Monday, July 6, 2009

Ποιοι θα καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου 2,1 δισ. ευρώ των τραπεζών

Ποιοι θα καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου 2,1 δισ. ευρώ των τραπεζών

Περί τα 2,1 δισ. ευρώ συγκεντρώνουν οι τράπεζες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου τις προσεχείς 90 με 100 ημέρες. Με βάση τις αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής, της Geniki Bank και της Attica Bank που βαίνουν προς υλοποίηση και του ΤΤ και της Probank που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι ξένοι επενδυτές θα εισφέρουν 680 εκατ. ευρώ επί συνόλου 2,1 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου. Τα ασφαλιστικά ταμεία 280 εκατ. ευρώ και οι ιδιώτες 510 εκατ. ευρώ.Όμως ποιοι πραγματικά θα καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και τις τακτικές θα ακολουθήσουν; Η Εθνική υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου 1,25 δις ευρώ με την έκδοση 2 νέων μετοχών για κάθε 9 παλαιές στην τιμή των 11,3 ευρώ. Η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος έχει ορισθεί μεταξύ 8 και 16 Ιουλίου ενώ η περίοδος υλοποίησης της αύξησης 8 και 22 Ιουλίου. Στην Εθνική οι ξένοι κατέχουν 45% άρα θεωρητικά θα εισφέρουν τα 562 εκατ ευρώ της αύξησης. Τα road show που πραγματοποιεί η Εθνική στο εξωτερικό είναι πολύ ενθαρρυντικά και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι 900 ξένοι μέτοχοι της Εθνικής στην πλειοψηφία τους θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους. Στην Εθνική 4 μέτοχοι κατέχουν ποσοστό πάνω από1% ο κάθε ένας και οι επενδυτές αυτοί θα καλύψουν την συμμετοχή τους.

Επίσης οι εντολές που έχουν δοθεί μέσω θεματοφυλάκων κυρίως της Bank of New York κα είναι να ασκηθούν τα δικαιώματα. Μέσω θεματοφυλάκων ελέγχεται ένα ποσοστό της Εθνικής πάνω από 10%. Με βάση την γεωγραφική διασπορά οι ευρωπαίοι επενδυτές εκτιμάται ότι θα καλύψουν από το 45% το 30% περίπου , οι αμερικανοί το 12% και περίπου 3% από την ʼπω Ανατολή. Ουσιαστικά το 30% της αύξησης ή 375 εκατ. ευρώ θα το εισφέρουν ευρωπαίοι επενδυτές. Σημειώνεται όμως ότι ως ευρωπαίοι λαμβάνονται και επενδυτές τρίτων χωρών που έχουν έδρα στο Λονδίνο και ως εκ τούτου οι Αμερικανοί επενδυτές να διατηρούν μεγαλύτερο ποσοστό.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ένα ποσοστό από 2% έως 5% των ξένων μπορεί να μην ασκήσει τα δικαιώματα του ή αν θα τα ασκήσει θα πωλήσει μετοχές της Εθνικής οπότε κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων αναμένεται υπερκινητικότητα. Βέβαια δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εκδήλωση του φαινομένου του arbitrage, τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας αλλά και πωλήσεις δικαιωμάτων μεταξύ επενδυτών σε προσυμφωνημένες τιμές. Τα ασφαλιστικά ταμεία της Εθνικής με ποσοστό 12,75% ή 13,75% αν ληφθούν υπόψη και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θα ασκήσουν μερικώς τα δικαιώματα τους.

Αν και η διοίκηση της Εθνικής θα στηρίξει οικονομικά τα ταμεία ωστόσο κάποια εξ αυτών ίσως ασκήσουν τα δικαιώματα τους πουλώντας μετοχές. Οι ιδιώτες επενδυτές θεωρητικά θα καταβάλλουν 325 εκατ. ευρώ και με βάση ενδείξεις δύο είναι οι τάσεις. Η κυρίαρχη να ασκηθούν τα δικαιώματα και η δευτερεύουσα να πωληθούν μετοχές αλλά να αγοραστούν τα δικαιώματα.

Ποιοι κάλυψαν την αμκ του ΤΤ

Με ποσοστό 15% οι ξένοι συμμετείχαν στην αύξηση καλύπτοντας 79 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή των ξένων ήταν μεγάλη αν και υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις καθώς κάποιοι αποχώρησαν και κάποιοι νέοι επενδυτές εισήλθαν. Το δημόσιο κατέβαλε 179 εκατ. ευρώ ή το 34% της αύξησης τα ΕΛΤΑ περίπου 52,6 εκατ. ευρώ το 9,9% της αύξησης επίσης η Eurobank και η Εθνική εισέφεραν 31 εκατ. ευρώ η κάθε μια τράπεζα και οι μικρομέτοχοι 136 εκατ. ευρώ ή το 26% της αύξησης κεφαλαίου.

Τι θα γίνει στην Geniki Bank

Στην αύξηση κεφαλαίου της Geniki ύψους 175,6 εκατ ευρώ (2,2 νέες για κάθε 1 παλαιά) η οποία ξεκινάει 8 Ιουλίου και ολοκληρώνεται 22 Ιουλίου θα συμμετάσχει η Societe Generale με ποσοστό 52,3% καταβάλλοντας ουσιαστικά 92 εκατ ευρώ. Επίσης η γαλλική τράπεζα έχει δηλώσει ότι θα καλύψει τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα. Το ΜΤΣ το Μετοχικό Ταμείο Στρατού δεν θα ασκήσει τα δικαιώματα του και από το 5% που ελέγχει θα υποχωρήσει στο 1,8% με 2% περίπου. Η μη συμμετοχή του ΜΤΣ στην αύξηση θα πρέπει να αποδοθεί στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Ταμείο των στρατιωτικών.

Τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία που ελέγχουν το 6% με 9% της Geniki bank όπως το Ταμείο της Χωροφυλακής της Αεροπορίας κ.α. θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους. Οι ξένοι μαζί με τους εφοπλιστές και τις off shore εταιρίες ελέγχουν το 20% ενώ οι μικρομέτοχοι κατέχουν το 12% του μετοχικού κεφαλαίου. Με δεδομένο ότι οι όροι της αύξησης κεφαλαίου είναι ελκυστικοί αναμένεται η αύξηση κεφαλαίου να καλυφθεί και να υπάρξει συμμετοχή των επενδυτών.

reporter.gr

No comments:

Share |