Wednesday, July 15, 2009

Αργή ανάκαμψη και υψηλή ανεργία βλέπει η FOMC

Αργή ανάκαμψη και υψηλή ανεργία βλέπει η FOMC

Αργή ανάκαμψη «βλέπει» η Fed, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC), που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των αγορών κρατικών ομολόγων. Επιπλέον, η Fed αναφέρει ότι η αργή ανάκαμψη δεν θα βοηθήσει το δείκτη της ανεργίας να περιοριστεί, διαιωνίζοντας την για αρκετά χρόνια, συζητώντας αυτήν την προοπτική κατά τη συνεδρίαση στις 23-24 Ιουνίου, όταν και αποφάσισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0,25%, επισημαίνοντας, μάλιστα ότι αυτά τα επίπεδα θα διατηρηθούν για αρκετό χρονικό διάστημα.

Δυσκολία χρηματοδότησης επισημάνθηκε επιπλέον σε πολλούς τομείς της οικονομίας, από τη συνεδρίαση της FOMC, αν και οι κεφαλαιαγορές δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, από πολλά μέλη της επιτροπής επισημάνθηκε ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης μπορεί να οδηγήσει την αγορά ακινήτων σε νέα χαμηλά, στον απόηχο της ανόδου των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων.

Γι΄ αυτούς τους λόγους, η FOMC αποφάσισε εκ νέου στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και της κυβέρνησης, καθώς και την διατήρηση στα ίδια επίπεδα των επιτοκίων. Ωστόσο, «διαγνώστηκε» διαφωνία μεταξύ των μελών της επιτροπής αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού, αφού μερικά από τα μέλη της υποστήριξαν ότι ο κίνδυνος πληθωρισμού κατά τη φάση εξόδου της χώρας από την κρίση, είναι ορατός.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Fed, εκτιμούν ότι θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1-1,5% το 2009, ενώ από το 2010 θα επιστρέψει σε επίπεδα ανάπτυξης. Ο δείκτης ανεργίας ενδέχεται να διαμορφωθεί από το 9,8% μέχρι το 10,1% το 2009.

reporter.gr

No comments:

Share |