Wednesday, July 15, 2009

Ιαπωνία: Υποβάθμιση προβλέψεων για την ανάπτυξη

Ιαπωνία: Υποβάθμιση προβλέψεων για την ανάπτυξη

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ιαπωνική οικονομία προχώρησε η Bank of Japan (BOJ), ενώ παράλληλα επέκτεινε τα προγράμματα χορήγησης έκτακτης χρηματοδότησης, σε μια προσπάθεια να τονώσει τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις.

Τα εν λόγω μέτρα ξεκίνησαν φέτος με στόχο την παροχή πιστώσεων στις εταιρείες, τη στιγμή που η Ιαπωνία βιώνει τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με την BOJ, θα παραταθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, από τις 30 Σεπτεμβρίου που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής τους, ο διοικητής, Μασαάκι Σιρακάουα, και τα μέλη της BOJ αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητο στο 0,1% το επιτόκιο overnight χρηματοδότησης.

«Οι οικονομικές συνθήκες στην Ιαπωνία έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται», τονίζει η BOJ στην ανακοίνωσή της, ενώ επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη στη χώρα θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του δημοσιονομικού έτους που λήγει το Μάρτιο του 2010.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα συρρικνωθεί κατά 3,4% τη συγκεκριμένη χρονιά, έναντι 3,1% που εκτιμούσε τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι κατά την περυσινή χρήση η συρρίκνωση του ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί στο 3,3%.

naftemporiki

No comments:

Share |