Tuesday, July 7, 2009

Short selling από το "παράθυρο", παρά τους περιορισμούς

Short selling από το "παράθυρο", παρά τους περιορισμούς



Αν και το ελληνικό χρηματιστήριο διαθέτει πλέον ένα από τα αυστηρότερα νομοθετικά πλαίσια για τη διενέργεια ανοικτών πωλήσεων μεταξύ συνολικά 25 ευρωπαϊκών αγορών, η επαναφορά του short selling στο Χ.Α. συνεχίζει να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών της κεφαλαιαγοράς.

Οι διοικούντες παραδέχονται πως το Χ.Α. παραμένει μια ρηχή αγορά που διατηρεί ακόμη πολλά από τα χαρακτηριστικά ενός αναδυόμενου χρηματιστηρίου. Ωστόσο, η επαναφορά του επενδυτικού αυτού εργαλείου, στη χρήση του οποίου συχνά αποδίδονται τα ακραία φαινόμενα υποχώρησης πολλών μετοχών ιδιαίτερα στο πρόσφατο παρελθόν, αποτελούσε μονόδρομο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πλέον εκλείπουν οι λόγοι εφαρμογής του.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Χ.Α., μεταξύ 25 ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, μόνον η Νορβηγία και η Λιθουανία διατηρούν ακόμη την απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων, μέτρο που πολλές αγορές είχαν θεσπίσει εντός του 2008, όταν η οικονομική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ της, και επανέφεραν στη συνέχεια.

Μεταξύ αυτών που από τις αρχές Ιουνίου επανεργοποίησαν το short selling (τη δυνατότητα δηλαδή πώλησης μετοχών που δεν βρίσκονται στην κατοχή ενός επενδυτή αλλά τις έχει δανειστεί από μια δεξαμενή τίτλων, με στόχο την καταγραφή υπεραξίας από την επαναγορά τους σε χαμηλότερες τιμές) ήταν και η ελληνική κεφαλαιαγορά, πλην θεσπίζοντας αυστηρές διατάξεις.

Μεταξύ αυτών, το uptick rule (όσες εντολές αφορούν ανοικτές πωλήσεις μετοχών, θα πρέπει να εισάγονται σε τιμή υψηλότερη από την τιμή της τελευταίας πράξης της μετοχής που έχει καταρτισθεί στην αγορά), το flagging και η δημοσιοποίηση των αρνητικών θέσεων όταν ξεπερνούν το 0,10% του αριθμού μετοχών μιας εταιρείας.

Το ποσοστό αυτό είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των υπό εξέταση 25 χρηματιστηριακών αγορών. Στην Αγγλία έως τις 30/6 η υποχρέωση δημοσιοποίησης ανοικτών θέσεων αφορούσε θέσεις άνω του 0,25% του μετοχικού κεφαλαίου εκδότη του χρηματοπιστωτικού τομέα και κάθε τυχόν επόμενη αύξηση κατά 0,10%, όπως και στην Ολλανδία.

Το ίδιο ποσοστό ισχύει για θέσεις άνω του 0,25 % του μετοχικού κεφαλαίου συγκεκριμένων εκδοτών στο Βέλγιο, για θέσεις άνω του 0,25% του μετοχικού κεφαλαίου του εκδότη στη Γαλλία, με το ίδιο ποσοστό (του χρηματοπιστωτικού τομέα) στην Ισπανία, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό διαθέτει η αγορά της Ουγγαρίας, 0,01% του μετοχικού κεφαλαίου του εκδότη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα χρηματιστήρια της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ιρλανδίας, της Ισλανδίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας και της Φιλανδίας δεν αναφέρεται υποχρέωση δημοσιοποίησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α. Παρ΄ όλα αυτά, στις περισσότερες αγορές ισχύουν περιορισμοί, εξαιρώντας μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα για παράδειγμα.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, πάντως, τα στελέχη της ΕΧΑΕ σημειώνουν εμμέσως πλην σαφώς πως τα μέτρα δεν μπορούν να εμποδίσουν τους «σορτάκηδες» του χρηματιστηρίου, ιδιαίτερα όταν οι ανοικτές πωλήσεις πραγματοποιούνται εκτός του ελληνικού συστήματος. Όπως αναφέρουν, ακόμα και όταν ήταν απαγορευμένο το short selling, άτυπα δούλευε, μέσα από κωδικούς του εξωτερικού και συμβάσεις δανεισμού τίτλων που δεν γνωστοποιούνταν σε κανέναν, άρα ουσιαστικά χωρίς έλεγχο. Ανά διαστήματα, στο επίκεντρο των ανοικτών πωλήσεων έχουν βρεθεί συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν υπεραποδώσει στην προηγούμενη ανοδική κίνηση της αγοράς.

Το «νόμιμο» σορτάρισμα, πάντως, δείχνει να παραμένει στα ίδια επίπεδα από πλευράς τζίρου. Μετά την επαναφορά του μέτρου από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, τα στοιχεία του Χ.Α. δείχνουν πως η μέση ημερήσια αξία των ανοιχτών πωλήσεων για το σύνολο του Ιουνίου, ήταν μικρότερη από τη μέση ημερήσια αξία των ανοιχτών πωλήσεων τόσο για το 2008 (από 1/1/08 μέχρι 9/10/08 που λειτουργούσαν οι ανοιχτές πωλήσεις), όσο και από τη μέση ημερήσια αξία των ανοιχτών πωλήσεων του 2007. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2009 γίνονταν καθημερινά ανοιχτές πωλήσεις συνολικού ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι οι ημερήσιες ανοιχτές πωλήσεις ξεπερνούσαν τα 5,2 εκατ. ευρώ και ένα χρόνο νωρίτερα τα 11 εκατ. ευρώ.

capital.gr

No comments:

Share |