Thursday, September 24, 2009

Καμπανάκι Moody’s για ΗΒ


Καμπανάκι Moody’s για ΗΒ


Σε αρνητικό ορίζοντα έθεσαν χθες οι Moody’s την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας, εκφράζοντας ανησυχία για την πορεία των εργασιών της στην Ελλάδα και για την ποιότητα του ενεργητικού της. Οι προοπτικές για το δείκτη οικονομικής ευρωστίας της τράπεζας (Financial Strength Rating), που βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2007 στο D+, άλλαξαν σε αρνητικές από σταθερές ενώ η βαθμολογία για καταθέσεις (Baa2) παρέμεινε σταθερή.

Στην πρώτη αρνητική αξιολόγηση κυπριακής τράπεζας την τελευταία διετία, ο αμερικανικός οίκος εκφράζει ανησυχία για τον αντίκτυπο της εγχώριας οικονομικής ύφεσης στην κερδοφορία της Ελληνικής και στο ύψος των επισφαλειών της. Όπως τονίζεται, η υποβάθμιση της HB αντανακλά τόσο τις μακροοικονομικές προκλήσεις και τον αντίκτυπο τους στην ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας όσο και στα περιθώρια κέρδους.

Οι αρνητικές προοπτικές της διαβάθμισης της Ελληνικής, όμως, αντανακλούν κυρίως τις λειτουργικές και χρηματοοικονομικές προκλήσεις από τις εργασίες της HB στην Ελλάδα που θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα κερδοφορίας της.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Ελληνική επί του παρόντος έχει 27 καταστήματα στην Ελλάδα, που αποτελούν γύρω στο 21% του συνόλου των δανείων του ομίλου και το 14% των καταθέσεων.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, οι επιδόσεις των εργασιών στην Ελλάδα έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, με τις απώλειες να αυξάνονται από €3 εκ. το 2007 σε €34 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2009, λόγω της συρρίκνωσης των περιθωρίων, την αρνητική ανάπτυξη του όγκου των εργασιών και την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού».

Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί ότι η τρέχουσα βαθμολογία της τράπεζας υποστηρίζεται από το καλό εγχώριο franchise και την ισχυρή θέση που κατέχει στις επικερδείς διεθνείς τραπεζικές δραστηριότητες, καθώς και την καλή ρευστότητα και επαρκή κεφαλαιοποίηση.

Η μελλοντική διαβάθμιση της τράπεζας, τονίζεται, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της διοίκησης να εφαρμόσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής στην Ελλάδα αλλά και από τη βελτίωση της αδύναμης δυνατότητας κερδοφορίας.

Αν και οι Moody’s είναι αρνητικοί σε σχέση με τις προοπτικές της διαβάθμισης της χρηματοοικονομικής ευρωστίας της Τράπεζας, διατηρούν σταθερό τον ορίζοντα της διαβάθμισης για καταθέσεις. Η διατήρηση της σταθερής προοπτικής για καταθέσεις (Baa2) υποστηρίζεται από την πολύ μεγάλη πιθανότητα κρατικής στήριξης της τράπεζας σε περίπτωση ανάγκης.

Ο οίκος διατήρησε χθες σταθερά τα ratings της Marfin Popular (C-/A3/P-1) με σταθερό ορίζοντα, υποβαθμίζοντας όμως τη διαβάθμιση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας της θυγατρικής της Marfin Egnatia σε D από D+.

Τον περσινό Νοέμβριο, οι Moody’s είχαν επιβεβαιώσει τις διαβαθμίσεις της Τρ. Κύπρου (C-/A2/P-1) με σταθερό ορίζοντα.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |