Wednesday, July 15, 2009

Μαύρη τρύπα εσόδων

Μαύρη τρύπα εσόδων


Σε αχίλλειο πτέρνα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έχουν μετατραπεί τα κρατικά έσοδα, υστερώντας σημαντικά από όσα είχε προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών. Η απότομη επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας και το κραχ της οικονομικής δραστηριότητας στο μέχρι πρόσφατα προσοδοφόρο κλάδων ακινήτων έχουν ανατρέψει το δημοσιονομικό ισοζύγιο διευρύνοντας το έλλειμμα που παρουσιάζει ο κρατικός κορβανάς. Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων αποτυπώνουν την επιδείνωση της κατάστασης τους τελευταίους μήνες και ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι αν συνεχιστεί η διψήφια αύξηση των δαπανών το δημοσιονομικό έλλειμμα ενδέχεται να επιστρέψει σε επίπεδα που έχει να φθάσει από το 2004.


Οι συνολικές εισπράξεις του ΤΕΠ το εξάμηνο του 2009 συρρικνώθηκαν στα €710,9 εκ. σε σύγκριση με €795,2 εκ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008, σημειώνοντας σημαντική μείωση κατά 10,6% ή €84,3 εκ.

Μαζί με τους έμμεσους φόρους, προκύπτει υστέρηση €150 εκ. στα κρατικά έσοδα, σε σύγκριση με τα περσινά.

Κραχ ακινήτων ανοίγει τρύπες

Η ανατροπή των δεδομένων πάνω στα οποία στηρίζεται η κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στον κλάδο ακινήτων. Οι εισπράξεις του κράτους από τον κλάδο των ακινήτων έκαναν τον Ιούνιο του 2009 βουτιά 78,9%. Όπως διαφαίνεται από στοιχεία του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών μειώθηκαν τον έκτο μήνα του έτους στα €10,1 εκ. από €47,8 εκ. τον Ιούνιο του 2008. Το εξάμηνο του 2009, οι εισπράξεις μειώθηκαν σε €37 εκ. από €192,2 εκ. πέρσι σημειώνοντας μείωση 80,7% ή €155,2 εκ.

Η κυβέρνηση προϋπολόγισε για ολόκληρο το έτος εισπράξεις €350 εκ. εκτιμώντας ότι η μείωση στα έσοδα θα περιοριστεί στο 7% σε σύγκριση με το 2008.

Η μείωση στις εισπράξεις από το ΦΚΚ είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πτώση στις πωλήσεις ακινήτων που έφθασε το 58%, γεγονός που ενδεχομένως να δείχνει τη μείωση των τιμών που προκύπτει από τις αρχές του έτους.


Πέραν του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, μείωση καταγράφεται και στις εισπράξεις από τέλη χαρτοσήμου. Μειώθηκαν κατά 43% ή €14,7 εκ., από €34,2 εκ. το 2008 στα €19,5 εκ. Μείωση €431,9 χιλ. σημείωσαν και οι εισπράξεις από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

Τι συμβαίνει με τα εταιρικά έσοδα;

Αντίθετα, τροφοδότες των εισπράξεων του ΤΕΠ αποδεικνύονται οι εταιρείες και οι ιδιώτες. Το πρώτο εξάμηνο, το κράτος εισέπραξε €37,3 εκ. περισσότερα από υπαλλήλους, €1,5 εκ. από αυτοεργοδοτούμενους και €37,1 εκ. από τον εταιρικό φόρο. Στην περίπτωση του εταιρικού φόρου, τα στοιχεία προκαλούν εντύπωση καθώς τα εταιρικά κέρδη φαίνεται να συρρικνώνονται φέτος, όχι να αυξάνονται. Η αύξηση ενδεχομένως να οφείλεται στη χρονική υστέρηση της πληρωμής των συγκεκριμένων φόρων ή σε επίσπευση των πληρωμών από μεγάλες εταιρείες.

Αύξηση 3,7% ή €7,6 εκ. σημείωσαν και οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά φθάνοντας τα €211,9 εκ. από €204,3 εκ. το εξάμηνο του 2008.

Αύξηση €1 εκ. και €1,4 εκ. καταγράφουν και οι εισπράξεις από επιβαρύνσεις και άλλους φόρους.

Δημοσιονομικές ανησυχίες

Σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εσόδων από έμμεσους φόρους, τα στοιχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις για εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος της κυβέρνησης σε επίπεδα ψηλότερα από τα υπολογιζόμενα.

Το έλλειμμα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο ανέρχεται ήδη το πεντάμηνο στο -1,8% του ΑΕΠ έναντι πλεονάσματος 0,3% πέρσι. Στους υπολογισμούς πενταμήνου περιλαμβάνονται έσοδα €75 εκ. από τις άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, που πέρσι είχαν εμφανιστεί στα κρατικά έσοδα τον Ιούλιο. Το ποσό αντιστοιχεί με 0,5% του ΑΕΠ περίπου.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 2,8% του ΑΕΠ, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι θα εκτοξευθεί στο 3,9% του ΑΕΠ.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |