Thursday, September 24, 2009

Fed: Μειώνει τα προγράμματα παροχής ρευστότητας


Fed: Μειώνει τα προγράμματα παροχής ρευστότητας


Η Federal Reserve ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει τα κεφάλαια που διαθέτει μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές, αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διατηρήσει σε μόνιμη βάση το πλαίσιο των διευκολύνσεων μέσω δημοπρασιών καθορισμένης διάρκειας (TAF).

Πιο αναλυτικά, η Fed ανακοίνωσε ότι ξεκινά δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις πιθανές δομές ενός μόνιμου πλαισίου διευκολύνσεων μέσω δημοπρασιών καθορισμένης διάρκειας ( Term Auction Facility-TAF). Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει ότι θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή η Fed – η οποία έχει ήδη μειώσει το ύψος των δημοπρασιών του TAF στα 75 δισ. δολ. από τα 150 δισ. δολ. προηγουμένως – ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να συρρικνώνει το πρόγραμμα στο επόμενο έτος.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσει να μειώνει το μέγεθος και τη συχνότητα των δημοπρασιών στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού τίτλων (Term Securities Lending Facility – TSLF).

Πιο αναλυτικά, η Fed θα συνεχίσει να διοργανώνει δημοπρασίες ύψους 75 δισ. δολ. και διάρκειας 28 ημερών στο πλαίσιο του TAF έως τον Ιανουάριο προκειμένου να διασφαλίσει επαρκή ρευστότητα στο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των αναταράξεων στις αγορές στα τέλη του έτους.

Παράλληλα, τα κεφάλαια που θα διατίθενται μέσω πράξεων διάρκειας 84 ημερών θα μειωθούν στα 50 δισ. δολ. τον Οκτώβριο και στα 25 δισ. δολ. το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η πράξεις μέσω του TSLF διάρκειας 28 ημερών θα μειωθούν από τα 75 δισ. δολ. στα 50 δισ. δολ. τον Οκτώβριο και στα 25 δισ. δολ. το Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η Fed.

Τέλος, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δηλώνει έτοιμη να επεκτείνει και πάλι τα προγράμματα ρευστότητες στη περίπτωση που οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν.

ΕΚΤ: Συμφωνία για επέκταση των πράξεων παροχής ρευστότητας σε δολάρια

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε, σε συνεργασία με άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες περιλαμβανόμενης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, να συνεχίσει τις πράξεις παροχής ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2010, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ.

Παρόμοια απόφαση έχει ληφθεί από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΚΤ. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας επίσης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις πράξεις παροχής ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ έως τον Ιανουάριο του 2010.

Σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, η ΕΚΤ θα συνεχίσει επίσης τη διενέργεια πράξεων παροχής ρευστότητας σε ελβετικό φράγκο μέσω ανταλλαγής νομισμάτων (swap) έως τις 31 Ιανουαρίου του 2010 "για να υποστηρίξει την περαιτέρω βελτίωση των βραχυπρόθεσμων αγορών χρηματοδότησης ελβετικό φράγκο".

capital.gr

No comments:

Share |