Monday, July 6, 2009

Μετριάζεται η ύφεση στην Ιαπωνία

Μετριάζεται η ύφεση στην Ιαπωνία


Σταδιακή έξοδο της ιαπωνικής οικονομίας από τη χειρότερη, μεταπολεμικά, ύφεση δείχνει ο ευρύτερος δείκτης της κυβέρνησης για την οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Ειδικότερα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αναρριχήθηκε το Μάιο στις 86,9 μονάδες από 86 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο Τόκιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Πρόκειται για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα που ο συγκεκριμένος δείκτης – ο οποίος συμπεριλαμβάνει 11 επιμέρους δείκτες – καταγράφει άνοδο.

Τα χειρότερα για την ιαπωνική οικονομία φαίνεται πως έχουν περάσει, καθώς οι επιχειρήσεις αυξάνουν την παραγωγή τους και το «πακέτο» μέτρων ύψους 25 τρισ. γιεν [JPY=X] (260 δισ. δολ.), που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τάρο Άσο, έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη.

Παρόλα αυτά, η αυξημένη ανεργία περιορίζει την καταναλωτική ζήτηση τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό, πλήττοντας τις προοπτικές για μια γρήγορη ανάκαμψη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εκτιμάται ότι εμφάνισε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το προηγούμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά μέσα σε ένα έτος. Οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, έναντι συρρίκνωσης – ρεκόρ 14,2% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

naftemporiki

No comments:

Share |