Wednesday, July 15, 2009

Πάνω από 3% η Wall- Ακολούθησε και η Ευρώπη

Πάνω από 3% η Wall- Ακολούθησε και η Ευρώπη

Αλμα σημείωσαν οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, αφού ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 3,51% στις 8.617,3 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 2,96%, διαμορφωμένος στις 1.862,9 μονάδες. Ακολούθως, ο δείκτης S&P 500 βρέθηκε στο +2,18% στις 932,70 μονάδες. Ίδιο το κλίμα και στην Ευρώπη, αφού ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 2,38% κλείνοντας στις 4.895,64 μονάδες. Ο FTSE 100 κέρδισε 2,57% στις 4.346,46 μονάδες ενώ ο CAC 40 κινήθηκε κατά 2,90% ανοδικά κλείνοντας στις 3.171,27 μονάδες. Ράλι ανόδου στη Wall

Με κέρδη που αγγιξαν το 3% έκλεισε η Wall, εν μέσω θετικών αποτελεσμάτων και αισιόδοξων προβλέψεων. Στο θετικό κλίμα συνέβαλε η Intel, μετά από δηλώσεις της ότι οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου θα αγγίξουν τα 8,9 δισ. δολάρια, καθώς και η βιομηχανική παραγωγή, η οποία υποχώρησε τον Ιούνιο με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών.

Η Intel σημείωσε κέρδη της τάξεως του 7,4%, μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις ότι οι πωλήσεις τρίτου τριμήνου θα αγγίξουν τα 8,9 δισ. δολάρια, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πωλήσεις ύψους 7,86 δισ. δολαρίων, ενώ οι πωλήσεις του δευτέρου τριμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 8,02 δισ. δολάρια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πωλήσεις ύψους 7,29 δισ. δολάρια. Ωστόσο, σε τριμηνιαία βάση οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12%.

Η ανοδος της Intel οδηγεί και τον υπόλοιπο τεχνολογικό κλάδο να κλείνει με κέρδη της τάξεως του 3,6%, με τη Microsoft να κλείνει αλμα 3,1%, και την Advanced Micro Devices, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών για υπολογιστές να κέρδισε 9%. Κέρδη σημειώνει και η Cisco System, η οποία βρέθηκε στο +5,2%, έπειτα από την θετική σύσταση της μετοχής της, «buy», από τη Citigroup.

Σε θετική τροχιά κινήθηκε η Exxon Mobil και η Alcoa, κλείνοντας με κέρδη της τάξεως του 2,2% και 5%, αντιστοίχως, ακολουθώντας την πορεία της τιμής των μετάλλων και του αργού, το οποίο βρίσκεται πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεδρίες.

Κέρδη και για τον τραπεζικό κλάδο εξαιτίας των εκτιμήσεων για καταγραφή κερδών το δεύτερο τρίμηνο. Η Bank of America ενισχύθηκε κατά 1,6%, η Citigroup κατά 2,7% και η Goldman Sachs κατά 1,3%.

Καλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων θα είναι ο όγκος των διαγραφών των «προβληματικών» πιστωτικών καρτών, εκτιμά η American Express, η οποία ενισχύθηκε κατά 10%, αφού τα δάνεια που έμειναν ανικανοποίητα τον Ιούνιο μειώθηκαν. «Υποθέτοντας ότι οι καθυστερήσεις και οι χρεοκοπίες στην αγορά συνεχίσουν να είναι κάτω των αρχικών εκτιμήσεων, τότε οι διαγραφές ιδιαίτερα το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο θα είναι κάτω από αυτές που είχαμε αρχικά εκτιμήσει», ανέφερε σε εκτιμήσεις της η American Express.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κερδοφορία των εταιρειών που αποτελούν το δείκτη- βαρόμετρο της Wall, τον S&P 500, θα υποχωρήσουν κατά 35% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ για το τρίτο αναμένουν πτώση 21%.

Αύξηση κατά 0,7% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατά το μήνα Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι αναλυτές έβλεπαν αύξηση της τάξεως του 0,6%. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείο Εργασίας, η άνοδος οφείλεται στις υψηλότερες τιμές της βενζίνης, οι οποία αυξήθηκε κατά 17,3% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το Σεπτέμβρη του 2005, αλλά και στις υψηλότερες τιμές των αυτοκινήτων.

Πτώση κατά 0,4% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή κατά Ιούνιο, χαμηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που περίμεναν κάμψη της τάξεως του 0,6%. Σημειώνεται ότι η Fed προχώρησε σε αναθεώρηση της παραγωγής του Μαΐου, την πτώση της οποίας διαμορφώθηκε στο 1,2%, από 1,1%. Για προηγούμενους 12 μήνες τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση της τάξεως του 13,6%.

Πάρτι στην Ευρώπη

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού εκτυλίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στην Ευρώπη, οδηγώντας τον δείκτη Dow Jones Stoxx 600 σε υψηλά τριών εβδομάδων, μετά τα καλά αποτελέσματα της Intel.

Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις ο DAX έχει ενισχυθεί κατά 300 μονάδες. Αντιστοίχως ο FTSE 100 έχει κερδίσει 180 μονάδες και ο CAC 40 130 μονάδες. Σε ποσοστιαία μεταβολή η ενίσχυση των δεικτών αγγίζει το 5%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,3% στις 208,09 μονάδες στο Λονδίνο.

Κέρδη σημείωσε η STMicroelectronics κατά 6,8%, μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις της Intel για τις πωλήσεις της το τρίτο τρίμηνο, καθώς και η ASML με 3,6%, μετά τις προβλέψεις της για αύξηση των πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο, εξαιτίας νέων επενδύσεων. Ακολούθως, η Infineon Technologies κέρδισε 6,1%.

Κέρδη 4,4% για τη Rio Tinto, την τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως, καθώς οι τιμές του χαλκού σημείωσαν άνοδο για τρίτη μέρα στο Λονδίνο, εν μέσω εικασιών ότι η ζήτηση από την Κίνα ενδέχεται να αυξηθεί καθώς ανακάμπτει η οικονομία της.

Ανοδικά κινήθηκαν και η Alcatel-Lucent, στο +9,9%, έπειτα από τη αναβάθμιση της μετοχής της σε «buy» από τη Bank of America, καθώς και η Alstom, στο +4,1%, ύστερα από την αναβάθμισης της μετοχής της σε «overweight» από «equal- weight» από τη Morgan Stanley.

Στο -6,6% κινήθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ, της μεγαλύτερης εταιρείας στοιχημάτων στην Ευρώπη, αφού μάλλον θα χάσει το στόχο της κερδοφορίας της για το 2009, μετά από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλει νέους φόρους για τα τυχερά παιχνίδια.

reporter.gr

No comments:

Share |