Thursday, September 24, 2009

Ιαπωνία: Εμπορικό πλεόνασμα για έβδομο διαδοχικό μήνα

Ιαπωνία: Εμπορικό πλεόνασμα για έβδομο διαδοχικό μήνα


Εμπορικό πλεόνασμα για έβδομο διαδοχικό μήνα εμφάνισε η Ιαπωνία τον Αύγουστο, αν και τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές συνέχισαν να συρρικνώνονται λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 185,7 δισ. γεν (2,04 δισ. δολάρια) τον Αύγουστο, έναντι ελλείμματος της τάξης των 314,2 δισ. γεν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο το εμπορικό πλεόνασμα του αμέσως προηγούμενου μήνα διαμορφώθηκε στα 377,9 δισ. γεν. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της FactSet έκαναν λόγο για πλεόνασμα ύψους 170 δισ. γεν.

Οι εξαγωγές συνέχισαν να περιορίζονται σημαντικά, σημειώνοντας πτώση 36% στα 4,51 τρισ. γεν τον Αύγουστο και έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, καθώς η ζήτηση για το μηχανολογικό εξοπλισμό, τα αυτοκίνητα, τους ημιαγωγούς και άλλα βιομηχανικά προϊόντα παραμένει αδύναμη.

Οι εισαγωγές σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 41,3% διαμορφούμενες στα 4,33 τρισ. γεν, καθώς η ζήτηση της χώρας για πρώτες ύλες, μέταλλα και πετρελαϊκά προϊόντα ελλατώθηκε.

capital.gr

No comments:

Share |