Monday, October 12, 2009

ΕΕ: Νέα οδηγία για αποθέματα αργού πετρελαίου - προϊόντων πετρελαίου


ΕΕ: Νέα οδηγία για αποθέματα αργού πετρελαίου - προϊόντων πετρελαίου


Σε ενενήντα ημέρες μέσων ημερήσιων καθαρών εισαγωγών ή σε εξήντα μία ημέρες, μέσης ημερήσιας εσωτερικής κατανάλωσης, καθορίζονται τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για την οδηγία 2009/119/Ε, «σχετικά με υποχρέωση διατήρησης ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τα κράτη μέλη», η οποία πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Συγκεκριμένα, η οδηγία στο άρθρο 3 περί αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης κλπ., προβλέπει ότι: «τα κράτη μέλη θεσπίζουν όλες τις απαραίτητες νομοθετικές, κανονιστικές η διοικητικές διατάξεις, προκειμένου να διασφαλίσουν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 τη διατήρηση, προς όφελος τους, στην επικράτεια της κοινότητας και σε μόνιμη βάση ενός συνολικού επιπέδου αποθεμάτων πετρελαίου, ισοδύναμου τουλάχιστον με τη μεγαλύτερη από τις ποσότητες που αντιστοιχεί είτε σε ενενήντα (90) ημέρες μέσων ημερήσιων καθαρών εισαγωγών, είτε σε εξήντα μια ημέρες (61) μέσης ημερήσιας εσωτερικής κατανάλωσης».

Η νέα οδηγία θεσπίζει κανόνες με σκοπό τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας του εφοδιασμού της ΕΕ με πετρέλαιο, χάρη σε μηχανισμούς που χαρακτηρίζονται από αξιοπιστία και διαφάνεια, και οι οποίοι βασίζονται στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, τη διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου η και προϊόντων πετρελαίου, και τη δημιουργία των απαραίτητων διαδικαστικών μέσων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης σοβαρής έλλειψης.

Με βάση τη νέα οδηγία τα κράτη μέλη μπορούν να δημιουργήσουν έναν Κεντρικό Φορέα Διαχείρισης Αποθεμάτων (ΚΦΔΑ) ή παρεμφερείς φορείς, οπουδήποτε εντός της Κοινότητας.

Όταν τα κράτη μελή δημιουργούν τους ΚΦΔΑ τους, αυτοί λαμβάνουν τη μορφή μη κερδοσκοπικού φορέα ή υπηρεσίας, ενεργούν προς το κοινό συμφέρον και δε θεωρούνται οικονομικοί φορείς κατά την έννοια της οδηγίας.

Πρωταρχικός στόχος του ΚΦΔΑ είναι η απόκτηση, διατήρηση και πώληση αποθεμάτων πετρελαίου και αποτελεί το μοναδικό οργανισμό ή υπηρεσία, στον οποίο μπορούν να ανατίθενται αρμοδιότητες για να αποκτά ή να πωλεί ειδικά αποθέματα.

Η νέα οδηγία προβλέπει, ακόμη, τη δυνατότητα για κάθε κράτος μέλος ανάληψης δέσμευσης για διατήρηση ειδικών αποθεμάτων πετρελαίου, (ένα στοιχειώδες επίπεδο), τα οποία υπολογίζονται ως ημέρες κατανάλωσης, με βάση συγκεκριμένους όρους, που θέτει.

Τα ειδικά αποθέματα ανήκουν στην κυριότητα του κράτους μέλους, ή του ΚΦΔΑ που έχει θεσπίσει, και διατηρούνται στην επικράτεια της Κοινότητας.

Όσα κράτη μέλη δεν είναι μέλη του ΔΟΕ στις 31 Δεκεμβρίου 2012, και τα οποία καλύπτουν πλήρως την εσωτερική τους κατανάλωση προϊόντων πετρελαίου από εισαγωγές, μεταφέρουν την οδηγία στο εσωτερικό τους δίκαιο και εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις περί αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Μέχρι να θέσουν σε ισχύ τα σχετικά μέτρα, τα κράτη μέλη διατηρούν αποθέματα πετρελαίου, που αντιστοιχούν σε 81 ημέρες μέσων ημερήσιων καθαρών εισαγωγών.

naftemporiki

No comments:

Share |