Tuesday, July 7, 2009

Η ανεργία ανέβηκε στις σκαλωσιές

Η ανεργία ανέβηκε στις σκαλωσιές



Σήματα κινδύνου στους χιλιάδες εργαζόμενους στέλνει η αυξανόμενη ανεργία στον κατασκευαστικό κλάδο, με τους παράγοντες όμως του κλάδου να σημειώνουν ότι άρχισε να σταθεροποιείται η έντονα ανοδική τάση των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που επεξεργάστηκε η StockWatch, o αριθμός των ανέργων στον κατασκευαστικό κλάδο είναι ο μεγαλύτερος από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Τον Ιούνιο του 2009 ο αριθμός των ανέργων στις κατασκευές έφθασε τις 2.579 σε σχέση με μόλις 773 τον περσινό Ιούνιο. Εντούτοις, ο αριθμός των ανέργων στον κλάδο αυξήθηκε οριακά σε σχέση με το Μάιο, δημιουργώντας προσδοκίες για σταθεροποίηση της κατάστασης.


Η απότομη αύξηση της ανεργίας στον κλάδο των κατασκευών τους προηγούμενους μήνες, σε συνδυασμό με την κατάσταση που υπάρχει στον κλάδο διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, έχουν οδηγήσει την συνολική εγχώρια ανεργία στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Συνολικά, η ανεργία σημείωσε αύξηση 6.231 προσώπων τον Ιούνιο που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (αύξηση 1.806 ανέργων), του εμπορίου (αύξηση 1.119), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (αύξηση 709), των ξενοδοχείων και εστιατορίων (αύξηση 603), της μεταποίησης (αύξηση 576) καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 585 ανέργων.

Παράγοντες του κλάδου συνδέουν τη σταθεροποίηση της ανεργίας με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για περιορισμό της παράνομης απασχόλησης, χωρίς να αποκλείουν περαιτέρω αύξηση του αριθμού των ανέργων εάν δεν συνεχίσει η εφαρμογή των εν λόγων μέτρων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), Σώτο Λοή, φαίνεται ότι «έπιασε τόπο το κυνηγητό που εξαπέλυσε η υπουργός Εργασίας για την παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών. «Παρά το ότι τα στοιχεία δείχνουν μια σταθεροποίηση στην ανεργία στον κλάδο των κατασκευών, είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ως τον Οκτώβριο εάν θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, θα είμαστε σε καλύτερη θέση. Εάν όχι, σε χειρότερη», επεσήμανε.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |