Tuesday, July 7, 2009

Σε χαμηλά έξι εβδομάδων το αργό - Στα 64 δολ

Σε χαμηλά έξι εβδομάδων το αργό - Στα 64 δολ

Σε χαμηλά έξι εβδομάδων υποχώρησε η τιμή του αργού, εξαιτίας της ενίσχυσης του δολαρίου και των προβλέψεων για άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων, καθώς έχει μειωθεί η ζήτηση. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του αργού υποχώρησαν ως και 4% στα 64,05 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα είναι η τέταρτη πτωτική συνεδρίαση για το αργό, το οποίο σημείωσε την πιο μακρά περίοδο πτώση από τον περασμένο Φεβρουάριο. Από τις 30 Ιουνίου, όταν και είχε βρεθεί σε υψηλά οκτώ μηνών, το αργό έχει υποχωρήσει κατά 12%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο brent υποχώρησε κατά 2,44 στα 63,28 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να υποχωρούν μέχρι τις 10 Ιουλίου, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιο στοιχείο από την παγκόσμια οικονομία να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η διόρθωση στην αγορά των εμπορευμάτων είναι υπερβολική, καθώς την αβεβαιότητα εντείνουν και οι συνεχείς διακυμάνσεις στο δολάριο, το οποίο επηρεάζει το τελευταίο διάστημα κατά κόρον τα εμπορεύματα. «Βαρίδι» στη διαμόρφωση της τιμής του αργού είναι και η αύξηση των αποθεμάτων της βενζίνης, η οποία αποτελεί σημάδι για την πορεία της λιανικής ζήτησης.Την περασμένη εβδομάδα, τα αποθέματα διαμορφώθηκαν κατά 2,33 εκατ. βαρέλια περισσότερο. Σημειώνεται εδώ ότι η ημερήσια ζήτηση στις ΗΠΑ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες διαμορφώθηκε κατά 5,8% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Κίνηση για την απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα», η MEND, ανέφερε σήμερα με e-mail του εκπροσώπου της ότι ανατίναξε αγωγό της Chevron Nigeria, τον «τον στρατηγικό αγωγό Okan», ο οποίος ελέγχει τη ροή του 80% της παραγωγής της εταιρείας.

reporter.gr

No comments:

Share |