Thursday, September 24, 2009

-10% τα ακίνητα στα αστικά κέντρα


-10% τα ακίνητα στα αστικά κέντρα


Μειώσεις στις τιμές των οικιστικών ακινήτων πέραν του 10% διαπιστώνουν οι developers στα αστικά κέντρα, αφού η κρίση άρχισε να διευρύνεται πέραν της αγοράς εξοχικής κατοικίας, όπου παρουσιάζονται μειώσεις 30-40%. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης, δήλωσε σήμερα ότι «οι τιμές της βασικής κατοικίας στα αστικά κέντρα Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο μειώθηκαν πέραν του 10%».

Ο πρόεδρος των developers υποστήριξε παράλληλα ότι πέραν κάποιων ευκαιριακών περιπτώσεων δεν θα μειωθούν άλλο οι τιμές των ακινήτων στις αστικές περιοχές. Υπέδειξε ότι οι τιμές έχουν φθάσει σε οριακά πλαίσια, προτρέποντας τους πολίτες να επανέλθουν στις επενδύσεις αγοράς κατοικίας όπως έκαναν πατροπαράδοτα.

Τόνισε ωστόσο με εμφαντικό τρόπο ότι η τιμή της γης παραμένει σταθερή. «Δεν πέφτει η αξία της γης η οποία κάποτε εκπροσωπούσε το 18% της συνολικής αξίας, σήμερα εκπροσωπεί το 45% με τις φορολογίες που έχουν προστεθεί».

«Το κράτος», πρόσθεσε, «εισπράττει πέραν του 27% πάνω στην τιμή πώλησης, ως εκ τούτου, εάν προστεθεί ο υπερδιπλασιασμός πάνω στην αξία της γης και ο υπερδιπλασιασμός στα εισοδήματα του κράτους, θα αντιληφθείτε γιατί το κόστος κατασκευής τα τελευταία 10 χρόνια ανέβηκε κατά 20%».

Ο κ. Τοφαρίδης, ο οποίος μιλούσε στο περιθώριο του 5ου Συνεδρίου Ανάπτυξης Γης, χαρακτήρισε λανθασμένο το μέτρο της κυβέρνησης για ενίσχυση του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης με €200 εκ. για σκοπούς δανεισμού σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Είπε ότι δεν βοηθά στην αναζωογόνηση της αγοράς και εισηγήθηκε την αύξηση του ορίου των εισοδηματικών κριτηρίων από €40 χιλ. σε €50-60 χιλ.

Τεκμηριώνοντας τη θέση του, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν δοθεί μόνο τα €35-40 εκ. από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Εισηγήθηκε παράλληλα όπως η κυβέρνηση είναι πιο ελαστική όσον αφορά το επιτόκιο. Για παράδειγμα είπε, «όταν το εισόδημα ανέρχεται στις €40 χιλ., να δανείζονται οι δικαιούχοι χωρίς τόκο για δύο χρόνια, ενώ όταν ανέρχεται στις €60 χιλ., για ένα χρόνο».

Να καταργηθεί ο ΚΟΑΓ

Επιπλέον ο κ. Τοφαρίδης εισηγήθηκε την κατάργηση του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης και την αγορά υπηρεσιών από μέρους της κυβέρνησης από τον ιδιωτικό τομέα.

«Η ετεροβαρής αυτή μεταχείριση ακόμη ενός επαγγελματικού τομέα δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Λυπούμαι να πω ότι δεν συνάδει με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που ασχολούνται στον τομέα αυτό και αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων. Γιατί να μη δοθούν σε αυτούς τα χρήματα;», διερωτήθηκε.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |