Monday, July 6, 2009

Ακίνητα: Στο -78% η εξωγενής ζήτηση

Ακίνητα: Στο -78% η εξωγενής ζήτηση



Σε επίπεδα κοντά στο 80% παραμένει καθηλωμένη η μείωση στην εξωγενή ζήτηση ακινήτων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κτηματολόγιο, δείχνουν πως η μικρή αναλαμπή ανάκαμψης που παρουσίασε τον Ιούνιο στο σύνολο της η αγορά, οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στην εγχώρια ζήτηση, καθώς οι ξένοι αγοραστές εξακολουθούν να απέχουν. Οι μεσίτες και οι developers, που πώλησαν το 2008 γύρω στα 4 χιλ. τεμάχια σε ξένους, πώλησαν από την αρχή του χρόνου μόλις 847 τεμάχια.

Οι μεσίτες ανησυχούν πως το ύψος των δανειστικών επιτοκίων στην Κύπρο, που είναι συγκριτικά ψηλότερο με αυτό άλλων χωρών, οδηγεί την εξωγενή ζήτηση σε άλλες αγορές.

«Οι τράπεζες συνεχίζουν να διατηρούν ψηλά επιτόκια την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει σημαντικά τα επιτόκια τους, με αποτέλεσμα οι ξένοι να στρέφονται σε άλλες αγορές ή και στην ίδια τη χώρα τους, όπως συμβαίνει με τους Βρετανούς. Οι Κύπριοι επίσης επιχειρηματίες δυσκολεύονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα ακινήτων λόγω του κόστους του χρήματος», ανέφερε στη StockWatch, ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδης.

Αναμενόμενη θεωρεί τη μείωση στις πωλήσεις από αλλοδαπούς και ο πρόεδρος των developers, Λάκης Τοφαρίδης, ο οποίος υποδεικνύει ότι ο σύνδεσμος τους προειδοποιούσε για την επικείμενη ύφεση στην αγορά. Πρόσθεσε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση και δεν μειωθούν τα επιτόκια τα χειρότερα έπονται στον τομέα των κατασκευών. «Οι κυβερνώντες φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος», τονίζει.


Με βάση τα πωλητήρια έγγραφα πωλήσεων από ξένους που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο για το εξάμηνο, αντανακλάται το μέγεθος του προβλήματος κυρίως στις παράλιες περιοχές.

Η συρρίκνωση της εξωγενούς ζήτηση είναι οξύτερη στη Λάρνακα όπου οι πωλήσεις παρουσιάζουν μείωση 85% σε σύγκριση με πέρσι. Περιορίστηκαν στο εξάμηνο στις 141 έναντι 966 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στην επαρχία Αμμοχώστου η μείωση έφθασε το 83%, με 130 πωλήσεις έναντι 753 το περασμένο έτος. Ακολουθεί η Πάφος με μείωση της τάξης του 77% και τις πωλήσεις να υποχωρούν από 1282 το 2008 στις 293.

Σε Λευκωσία και Λεμεσό το ποσοστό μείωσης ήταν της τάξης του 68% και 66% αντίστοιχα. Με 76 πωλήσεις από 240 το 2008 στη Λευκωσία και 207 σε σύγκριση με 608 το 2008 στη Λεμεσό.

Στην Πάφο, ο αριθμός των πράξεων είναι μεγαλύτερος γιατί, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι Βρετανοί πωλούν τις οικίες τους σε χαμηλές τιμές για να εκμεταλλευτούν την ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |