναι €50 εκ. μέχρι το τέλος του χρόνου από τις 77 επιχειρήσεις και €10 εκ. από την μη καταβολή ΦΠΑ για αγορές του δημοσίου δηλαδή €60 εκ. μέχρι το τέλος του χρόνου και €3 εκ. από το 2010 ετησίως.

«Δεν προχωρούμε σε αυτό το βήμα για να αυξήσουμε τη ρευστότητα του κράτους το οποίο διαθέτει υπερβάλλουσα ρευστότερα €2 δισ. στις τράπεζες, αλλά το μέτρο αυτό βοηθά τα δημόσια οικονομικά», σημείωσε.

Συμφώνησε εντούτοις με τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων, ότι τα δύο μέτρα επηρεάζουν αρνητικά τη ψυχολογία της αγοράς καλώντας τους όλους να επιδείξουν κατανόηση.

Από μέρους του ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, είπε ότι επειδή τίθεται μόνο ένα κριτήριο για όλες τις εταιρείες δεν δημιουργεί θέμα άνισης μεταχείρισης ή αντισυνταγματικότητας. Άλλωστε, πρόσθεσε, είναι στην εξουσία της εφόρου του ΦΠΑ να αποφασίζει που είναι ανεξάρτητο σώμα.

Η Εφορος ΦΠΑ Ζέτα Αιμιλιανίδου εξήγησε με τη σειρά της πως οι 77 εταιρείες επιλέγηκαν βάσει του ΦΠΑ που πληρώνουν και ανέρχεται πέραν του ενός εκ. ευρώ. «Του χρόνου ο αριθμός αυτών των εταιρειών μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί, η λίστα των εταιρειών δεν είναι τελική, διαφοροποιείται ανάλογα με τα νέα δεδομένα», σημείωσε.

Υποστηρίζοντας το μέτρο και αντικρούοντας τη γενική κατακραυγή του από τον επιχειρηματικό κόσμο, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε στην Επιτροπή ότι παρόμοιο μέτρο εφαρμόστηκε σε άλλες 19 χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η Εφορος ΦΠΑ υποστήριξε ότι έχει το δικαίωμα να βάζει τους σχετικούς κανονισμούς, να εφαρμόζει διαφορετικά κριτήρια και διαφορετική μεταχείριση διαφόρων φορολογουμένων με βάση το ποσό που καταβάλλουν στο ΦΠΑ καθώς και την ευχέρεια που της παρέχει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάνθος Μαυρομμάτης είπε πως το Επιμελητήριο έγινε δέκτης παραπόνων από τα μέλη του, τονίζοντας ότι μέσα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, οι οποιεσδήποτε τέτοιες ενέργειες δρουν ανασταλτικά.

Ο κ. Μαυρομμάτης αναφέρθηκε στα προβλήματα ρευστότητας και επενδύσεων που θα έχουν εταιρείες ενώ έκανε λόγο και για αύξηση της ανεργίας.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Πήλικος είπε πως η χρονική στιγμή που λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι η ορθή αν και η Εφορος ΦΠΑ είχε κάθε δικαίωμα να πράξει αυτό που έπραξε.

«Η χρονική στιγμή και ο τρόπος που αποφασίστηκε ήταν λανθασμένα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση κινείται αντίθετα με άλλες αποφάσεις που έλαβε για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση που υπάρχει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως η βασική ένσταση που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας είναι «γιατί αυτή την κρίσιμη περίοδο, όταν οι κυπριακές εταιρείες αντιμετωπίζουν κακουχίες και δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης, να ερχόμαστε να προσθέσουμε ακόμα ένα αρνητικό παράγοντα, μια δυσκολία, ένα επιβραδυντικό παράγοντα που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα αυτών των εταιρειών».

Μιλάμε, συνέχισε, για τις πιο μεγάλες εταιρείες. Δεχόμαστε, πρόσθεσε, το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουν οι εταιρείες αυτές γιατί αλλάζει η συγκεκριμένη πρακτική αλλά εγείρεται το ερώτημα γιατί τώρα αυτή τη χρονική στιγμή να επιβληθεί ένα μέτρο χωρίς διαβούλευση και να μην τους δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουν τις δικές τους διαφωνίες.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Κύπρος να τεθεί υπό επιτήρηση από την ΕΕ αν δεν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «με αυτά τα έσοδα που τυπικά θα προκαλέσουμε να εισπραχθούν το 2009 αντί το 2011 δεν πρόκειται να γλυτώσουμε την επιτήρηση, αν όντως θα έρθει».

Πρόσθεσε ότι η μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος δεν θα λάβει υπόψη αυτά τα επιπρόσθετα έσοδα, σημειώνοντας ότι «δεν θα είναι τόσο σημαντικό να μπει η οικονομία κάτω από επιτήρηση αυτή τη στιγμή όσο θα είναι να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη των κυπριακών εταιρειών που θα επιφέρει μείωση εσόδων».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε «είναι φανερό ότι όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να παρθούν όσα μέτρα είναι δυνατόν στο πλαίσιο των οικονομικών δεδομένων του τόπου ώστε μέσα από την κρίση να καταφέρουμε ως Κύπρος να αποφύγουμε την επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα σήμαινε σημαντική επίδραση πάνω στα θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης, εισοδήματα και κοινωνική πολιτική».

Η Κυβέρνηση, ανέφερε, έχει μελετήσει και αποφάσισε να προχωρήσει στην πιο σύντομη είσπραξη του ΦΠΑ από 77 μεγάλες επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για να μπορέσει πιο έγκαιρα να τα διοχετεύσει στην οικονομία.

«Είναι φυσιολογικό και καλόπιστο ο επιχειρηματικός κόσμος να αντιδρά. Μιλάμε για επηρεασμό γύρω στις 15 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για κάθε μεγάλη επιχείρηση από αυτές τις 77», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως η Κυβέρνηση «αφαιρεί ρευστό από την οικονομία, αφαιρεί αίμα από τον άρρωστο με λανθασμένες οικονομικές προσεγγίσεις ενώ χρειάζεται μια υπεύθυνη αντιμετώπιση των θεμάτων της οικονομίας».

«Αντί περιορισμού των ανελαστικών δαπανών της μειώνει τις αναπτυξιακές δαπάνες, αφαιρεί από τη ρευστότητα της αγοράς με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για την κυπριακή οικονομία», σημείωσε.

Λέχθηκε, συνέχισε, πως με αυτό το μέτρο θα γλυτώσουμε την επιτήρηση. «Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι σε αυτό τον τομέα γιατί το τέλος του χρόνου είναι σε τρεις μήνες. Εάν με αυτή την αναστάτωση που δημιουργούν στην αγορά και δεν αυξάνουν τα έσοδα, απλά κάνουμε αλχημείες για μετακίνηση εσόδων - αν στο τέλος του χρόνου και με αυτές τις αλχημείες η κυπριακή οικονομία θα είναι υπό επιτήρηση, θα αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες οι κυβερνώντες», είπε.

«Το λέμε προκαταβολικά γιατί στις αρχές του 2010 θα ζητήσουμε πολιτικές ευθύνες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το βιολί κάθε μέρα, να λέμε αντιφατικά πράγματα και να νομίζουμε ότι κανένας δεν τα λαμβάνει υπόψη», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως το Κίνημα του θεωρεί ότι η προσπάθεια αποτροπής η Κύπρος να τεθεί κάτω από δημοσιονομική επιτήρηση ή τον έλεγχο υπερβολικού ελλείμματος, όπως ονομάζεται, είναι ένας πολύ σοβαρός στόχος.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, η προσπάθεια δεν θα πρέπει να παραμείνει στο συγκεκριμένο μέτρο. «Θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα, όπως την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου, την αποφυγή αχρείαστων μη παραγωγικών δαπανών που συμβαίνουν σε πάρα πολλά υπουργεία, μείωση και καλύτερο έλεγχο των προϋπολογισμών σε διάφορα έργα που είναι 'υπερβολικοί', μια προσπάθεια για βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους», συμπλήρωσε.

Εμείς ως ΕΔΕΚ θεωρούμε, είπε, πως το κοινωνικό κράτος θα πρέπει να διασφαλιστεί ως κόρη οφθαλμού και αυτό διασφαλίζεται μέσα από τη σωστή οικονομία.

Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού είπε ότι το κόμμα του «υιοθετεί την άποψη ότι είναι η χειρότερη οικονομική συγκυρία να εισαχθεί αυτό το μέτρο, το οποίο ναι μεν υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε κανονικά οικονομικές συνθήκες θα ήταν θετικό».

Γι’ αυτό, συνέχισε, υπάρχει η πρόταση να αξιολογηθεί το κόστος από την εισαγωγή σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο αυτού του μέτρου μαζί με το όφελος.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |