Monday, July 6, 2009

Σε στάση αναμονής παραμένουν οι εταιρείες πληροφορικής

Σε στάση αναμονής παραμένουν οι εταιρείες πληροφορικής


H διατήρηση των οικονομικών τους μεγεθών σε επίπεδα ανάλογα με αυτά του 2008 και η αναζήτηση ευκαιριών είναι ο πρωταρχικός στόχος για την πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής για τη φετινή χρονιά, οι οποίες, εκτός από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, πλήττονται και από την απουσία σημαντικών έργων στο δημόσιο τομέα.

Με εξαίρεση την αναμενόμενη «τονωτική ένεση», ύψους περίπου 108 εκατ. ευρώ, που ξεκινά πολύ σύντομα και αφορά στην επιδότηση τουριστικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία πολυγλωσσικών δικτυακών τόπων προβολής με ηλεκτρονικές κρατήσεις, δεν υπάρχουν άλλα σημαντικά έργα, βραχυπρόθεσμα. Η συγκεκριμένη δράση του προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης θα έχει διάρκεια υλοποίησης εννέα μηνών, γεγονός που σημαίνει ότι η αποπληρωμή των έργων δεν πρόκειται να γίνει πριν από την επόμενη χρονιά.

Με την απουσία σημαντικών έργων στο δημόσιο τομέα και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην εγχώρια αγορά, οι εταιρείες πληροφορικής δεν μπορούν να ελπίζουν σε σημαντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους για φέτος. Με βάση τα όσα ειπώθηκαν από τις διοικήσεις τους στο πλαίσιο των ετήσιων γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ο πήχης για φέτος είναι αρκετά χαμηλά.

O όμιλος InfoQuest, ένας από τους μεγαλύτερους εισηγμένους βάσει τζίρου, έχει θέσει στόχο για φέτος την επίτευξη έστω και μικρής κερδοφορίας. Οπως υπογράμμισε η διοίκηση του ομίλου στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων στην αγορά λιανικής στην πληροφορική κατά περίπου 20%. Σε γενικές γραμμές, η διοίκηση της Infoquest θα εφαρμόσει φέτος στρατηγική συγκράτησης των δαπανών, ενώ, παρά τη συντηρητική της στρατηγική, προχώρησε σε μια κίνηση - «ματ» για τον τομέα της λιανικής, καταλήγοντας σε συμφωνία για την εξαγορά της Rainbow [RAIr.AT] και αναλαμβάνοντας τη διανομή των προϊόντων της Apple για τη χώρα μας.

Ο όμιλος Intracom [INRr.AT] , που ένα σημαντικό τμήμα των δραστηριοτήτων του είναι στο χώρο της πληροφορικής και των ολοκληρωμένων λύσεων, έχει επίσης θέσει ως στόχο, για φέτος, να αναδείξει την πραγματική αξία του, καθώς η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τη μετοχή σε επίπεδα πολύ χαμηλά. Ο όμιλος επεξεργάζεται σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση, τα οποία περιλαμβάνουν στρατηγικές συμμαχίες και έμφαση σε δραστηριότητες με υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Η Intracom IT Services, η εταιρεία του ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής, προσβλέπει στην ενίσχυση της παρουσίας της στο εξωτερικό, μέσω στρατηγικών συμμαχιών, επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, στοχευμένων εξαγορών και διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου της σε νέες δραστηριότητες.

Με μεγαλύτερη αισιοδοξία από το μέσο όρο ατενίζει το άμεσο μέλλον, όμως, ο όμιλος Singular Logic, η διοίκηση του οποίου προβλέπει ότι, για φέτος, θα πετύχει ανάπτυξη μεγαλύτερη του 5%. Σε ό,τι αφορά το δυσμενές οικονομικό κλίμα, η διοίκηση του ομίλου υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε εξαγορές εταιρειών, καθώς τα διαθέσιμά τους ξεπερνούν κατά πολύ τα 10 εκατ. ευρώ.

Η επανάληψη, φέτος, των περυσινών οικονομικών επιδόσεων είναι όμως ο στόχος που έχει θέσει η Space Hellas [SPAr.AT] . Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η μείωση των εσόδων από τον τομέα των επιχειρήσεων δεν θα είναι μεγάλη, ενώ, αντίθετα, προβλέπεται να υπάρξουν περισσότερα έσοδα από τον τομέα των έργων, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Στην περισσότερο συντηρητική στάση των πελατών της αποδίδει, από την άλλη πλευρά, η Inform Π. Λύκος τις πιέσεις που δέχεται ο κύκλος εργασιών της και η διοίκησή της εκτιμά πως η ανάκαμψη θα αρχίσει από τους τελευταίους μήνες της φετινής χρονιάς.

Σταθερές πωλήσεις στον ιδιωτικό τομέα και μειωμένες στο Δημόσιο προβλέπει η Byte Computer [BYTr.AT] , ενώ στόχο για διατήρηση των περυσινών μεγεθών έχουν θέσει άλλες δύο εισηγμένες, οι Profile [PRFr.AT] και η Dionic. Η Profile υιοθετεί και αυτή στρατηγική αναζήτησης ευκαιριών, καθώς, παρά την κρίση, η διοίκησή της πιστεύει πως θα πρέπει να αναζητήσει ευκαιρίες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της.

Τι προβλέπεται

Η πορεία των εταιρειών πληροφορικής, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, προδιαγράφει πως, μέχρι το τέλος του 2009, η κατάσταση στον κλάδο θα είναι περίπου η ίδια. Συνολικά, για φέτος, οι εταιρείες αναμένεται να καταφέρουν -με αρκετή όμως προσπάθεια- να διατηρήσουν τον κύκλο εργασιών τους σε επίπεδα που θα πλησιάζουν αυτά της περασμένης χρονιάς, χωρίς όμως να ισχύει αυτό και για την κερδοφορία τους, που έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Η διατήρηση της κερδοφορίας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αυστηρή συγκράτηση των λειτουργικών τους δαπανών και μόνο εάν το τελευταίο τρίμηνο του έτους βελτιωθούν αισθητά οι συνθήκες, θα μπορέσουν οι εταιρείες να εμφανίσουν ικανοποιητική εικόνα από πλευράς κερδοφορίας.

Η χρονική συγκυρία για τις εταιρείες είναι δυσμενής, καθώς, από την μια πλευρά, διανύουμε μια μεταβατική περίοδο σε ό,τι αφορά τα κοινοτικά προγράμματα που επιδοτούν τα μεγάλα έργα πληροφορικής στο δημόσιο τομέα και, ταυτόχρονα, το γενικότερο κλίμα δεν ευνοεί την αύξηση της ζήτησης στον ιδιωτικό.

naftemporiki

No comments:

Share |