Monday, October 12, 2009

Οι κεντρικές τράπεζες "γυρίζουν την πλάτη" στο δολάριο


Οι κεντρικές τράπεζες "γυρίζουν την πλάτη" στο δολάριο


Σε ευρώ και γεν μετατρέπουν όλο και μεγαλύτερα «κομμάτια» των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο, γεγονός που όχι μόνο διατηρεί αλλά και εντείνει την πίεση που δέχεται το αμερικανικό νόμισμα στις αγορές συναλλάγματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, μόνο στο προηγούμενο τρίμηνο το ύψος των συναλλαγματικών αποθεμάτων που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 413 δισ. δολάρια, στα 7,3 τρισ. δολάρια.

Σε ποσοστό 63% τα νέα αποθέματα από τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο διατηρούνται σε ευρώ και γεν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείται στοιχεία της Barclays Capital. Πρόκειται μάλιστα για την υψηλότερη αναλογία από οποιοδήποτε προηγούμενο τρίμηνο, στο οποίο είχε καταγραφεί αύξηση συναλλαγματικών αποθεμάτων μεγαλύτερη των 80 δισ. δολαρίων.

Η διοίκηση Ομπάμα δείχνει ότι μπορεί να «ανεχθεί» ένα πιο αδύναμο δολάριο, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών και της οικονομίας, για όσο διάστημα αυτή η πολιτική δεν απομακρύνει τους πιστωτές.

Οι προσπάθειες ωστόσο των κεντρικών τραπεζών να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα υποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη του δολαρίου, μετά από απώλειες 10,3% τους τελευταίους έξι μήνες (οι υψηλότερες από το 1991), μάλλον δεν θα έρθει σύντομα.

«Οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά τη διαφοροποίηση των αποθεμάτων τους», σχολιάζει ο Steven Englander, στρατηγικός αναλυτής της Barclays Capital, «κάτι που έως τώρα συνήθιζαν απλά να συζητούν». «Φαίνεται ότι πράγματι απομακρύνονται από το δολάριο», προσθέτει.

Σήμερα πάντως το δολάριο δείχνει να καλύπτει μέρος από το «χαμένο έδαφος» των προηγούμενων ημερών.

Έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος ενισχύεται 0,14% στα 1,4696 δολ./ ευρώ, σε ποσοστό 0,56% ενισχύεται έναντι του ιαπωνικού γεν, στα 90,22 γεν/ δολ., ενώ έναντι της στερλίνας, σημειώνει κέρδη 0,30%, στα 1,5804 δολ./ στερλίνα.

capital.gr

No comments:

Share |